Putina čuvaju nevidljivi specijalci

Više od 4. 000 policajaca, oko 250 ruskih bezbjednjaka, snajperisti, specijalci iz srpske vojske i policije, avioni MIG 29 kao vazdušna pratnja, blokada ulica, autoputa… Tako će izgledati Beograd 17. januara, kada predsjednik Rusije Vladimir Putn bude posjetio Srbiju.  

Srbija 12.01.2019 | 22:43
Putina čuvaju nevidljivi specijalci
Sasvim je jasno da će tom prilikom biti mjere bezbjednosti biti podignute na najviši mogući nivo, kao što je to bio slučaj i prilikom njegove posjete Beogradu 2014. godine, ali ne samo njegove, već i ostalih zvaničnika svjetskog glasa, poput predsjednika Kine, američkih zvaničnika, kancelarke Angele Merkel…

Nije nepoznanica da su prilikom Putinovih putovanja, u organizaciju uključeni ruski bezbjednjaci, kojih će ovom prilikom biti oko 250. Jedan broj njih je već neko vrijeme u Srbiji, neki će tek doći, a pojedini će biti i u samoj pratnji ruskog predsjednika.

O bezbjednosti ruskog predsjednika u prvom redu brine ruska Federalna služba obezbjeđenja, i prilikom posjete Srbiji planirano je da bude nekoliko takozvanih “prstenova obezbjeđenja”, od onog koje se može vidjeti u njegovoj neposrednoj blizini, ali i onih bezbjednjaka koji su “nevidljivi”, piše Blic.

“Iljušiin” u pratnji MIG-ova

Kao što je i ranije bio slučaj, i ovoga puta Putinov “Iljušin” će iz Rusije krenuti pod pratnjom ruskih vojnih aviona, koju po ulasku u Srbiju preuzima domaća avijacija, tačnije to će biti posao aviona tipa MIG 29. U tom periodu, odnosno do slijetanja na beogradski aerodrom, srpsko nebo će biti zatvoreno za sve letove.

Ono što nije poznato, i što se praktično neće ni znati, je trasa kojom će se Putin kretati kada stigne u Srbiju. Ona se drži u tajnosti iz bezbjednosnih razloga. Međutim, ono što se zna, i što se do sada nebrojano puta desilo u glavnom gradu, jesu bezbjednosna pravila koja se podrazumijevaju: zatvaranje pojedinih ulica prije, u toku, i neko vrijeme nakon prolaska delegacija, zatvaranje šahtova, pa i kontrola pješaka ukoliko za tim ima potrebe.

Snajperisti na zgradama

Takođe, jedna od bezbjednosnih mjera je i zatvaranje prozora u stanovima, u zgradama koje se nalaze na ruti kojom će prolaziti ruski predsjednik, pa i navlačenje zavesa.

Nije nepoznanica da će se sve ovo dešavati pod budnim okom snajperista, što srpskih, što ruskih, koji će sa krovova zgrada pratiti šta se dešava u okolini. Procjena je da će njih biti oko stotinak.

Međutim, bezbjednosne pripreme za Putinovu posjetu počele su prije izvesnog vremena, odnosno još i prije nego što je i zvanično potvrđeno da će on i definitivno posjetiti Beograd. Ruski predsjednik je, inače, uz američkog, najbolje čuvana osoba na svijetu.

“Paket” od 20 sporazuma 

Srpski mediji su prethodnih dana najavljivali da ruski predsjednik za posjetu Srbiji priprema “specijalni paket” sa najmanje 20 strateških sporazuma, vrijedan nekoliko stotina miliona evra iz najrazličitijih oblasti od infrastrukture, energetike, poljoprivrede, odbrane, obrazovanja, turizma…

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić rekao je danas da će u vrhu agende Putinove posjete biti pitanja energetske bezbjednosti. Takođe, kazao je i da je u finalnoj fazi usaglašavanja nekoliko sporazuma, većinom iz oblasti gasne privrede.

– Mi očekujemo konačan iskorak po pitanju proširenja podzemnog skladišta Banatski dvor i očekujemo druge sporazume u oblasti gasne privrede. Prije svega, mislim na zajednički rad na razmatranju mogućnosti izgradnje gasnih elektrana u Srbiji, kao i neke dodatne mogućnosti alternativne gasifikacije putem tečnog naftnog gasa i korišćenja gasa za potrebe transporta – rekao je Antić.

On je dodao da se razgovara i o drugim energetskim projekatima i pitanjima, kao što je dalja modernizacija i rehabilitacija hidroelektrane Đerdap 2.

Da će biti riječi i o vojnoj saradnji potvrdio je i ministar odbrane Aleksandar Vulin, koji je rekao da Srbija i Rusija imaju vojnotehnički sporazum koji se uspješno sprovodi. Od Rusije je kupljeno dosta naoružanja za potrebe srpske vojske, a dobijeno je i dosta donacija: osam aviona MIG 29, a potpisan je i ugovor o donacijama 30 tenkova čije se isporuka očekuje tokom tokom ove godine. Vulin je rekao da prilikom Putinove posjete očekuje još dobrih vijesti iz Rusije.

Posjeta Hramu i skup podrške

Mediji spekulišu i da bi predsjednik Rusije prilikom posjete Srbiji mogao da posjeti i Hram svetog Save na Vračaru, čije je ukrašavanje sa više od 10 miliona evra finansirala Rusija. Putin je, inače, već bio u ovom hramu, kada mu je patrijarh Irinej uručio orden Svetog Save prvog stepena.

Prethodnih dana pojavila se i informacija da će prilikom Putinove posjete Beogradu, tačnije Hramu, biti organizovan i skup podrške prijateljstvu Srbije i Rusije, koji organizuije Centar za razvoj Beograda.

Tokom boravka u Beogradu Putin će predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću uručiti Orden svetog Aleksandra Nevskog, za šta je prije nekoliko dana potpisao i dekret.



(Blic)

Komentari / 20

Ostavite komentar
Name

izraelac

12.01.2019 22:16

Dolazi Putin naš balkanski gazda... očigledno se sve njega u Srbiji pita a ako ne tek će ga se pitati.. što znači da naši političari ne služe ničemu sem njemu... a mi odošmo u njemačku, a vi nam čuvajte ovu našu rusku republiku.. kamo sreće da je rusija kožunistička al više nije jer i kod njih je kapitalizam. znači živjela nam tranticija i mi u njoj..

ODGOVORITE
Name

Orakle

13.01.2019 08:04

Tema razgovora ce biti ulazak Srbije u EU, ha, ha..

Name

audi

12.01.2019 22:27

Imam osjecaj da ce se opet na oblacima ukazati njegov lik kao 2014.Dolazi CAR u Beograd. Dobro dosao CARE.

ODGOVORITE
Name

re

13.01.2019 10:18

Sve je to uzaludno ako se ne sastane sa gospodinom Dragasem i njegovim ljudima.

Name

vuk

12.01.2019 22:30

Boli njega Q, on bar zna da je živio, sutra da umre..nema za čim da žali, šta mislite koliko je samo trebi prčio na onom krevetu u avionu ??

ODGOVORITE
Name

kuku nama sa nama

12.01.2019 22:40

Sve će ovo baćuška debelo naplatiti,tako da će ovom manipulantu sve to skočiti na nos kada ga Zapad zovne na raport..samo polako

ODGOVORITE
Name

guz

12.01.2019 22:47

Vidi se da dolazi u prijateljsku,bratsku Srbiju......sta bi bilo da dolazi u BiH...

ODGOVORITE
Name

Ante

12.01.2019 23:33

Koga briga i ko ga cuva nece neki normalan covjek uciniti nista lose kome to treba stose mene tice moze doci i u svemrskoj kapisli ili pjese i go

ODGOVORITE
Name

zdravko

13.01.2019 00:27

Tko zna sto ce se iz toga svega izlec.

Name

Joja

13.01.2019 07:32

Razlika je samo u cijeni. Kao da je bitno koliko to kosta.

Name

zdravko

13.01.2019 11:51

Plati pa ćeš znati?

Name

Zdravko,R.Srpska

12.01.2019 23:43

Dobro nam došao Veliki brate.

ODGOVORITE
Name

ratko

13.01.2019 05:52

A mislite u evropi samo med i mleko

Name

A

13.01.2019 10:30

A koliki to postotak ide u Rusiju raditi,kad u EU nije med i mleko?

Name

Nako

13.01.2019 00:09

A oce biti Dodo tu?

ODGOVORITE
Name

6

13.01.2019 09:08

DA BICE I SVICE BITI A GRADJANI POBJEGOSE U NJEMACKU..KAKAV APSURD I CINIZAM NISTA NI SA CIM..NISTA MI OD TOGA NEMSMO..A PUTIN JE GOSPODIN..GLEDA SVOJA POSLA....

Name

Pravda

13.01.2019 06:05

Hoče li Dodik biti u prvim redovima pa da ga upita tiho da li su one 2 kredita još na snazi i što da radimo sa NATO m pošto se Ameri mešaju I ubrzavaju proces....

ODGOVORITE
Name

Ja

13.01.2019 06:20

Nije to nista mi imamo nevidljiva radna mjesta,plate,aerodrome,autoputeve,zastave itd.

ODGOVORITE
Name

Austrija

13.01.2019 06:54

Bas me zaboli nesto dole za njim sigurno dolazi da uvali neko smece narodu da vraca kredite do smrti nece on doc dzabe rus ako nema korist kao i ameri

ODGOVORITE
Name

Dario

13.01.2019 13:32

Bjelosvjetska bagra.

ODGOVORITE