Nadležni da zaštite novinare

Orkestrirani napadi na novinarke Svjetlanu Topalić, urednicu i producenta BHT1, i Pejku Medić, direktoricu BH Radija, putem društvenih mreža i od dijela političke javnosti iz FBiH predstavljaju ozbiljnu prijetnju po njihovu bezbjednost, kao i atak na novinarsku profesiju, saopšteno je iz SDS-a.

Republika Srpska 12.01.2019 | 15:41
Nadležni da zaštite novinare
-Pozivamo nadležne istražne organe da zaštite Svjetlanu Topalić i Pejku Medić i utvrde da li ima elemenata krivičnog djela u prijetnjama koje već danima dobijaju zbog iznošenja svog ličnog stava putem društvenih mreža.

Bezbjednost novinara, pogotovo u složenim društvima kakvo je društvo Bosne i Hercegovine, mora biti prioritet institucijama koje štite pravni poredak, ali i svim organizacijama i pojedincima koji se bave javnim poslom. Svjesni sve češćih napada na novinare kao društvo moramo učiniti sve da oni budu zaštićeni i sigurni.

U obavljanju svoga posla, novinari moraju biti sistemski zaštićeni od prijetnji, političkih pritisaka, uvreda i omalovažavanja, a sloboda govora kao elementarno ljudsko pravo i civilizacijska tekovina mora biti garantovana svakome pojedincu - kaže se u saopštenju SDS-a.

BN TV

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

007

12.01.2019 14:56

Problem su po meni društvene mreže koje dozvoljavaju govor mržnje.Ne mislim na sve,nego pojedine.Pojedincima društene mreže dođu kao ventil za ispoljavanje mržnje.

ODGOVORITE
Name

Sramota

13.01.2019 10:14

Društvene mreže su mogućnost za ispoljavanje svih javnih vidova mržnji i osjećanja. Suština je u faktičkom postojanju nepodnošenja, nacionalnih netolerancija, stvarnih mržnji u narodu, a što je poslije krvavog rata zabrinjavajuće. Tužno je da se niko od nadležnih funkcionera iz FBiH, ne javi ovih dana, da zaštiti ove dvije žene od očiglednog lapsusa, jer one nisu nikakvi, pogotovo ne posebni nacionalisti. Ti isti ne vide koliko se busaju nacionalizmom u prsa ovi lideri, koji su nas porobili u svakom pogledu, što jeste za zabrinutost.

ODGOVORITE