Božić će se 8. januara slaviti?

Naši unuci slaviće Božić 8. januara od 2100. godine, koji pravoslavna hrišćanska zajednica slavi po julijanskom kalendaru, a i svoje krsne slave, takođe, dan kasnije, kao i Srpsku novu godinu.

Srbija 11.01.2019 | 21:09
Božić će se 8. januara slaviti?
Tako će biti ukoliko Srpska pravoslavna crkva (SPC) do tada ne promeni kalendar, odnosno ostane pri stavu da vreme računa po julijanskom. Razlog za takvo "pomeranje" godišnjih praznika, koji se obeležavaju po tom kalendaru, je, jednostavno rečeno, njegova "nesavršenost", koja će se pokazati u čitavom jednom danu "žurbe" od 2100. godine.
 
Naša država koristi gregorijanski kalendar, a SPC julijanski, pa umesto da Božić slavimo 25. decembra, kada i ostali zapadni svet, mi ga slavimo 7. januara, za koliko se dana razlikuju ti kalendari.
 
Sadašnja razlika od 13 dana uvećana je 1900. godine, kako su ranije objasnili iz Odeljenja matematičko-tehničkih nauka u Petnici, kada je po julijanskom kalendaru februar imao 29 dana, a po gregorijanskom 28 dana. Prema istim informacijama, naredni put ta razlika će se povećati 2100. godine za 14 dana.



Kako razumeti ovu zavrzlamu

Pre bilo kakvog objašnjenja ove "zavrzlame", potrebno je da shvatimo da je osnovna jedinica u ovakvom merenju vremena kalendarska godina ili vremenski interval, koji sadrži ceo broj srednjih Sunčevih dana, njih 365. Ali, kako objašnjava Branko Simonović iz Astronomskog društva "Ruđer Bošković", taj broj nije "samerljiv u potpunosti sa prividnim kretanjem Sunca", odnosno takozvana tropska godina ima 365 dana, 5 časova, 48 minuta i 46 sekundi srednjih Sunčevih dana.



Sve je počelo u starom Egiptu

Kako on dodaje, u pitanju je takozvani solarni kalendar u koje spadaju i julijanski i gregorijanski i zasnivaju se "na prividnom godišnjem kretanju Sunca po nebu".

Ali, da bismno to shvatili neophodno je da se vratimo u stari Egipat.

- Kalendar od 365 dana bio je uveden još u starom Egiptu. Žurio je u odnosu na prirodno vreme oko 6 časova, a to je značilo da na svakih približno 4 godine ova razlika naraste za 1 dan. U kasnijem dobu, odlučeno je da se ona prevaziđe uvođenjem prestupne godine, koja bi za razliku od proste, imala 366 dana i to svake četvrte godine. Tako se u velikoj meri poništavao prirast razlike - objašnjava Simonović.

Julije Cezar preuzima taj kalendar

Prema njegovim rečima taj kalendar je Julije Cezar preneo u Rim i njime zamenio dotadašnjii, veoma zamršeni, rimski kalendar.



- Od tada se taj kalendar naziva julijanskim. A, 325. godine na prvom hrišćanskom Vaseljenskom saboru u Nikeji taj kalendar je prihvatila Hrišćanska crkva, i na taj način se on raširio po hrišćanskom svetu, ali i šire - priča Simonović.

Kako dalje objašnjava, srednja dužina godine ovako reformisanog kalendara je 365.25 dana, pa je razlika u odnosu na tropsku godinu, svega 11 minuta i 14 sekundi. Toliko je, naime, kraća tropska godina od julijanske.

- Iako je ova razlika mala, ona se u dugom vremenskom intervalu, takođe, akumulira, i dostiže vrednost od 1 dana posle 128 godina - priča Simonović.

Kako kaže, tako je prolećna ravnodnevica, koja je u vreme Nikejskog sabora padala 21. marta, u 16. veku ona "stizala" 10 dana ranije.

Rađanje gregorijanskog kalendara

- Osim toga, ta razlika između tropske i julijanske godine odrazila se i na računanje dana nekih drugih praznika i zato je, na inicijativu pape Grgura XIII, izvršena nova reforma kalendara. Pre svega, trebalo je ukinuti nagomilanu razliku od 10 dana. To je urađeno tako što je odlučeno da posle četvrtka 4. 10. 1582. nastupi petak 15. 10. 1582. godine - ističe sagovornik "Blica".

Kako Branko Simonović priča, tada je uveden novi red u računanju prestupnih godina.

- Odlučeno je da se u 400 godina izuzmu tri prestupne godine. To su bile one kojima se završavaju vekovi, a koje nisu deljive sa 400 bez ostatka. Ovako reformisan julijanski kalendar poneo je naziv gregorijanski i njega do danas koristimo. Dužina srednje gregodijanske godine je 365.2425 dana, što je čini svega 26 sekundi dužom od tropske - objašnjava on.

Sve veća odstupanja

Tu dolazimo do ključnog podatka - julijanski kalendar će sve više odstupati od prirode, ali i od gregorijanskog kalendara, koji je postigao mnogo bolje slaganje s prirodom.



- Do danas je bilo mnogo pokušaja da se nađu i bolja rešenja u svetu i kod nas. Jedno takvo, ali ne i jedino, pa ni najbolje rešenje je udesio Maksim Trpković, a njega je dodatno doradio Milutin Milanković. Iako nije ni jedini ni najtačniji "Trpković - Milankovićev" kalendar je bio "rešenje" za neke pravoslavne crkve, ali nije zaživeo u srpskoj, koja se još drži julijanskog kalendara - zaključuje on.

Milankovićev kalendar koji nikada nije zaživeo

Da Srbi slave Božić i Srpsku Novu godinu po Milutinu Milankoviću, onda bi ove praznike obeležavali 13 dana ranije odnosno poštujući kalendar svetski poznatog geofizičara, klimatologa i astronoma. Milankovićev kalendar je najtačniji pošto, za razliku od julijanskog i gregorijanskog računanja vremena, kasni po jedan dan tek na svakih 28.800 godina.

Nakon obimnog istraživanja, čuveni srpski naučnik utvrdio je da julijanski kalendar od kako je uspostavljen 325. godine u Nikeji kasni po dan na svakih 128 godina. Zbog toga je na taj kalendar dodao 13 dana.

Takođe, po Milankoviću svi meseci imaju po 30 dana osim februara sa 28 u prostoj odnosno 29 dana u prestupnoj godini. Milankovićev kalendar tačniji je i od gregorijanskog računanja vremena koji kasni dan na svakih 3.280 godina. Poznati astronom napravio je kalendar na inicijativu vaseljenskog patrijarha Milentija IV koji je 1923. godine smatrao da je potrebno uspostaviti novo računanje vremena zbog velikog raskoraka u kalendarima hrišćanskih crkvi.

- U to vreme u Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca svi praznici su se slavili po dva puta, a i dalje je postojala iluzija da možemo da živimo jedni s drugima. Takođe, patrijarh Milentije i ministar vera Ljuba Jovanović plašili su se da razlike u kalendarima mogu izazvati kulturnu pometnju, ali i dovesti do privrednih gubitaka zbog velikog broja slobodnih dana - ispričao je ranije za "Blic" Aleksandar Petrović, profesor kulturne antropologije na Filološkom fakultetu.

(Blic)

Komentari / 30

Ostavite komentar
Name

Zvezdobrojac

11.01.2019 21:23

Za ovaj komentar su bitne 4 činjenice iz teksta: 1)Julijanski kalendar NIJE TAČAN! 2)Gregorijanski kalendar NIJE TAČAN! 3)KALENDAR NIJE TEOLOŠKO PITANJE! 4)Milankovićev kalendar je jedini TAČAN! Veliki srpski naučnik Milutin Milanković osnivač katedre za nebesku mehaniku napravio je najtačniji kalendar za potrebe Pravoslavne Crkve i sa srpskim Patrijarhom je prisustvovao Vaseljenskom Saboru 1927 godine i u ime SPC saboru predstavio novi kalendar koji je tada uslovno usvojen(zbog oktobarske revolucije i teškog položaja Ruske PC u komunizmu i odsustva Ruskog Patrijarha). Grčka, Rumunska i Bugarska Pravoslavne Crkva su ga počele odmah primenjivati, a SPC nije i do danas koristi Julijanski. Kada pitate nekog Grka po kojem kalendaru slavi Božić reći će po Srpskom jer znaju da je Milanković Srbin.Evo pitanje je jedno od bitnijih u susretu sa Putinom i Ruskim Patrijarhom da se reši iz mnogih razloga za pravoslavni narod. Jedna od bitnih stvari je veliki broj Srba i Rusa na Zapadu pa bi kao i Grci mogli imati 14 slobodnih dana i ići da proslave Božić u svojoj otadžibini, a ne kao sada da je pravoslavni Badnji dan prvi radni dan nakon praznika.Milankovićev kalendar koristi NASA američka svemirska agencija! Za celokupno čovečanstvo bi trebalo da Generalna Skupština UN usvoji ovaj kalendar u svim državama kao službeni kalendar. To treba da predloži Srbija( uz podršku SAD i Rusije) jer je Milanković svoj naučni radni vek proveo u Beogradu.

ODGOVORITE
Name

Re

14.01.2019 20:01

Kako god po svemu ovome ogromne su nepreciznosti.. a ovo za Bozic, ma crkva nema validan dokaz ni koje je godisnje doba bilo kad se Isus rodio a kamoli dal je 25 decembar ili 7 januar.

Name

Drale

11.01.2019 21:44

Milankovićev kalendar, iako je ubjedljivo najprecizniji, se ne upotrebljava zvanično ni u jednoj državi na svijetu. Oko 50 miliona pravoslavaca ga primjenjuje, a SPC ga je 1923. prihvatila na saboru u Sremskim Karlovcima, ali je njegovu primjenu prolongirala dok ga sve pravoslavne crkve ne priznaju! On se i sa "Gregorijanskim" kalendarom razilazi 2100 godine, kada će sve države morati da ga prihvate ili će se i njima vrijeme "pomjeriti" za jedan dan!

ODGOVORITE
Name

Tiito

12.01.2019 00:15

Nisam ni matematičar ni astrolog, ali postoji logičan zaključak ako se pravoslavni Božić pomjeri na 8 jan. Trebao bi i katolički na 26 dec. Znači biće potrebna korekcija vremena za 1 dan. I katolicima i pravoslavcima i svim drugima na ovoj planeti. Koliko ja znam jednako se vrti svima. A satove čini mi se imamo svi iste mislim na ove na telefonima. Osim ako nije u pitanj nešto što se zove UNIJAĆENJE. u pokušaju.

ODGOVORITE
Name

Da

12.01.2019 11:29

Nabrojao šta nisi samo si zaboravio da napišeš da si baš nepismen i zlonamerni.Na osnovu teksta mogao da shvatiš da to nema veze sa onim što si napisao velikim slovom već baš suprotno dominantnost pravoslavlja sa Milankovićev im kalendarom jer će ga morati preuzeti sve države Sveta kao zvanični kalendar, a to će biti zvanično da se preuzima kalendar srpskog naučnika Milutina Milankovića koji koriste Pravoslavne Crkve i NASA.Šta će raditi one Crkve koje koriste Gregorijanski kalendar to je njihov problem.

Name

@ Da

12.01.2019 16:09

Meni se čini da je zapadu baš najveća smetnja što pravoslavni slave Božić 7.januara! I dobro čovjek i kaže, ako se pomjeri nama za jedan dan, trebalo bi da se pomjeri i njima! I ne samo da on nije nepismen i zlonamjeran, nego si ti glup ko ona stvar!

Name

@RE

12.01.2019 18:49

Prvo nisi pročitao tekst, neznaš ništa o Milankoviću(imaš na Wikipedia, ako nisi na fakultetu učio), ali se praviš pametan i poredi sebe sa onom glavom kada gornju nemaš.Za takve kao ti Julijanski kalendar nema ništa srpsko i nije srpska nova godina već nova godina po Juliajanskom kalendaru. Julije Cezar je rimski imperator i nema ništa sa Srbima.Gluplja izjava nama 8 njima 26 je vrhunac idiotizma. Zar treba dozvoliti da Milankovićev kalendar koji je uradio za Prasloslavne Crkve po narudžbi Patrijarha Milentija zbog netačnosti Gregorijanskog kalendara uzmu da primenjuju Crkve na Zapadu( Katolička, Evangelistička i Anglikanska) prije SPC i RPC. Tada bi takvi kao ti pričali da netreba primeniti Milankovićev kalendar jer su ga zapadnjaci uzeli.Zbog odstupanja Gregorijanskog kalendara čitav Svet će preći na Milankovićev kalendar. SPC je usvojila Milankovićev kalendar 1923 godine na Saboru u Sremskim Karlovcima i to je gotova stvar. Problem je što čeka da ga primeni dok RPC odluči da ga prihvati i primeni Naša Crkva je taoc RPC i nema svoj stav, a RPC se još obnavlja od komunizma i još je u fazi gradnje hramova i obnavljanja eparhija kako u Rusiji tako i u Svetu.Probleb je što 1923 zbog oktobarske revolucije nisu bili na Vaseljenskom Saboru kada su sve Pravoslavne Crkve prihvatile, a primenjuju ga svi osim SPC koja čeka RPC.Još da se edukuješ o kalendarima. Božić je 25.12. samo što je je kod nas po Juliajanskom kalendaru(pogledaj u crkvenom kalendaru pod oznakom stari)Ako si za Julianski kalendar nemožeš reći 7 januara jer to po Gregorijanskog kalendaru već 25.12 kako je po Julijanskom.Takve kao ti ubi neznanje, ali pljuvačine i prostakluka imate bezgranično.

Name

Srbin -legalista

12.01.2019 04:46

E te 2100godine ce Republika Srpska ispuniti zahtjev Ustavnog suda Bih da ne slavi Dan republike 9.vec nekog drugog januara.....

ODGOVORITE
Name

ZV=SEK

12.01.2019 06:32

Bas kao i ova dva prethodna komentara, Milankovicev kalendar je najtačniji. I naši, SPC, treba da ga prihvate, i da kažu “Mi računamo vrijeme po Milankovicu, jer je netačan i julijanski i gregorijanski kalendar”.Gregorijanski u srednjem vjeku nisu prihvatili zbog pape, misleći da se time približavaju rimokatolickoj crkvi, zato je Milankovicev kalendar bio idealno rjesenje za našu crkvu. Medjurim, i pored prihvatanja Milankovićevog kalendara od strane vecine pravoslavnih crkava posle 1923., oni slijepo prate Rusku crkvu, i ako je astronomija i Milanković sve tačno izračunao. Pročitajte tekst na Vikipediji, Milankovicev kalendar, i sve će biti jasno. SPC, poslusaj nekada rijec naroda i nauke, a ne da ostanete zatvoreni i konzervativni po svemu, vremena se mijenjaju, prilagođavajte se potrebama vjernika, bar nekima, da mnoge ne bi izgubili!!!!!

ODGOVORITE
Name

???

12.01.2019 16:18

Nije to tako jednostavno kako se čini na prvi pogled! A tebe, i takve kao ti, ako će Crkva izgubiti zbog takvih stvari, onda nek svo zlo bude u tome! Jevreji i Muslimani takođe imaju svoje praznike, koji se slave drukčijih datuma, nego oni na Zapadu, ali to je izgleda manji problem, nego kad su u pitanju Rusi i Srbi! Ili cijeli svijet treba da slavi, onda kad odredi Rimski Papa?

Name

kuku nama sa nama

12.01.2019 08:58

Kad glad i jadi udare u narod,tada niko ne pita za kalendar,halo

ODGOVORITE
Name

Re

12.01.2019 09:57

Zaista komentar ti nije na mjestu.Ovo je naučno i civilizacijsko pitanje. Vrijeme kada je Milanković radio je bilo najcrnje nakon izgibenija u prvom svjetskom ratu.Po tebi nije trebao da se bavi naukom. Prihvatanje Milankovićevog kalendara je veliki iskorak ka progresu i izlasku iz siromaštva.Taj kalendar uvodi red. Ako gledate po tome pravoslavne zemlje koje ga koriste Grčka, Kipar, Bugarska i Rumunija su u EU.Treba predložiti Rusima da ga i oni prihvate što im je u ovom trenutku i interes da bi pokazali premoć nad Vaseljenskim Patrijarhom.Ako neće treba naša SPC da ga primljeni jer ga je prihvatila, ali do sada čeka da i Rusi prihvate. Moramo gledati svoj interes i primeniti ono što je u najboljoj namjeri Milanković uradio za potrebe pravoslavne crkve.Rusija je u svom interesu ukinula pomjeranje sata i koristi zimsko računanje, a to još niko u Evropi nije uradio i tek se o tome priča. Nevidim razlog da SPC nepredloži RPC i Putinu lično(već sada kada dolazi u Beograd u Hram Svetog Save i sastaje sa Patrijarh Irinejom. Poznato kakav je njegov uticaj na RPC) da se usvoji i primeni Milankovićev kalendar. Ostaje 81 godina do odstupanja Gregorijanskog kalendara za 1 dan tako da će sve države u Svijetu morati da pređu na Milankovićev kalendar kao i zbog elektronskih uređaja.To pitanje će vjerovatno doći na dnevni red u UN i Srbija mora da bude jedan od predlagača.Usvajanje ovog kalendara će dovesti konačno do toga da planeta Zemlja funkcioniše na osnovu naučnog rada Tesle, Pupina i Milankovića.

Name

Moje mišljenje je

12.01.2019 16:23

Da ne treba ništa mijenjati! Rusi su u pravu, živjeli braćo! I na kraju, ko je uopšte Vaseljenski Patrijarh, i za šta se on pita!

Name

Virus

12.01.2019 09:19

Mi nekasnimo 13 dana mi kasnimo 130 godina.Tu nema pomoci pa ni kalendar

ODGOVORITE
Name

borac

12.01.2019 09:32

Uvijek i svacim smo odudarali od svijeta.

ODGOVORITE
Name

re

13.01.2019 08:59

Kilo gore ,kilo dole ooooooooo oooooo briga me.........Dok se drugi bave inovacijama i naucnim radovima i idu napred mi se uvek bavimo prosloscu i vracamo u vreme PNE.

Name

mislim

12.01.2019 09:33

Treba nam jos jednom pojasniti da ni Julius Cezar nije bio srbin sto marva misli.

ODGOVORITE
Name

Braco

12.01.2019 12:09

Molite se Bogu i ostavite gluposti po strani.Jos malo nece nas biti.

ODGOVORITE
Name

Zare

12.01.2019 20:39

mog djeda djedovi su Božić slavili, ja ga slavim a učit ću svoje unuke da uče svoje unuke da se Božić slavi SEDMOG JANUARA.

ODGOVORITE
Name

РСРС

12.01.2019 22:17

Ви који сте некрст славите шта год хоћете и када год хоћете, а наше православне празнике оставите нама православцима.

ODGOVORITE
Name

Školovanje

13.01.2019 00:47

Ko ti uzima Pravoslavne praznike šta je sa tobom. Eto ti si veliki vernik pa braniš nešto o čemu pojma nemaš.Na na Saboru SPC u Sremskim Karlovcima 1923 godine usvojen Milankovićev kalendar i ti tako obrazovan odbijaš ono što su prihvatili Gavrilo Dožić i Nikolaj Velimirović.Odlučili su da se primenjuje kada ga sve Pravoslavne Crkve( čitaj RPC) prihvate(već ga sve Pravoslavne Crkve primenjuju ili 50 miliona pravoslavaca samo mi još čekamo Ruse).Šta ste ti i takvi kao ti veći vernici od Grka. KALENDAR NIJE TEOLOŠKO PITANJE!

Name

Zvezdobrojac

13.01.2019 01:07

Određivanje Vaskrsa se određuje od 1923 godine po Milankovićevom astronomskom metodu tako što katedre za nebesku mehaniku Univerziteta u Beogradu, Bukureštu, Atini i Sant Petersburgu zajedno određuju datum Vasksa i rezultat dostavljaju svim Pravoslavni Crkvama. Tada svi pravoslavni tj Srbi i Rusi koji su na Julijanskom kalendaru i Grci, Rumuni, Bugari.... koji su na reformisanom Julijanskom Milankovićevom kalendaru. To je dobro da se primenjuje i još da Rusi prihvate Milankovićevu reformu Julijanskog kalendara pa da i mi Srbi možemo primeniti ono što smo prihvatili jer smo se odlučili da čekamo Ruse.

ODGOVORITE
Name

Cc

13.01.2019 14:32

Nažalost, kao što neko reče, SPC je zarobljenik RPC, koja je u fazi obnove. A SPC, dok čeka mig iz Rusije, sve se više otuđuje od naroda. SPC je izgubljena u vremenu i prostoru.

ODGOVORITE
Name

Бранко Станковић

13.01.2019 17:46

КАЛЕНДАР СТАРИ,КАЛЕНДАР НОВИ Већ раније сам писао о чињеници да ћемо по Јулијанском календару Божић 2101.године славити(они који поживе до тада на овоземаљском шару) 8.јануара.Некако у ове празничне дане,увијек ми на памет падне прича о тим календарским,догматским и ко зна каквим размимоилажењима православног Истока и све мање хришћанског,а све више секуларног Запада.Наслушао сам се у више наврата,што од простог,неуког свијета,што од квазиинтелектуалаца,како ми Срби,а са нама и Руси и остали који поштујемо Јулијански календар и по њему славимо наше црквене празнике,„деремо у страну".„правимо се паметни",„идемо мимо модерног свијета".итд.Неки иду до те мјере па тврде да због тога и страдамо од истог тог „ напредног Запада".Можда су ови последњи и у праву,али зар није хришћански страдати? Можда је то знак да смо управо ми на правом,Христовом путу? Но,да то за тренутак оставимо по страни. Усудио бих се,мада нисам математичар а још мање вјерски апологета,да кажем своја размишљања о овој осјетљивој религиозно-научној проблематици. Прво,да би смо могли ући у расправу,треба да дефинишемо појам ТРОПСКЕ ГОДИНЕ.То је дакле период за који се, гледано са Земље, Сунце нађе у истој тачки једног момента,нпр. јесење равнодневнице.Тај период је различит,а просјечно износи 365 дана,5 сати,48 минута, и 45,5 секунди. ЈУЛИЈАНСКИ КАЛЕНДАР(Јулије Цезар,46.г.п.н.е.) је у хришћанству прихваћен као званични на Првом васељенском сабору у Никеји(данашњи турски Изник,на западу Турске),325.године. Он је,да би заокружио ову разлику од 5 сати,48 минута и 45.5 секунди увео преступну годину,сваку четврту,па је година по њему трајала фактички 365 дана и 6 сати.Међутим,као што видите,опет је постојала разлика између тропске и године по јулијанском календару и то 11 минута и 14.5 секунди. Ту разлику је уочио папа Гргур ХIII,1582.године и уз помоћ астронома обзнанио папску булу Inter Gravissimas, по којој је од Никејског сабора,па до те године у односу на Јулијански календар уочена разлика од 10 дана.Просто је рекао следеће:„Послије четвртка 4. октобра 1582.године,слиједи петак,15.октобар.Како је дошао до тога? Увео је правило да је преступна година свака четврта,али не и тзв.секуларне,округле године које нису дјељиве са 400(300-та,500-та,600-та,700-та,900-та,1000-та,1100-та,1300-та,1400-та,1500-та).Послије преступне у Грегоријанском календару нису биле 1700-та,1800-та,1900-та,па смо дошли на ових садашњих 13 дана разлике.2000-та је била преступна и у грегоријанском,али 2100-та неће бити,а у јулијанском хоће,па ћемо послије 1.марта 2100.године имати разлику 14 дана,2200-те15 дана. 2300--те 16 дана,2500-те17 дана,итд. Међутим,иако далеко прецизнији,и овај календар касни за тропском годином,истина,знатно мање,свега 26 секунди,што значи да ће за приближно 3225 година и овај календар закаснити један дан. У почетку, протестантски дио Запада није хтио прихватити овај папски календар,али свакодневни живот,трговина,итд.су просто наметнули потребу да се то деси.Јачањем Запада,а слабљењем Истока,грегоријански календар се наметнуо свима,па и православнима.То се посебно рефлектовало у ЗЛОСРЕЋНОЈ Краљевини СХС, па као и латиницу и много тога другога што је долазило са западне стране свијета,Срби су објеручке прихватили,потискујући своје,тако да 28.јануара обиљежавамо 100 година од како је Грегоријански код нас,важећи СЕКУЛАРНИ,тј.СВЈЕТОВНИ календар. Али,ја бих рекао на сву срећу,ствари у цркви нису ишле тим током. Продор папског календара је наметнуо потребу да се у Цариграду,1923.године,одржи свеправославни Конгрес(не Сабор,врло је важно). На том Конгресу је разматран предлог чувеног српског научника,астронома и професора Небеске механике са Београдског универзитета МИЛУТИНА МИЛАНКОВИЋА,да православне цркве прихвате његов РЕФОРМИСАНИ ЈУЛИЈАНСКИ календар,који је до данас НАЈПРЕЦИЗНИЈИ календар којег познајемо.Како је он тако прецизан? Пошто је он био човјек од науке и бард астрономије свјетског гласа,он је установио да би се разлика између тропске године и календара могла свести на минимум минимума тако што би преступне године биле све оне дјељиве са 4 изузев већ поменутих ОКРУГЛИХ или СЕКУЛАРНИХ година,које када би се подијелиле са 9 не дају остатак 2 или 6.Да поједноставимо: 2000-та година је преступна јер је2000:9 једнако 222.2,и рецимо 2400 је преступна јер је 2400:9 једнако 266.6.Али преступна није 2800-та,која је у грегоријанском преступна и те године долази до размимоилажења ова два календара,јер је 2800:9 једнако 311.1.Овако прецизан календар би тек након 28800 година закаснио 1дан!Многе православне цркве(грчка,румунска,бугарска.итд.) су прихватиле прије или касније овај календар,али нису СРПСКА,РУСКА,ЈЕРУСАЛИМСКА. АНТИОХИЈСКА као ни Света Гора.Проблем се јавио у израчунавању датума покретних празника(Васкрса и оних празника који зависе од њега,нпр.Спасовдана. Духова).Ту је сем математичког прорачуна за православне био важан и догматски моменат.Наиме,код православаца се,на основу старог јеврејског календара Васкрс израчунава тако што МОРА да буде ПОСЛИЈЕ прољетне равнодневнице,пуног мјесеца(чак иако падне у недјељу пуни мјесец),те послије ЈЕВРЕЈСКЕ ПАСХЕ,што је и логично,ако знамо Свето писмо.Католици и остали западни псеудохришћани се не обазиру на пасху и пун мјесец ако је недјеља,па смо имали у неколико година чињеницу да разлика између ВАСКРСА и празника кога западњаци зову УСКРС буде и 5 седмица.Зато су поменуте православне цркве,које су прихватиле МИЛАНКОВИЋЕВ календар,ипак,покретне празнике наставиле рачунати по старом.Једино су финска и естонска православна црква и у погледу и тих празника усвојиле западну догматику.Ту долазимо до моје теорије да је овако изведена реформа и од Миланковића и од папе Гргура НЕСПОЈИВА са православљем.Питате се зашто? Па ако узмемо грегоријански календар онда кршимо потпуно догматику Светих отаца и Васељенских сабора слављења Васкрса и осталих покретних празника.Ако пак,примјенимо Миланковићев календар,добићемо ситуацију да немамо често Петровски пост или ће он бити јако кратак као ове године,Грци ће постити само 5 дана,а када Васкрс буде од 03 до 08.маја,немају поста никако!Сем тога,Грци су добили и раскол,па је код њих и даље јако присутна ГРЧКА СТАРОКАЛЕНДАРСКА ЦРКВА са преко милион вијерника.Сем тога,лијепо је одвојити прославу нашег Божића од западњачког обиљежавања нечега што најмање има хришћанску димензију.Занимљиво је и да се велико Божије чудо,силазак БЛАГОДАТНОГ ОГЊА дешава сваке године САМО уочи православног ВАСКРСА. Приводећи крају овај обиман текст,желим да кажем следеће:ЈУЛИЈАНСКИ КАЛЕНДАР КАСНИ СВЕ ВИШЕ И ВИШЕ ТО ЈЕ ЧИЊИНИЦА ИСПРАВНИЈЕ СЕ ВРИЈЕМЕ РАЧУНА И ПО ГРЕГОРИЈАНСКОМ И ПОГОТОВО ПО МИЛАНКОВИЋЕВОМ КАЛЕНДАРУ. М Е Ђ У Т И М: -Усудићу се да кажем своје мишљење у чему су погријешили и папа Гргур и Милутин Миланковић.Наиме,да се вратим у садашњост,свједоци сте да „монтенегрини" рецимо скоро поништише одлуке Подгоричке скупштине.И шта се промијенило послије тога? Ништа!Знамо слијед догађаја.Суштина свега је да се ПРОШЛОСТ НЕ МОЖЕ МИЈЕЊАТИ!Њих двојица су само требали констатовати досадашње стање,а реформу су требали да примјене на БУДУЋНОСТ БЕЗ РЕВИЗИЈЕ ПРОШЛОСТИ.Јер прошлост је НЕПРОМЈЕНЉИВА ,а БУДУЋНОСТ припада ОНОМЕ КОЈИ ЋЕ ДОЋИ ДА СУДИ И ЖИВИМА И МРТВИМА И ЧИЈЕМ ЦАРСТВУ НЕЋЕ БИТИ КРАЈА Живи,весели и здрави ми били драги пријатељи и срећна Вам ПРАВОСЛАВНА НОВА ГОДИНА ПО ЈУЛИЈАНСКОМ КАЛЕНДАРУ

ODGOVORITE
Name

RE Branko

13.01.2019 19:55

Baš si se potrudio da objasniš kalendarsku problematiku i poštovanje za to. Malo su zaključci problematični jer hrabro je reći da je Milanković pogrešio.Ako je jedina zamerka Milankovićevom kalendaru što ove godine Petrovski post traje 5 dana, a ne 3 ili 6 nedelja.Pa upravo je različito trajanje svake godine i ako je ove samo 5 dana nije smak Sveta.Upravo te 2101 godine će Gregorijanski kalendar kasniti 1 dan pa bi bio veći problem da neke Crkve sa Zapada uzmu Milankovićev kalendar, a da mi to pre neuradimo.Kod Milankovića se praznici od 1 do 14 oktobra slave 14, a ostali praznici ostaju istog datuma.Ako mi primenimo Milankovićev kalendar bi zaista isti dan slavili Božić kao Zapadnjaci, ali naši potomci će te 2101 godine biti superniorniji u odnosu na Zapadnjake koji će dan kasnije slaviti Božić.Nismo mi "zadrti" pa primenjujemo Julijanski kalendar jer je naša SPC 1923 godine na Saboru u Sremskim Karlovcima prihvatila Milankovićev kalendar, ali odložili primenu dok ga sve Pravoslavne Crkve(čitaj RPC) prihvate. Tako da mi nismo "zadrti" već smo žrtve oktobarske revolucije zbog koje RPC nije učestvovao 1923 godine na Vaseljenskom kongresu i taoci odluke RPC. Mi u Srbiji i Republici Srpskoj nemamo problem sa kalendarskom razlikom i imamo slobodan dan za Božić i majstori smo da spojimo slobodne dane i napravimo "Sveti januar", ALI je činjenica da imamo isti broj Srba u dijaspori kao u matici i svakim danom sve više Srba ide na rad na Zapad.Prvi radni dan je 6 januar naš Badnji dan.Grci nemaju taj problem jer su se vratili iz Grčke sa Božićnjeg odmora,a Srbi i Rusi imaju. SPC mora voditi računa o narodu kada političari to nisu radili pa su morali otići.SPC je jedina srpska institucija koja u dijaspori okuplja naš narod, a činjenica da bi sa Milankovićevim kalendarom bilo lakše i mnogo veći broj ljudi bi dolazio u Srbiju i RS za Božić i NG.Kod mene su bila deca od brata iz Nemačke i baš je bilo teško i njima i nama naročito baki, što su se morali vratiti 4 januara zbog škole koja startuje 6 januara.Ovaj odlazak naroda zbog posla na Zapad je jedan vid velikog stradanja i primena onog što je već prihvaćeno radi lakšeg života naroda je velika potreba.Sdradavamo stolećima dajte da ga makar ovim smanjimo. Pošto je Milanković Srbin Nova godina nije međunarodna već SRPSKA koju celi Svet slavi jer je činjenica da će Milankovićev kalendar postati SVETOVNI U CELOM SVETU mnogo pre 2101 godine zbog elektronike, a i NASA ga primenjuje.Samo je tragedija što će Ameri predložiti ostatku Sveta da pređe na Milankovićev kalendar.Vaskrs nije problem jer ga sve Pravoslavne Crkve slave zajedno isti dan. Milogoraca nemaju veze sa ovom problematikom jer njihov je problem sve što ima prefiks srpsko(jer se nova godina po Julijanskom kalendaru šargonski naziva srpska),a nisu svesti da će im SVETOVNA nova godina kao i ostatku Sveta biti SRPSKA zbog Milankovića.

Name

Бранко Станковић

13.01.2019 20:51

Апсолутно ниси разумио поенту мог писања.Дакле,није тачно да ће грегоријански календар 2101.године закаснити један дан,већ наш јулијански,и то 2100-е,послије 28.фебруара. Грегоријански календар ће тек у односу на Миланковићев закаснити 2800-е године. То што си прочитао на Википедији(РПЦ,СПЦ) уопште не одговара истини,већ је плод нагађања. Друго,израчунавање Васкрса се,ако си пажљиво читао везује управо за јулијански календар.Свети оци и Васељенски сабори су управо прописали обавезна четири велика поста. То што неко тежи конформизму са истинском вјером нема никакве везе,па то о гастарбајтерима и њиховим слободним данима не пије воде уопште.

Name

Бранко Станковић

13.01.2019 20:57

Милогорце сам узео за примјер,како желе промијенити прошлост.Можемо ми сада донијети декрет да СФРЈ није постојала и шта добијамо са тим? Прошлост се не може промијенити,ја стојим при том ставу,и сматрам да је грешка баш у томе и Миланковићева(кога сматрам врхунским научником) и папе Гргура управо у томе што су календар мијењали уназад. Требала се подвући црта и рећи,што је било било је од сада ћемо овако. Велики поздрав и не замјери.

Name

RE

13.01.2019 21:44

Ako je kalendar stari Julijanski pravoverje, ajde da Grke, Bugare i Rumune proglasimo komformističkim nevernicima, a 90 % Srba vernicima koji dočekujući Gregorijansku Novu godinu žderu masnu krmetinu, torte i loču alkohol i nešto u ponoć čestitaju i to 7 dana pre Božića i u toku Božićnog posta. Ovi što otišli na Zapad, zbog rata da spase živu glavu(nisu baš morali jer je hrišćanski otići kao ovca na klanje i biti bačen u jamu bezdanku) i zbog posla nisu bitni, neka im je kako im je samo mogli bi poslati koji evro i daljoj familiji i koju donaciju za sve i svašta u rodnom kraju jer ako nedaju baš za sve, pa oni su se baš odrodili, jer njihovo je samo da daju pare.Takvim stavovima takvi pametni i iz Crkve i iz politike mnoge su oterali i otuđili.Politika sa obe strane Drine tera ljude da idu zbog posla, a Crkva na to nereaguje već je po njima sam Bog poslao Vučića i Dodika da nas usreće.Rasulo je u narodu i u Crkvi i sve što može pomoći je legitimno, a ja mislim da bi primena Milankovićevog kalendara bar neke anomalije rešila.

Name

Ej BRANKO

14.01.2019 01:40

Nisi napisao jednu činjenicu iz prošlosti da su Vizantijci, Rusi i Srbi do 1700 godine Novu godinu računali od 1 septembra po Julijanskom kalendaru što se vidi u Crkvenom kalendaru gdje je za taj dan upisano CRKVENA NOVA GODINA. Podlegli su pritisku Vatikana i prihvatili da Novu godinu računaju od 1 januara, a 1 januar kao Novu godinu je odredio rimski papa Grgur reformator kalendara kao 7 dana od rođenja Isusa Hrista.U Crkvenom kalendaru je upisano Mali Božić-Nova godina.Logički je 1 septembar i dalje Nova godina u školi, u sportu počinju nove sezone šampionata(prelazni rok je do 1. Septembra). Samo što je to sada po Gregorijanskom kalendaru. To je direktan ustupak Vatikanu dok je Trpković- Milankovićev kalendar reforma Julijanskog kalendara kao zvaničan predlog SPC Vaseljenskom kongresu 1923 godine gdje je usvojen, ali ga nisu svi primenili.Društvo Milutin Milanković je izdalo knjigu o tom pitanju i promocija je bila u kripti Hrama Svetog Save i tom prilikom Patrijarh Irinej je izjavio da je uveren da će Milankovićev kalendar usvojiti UN kao Svetovni kalendar za sve države.Vrijednost ovog kalendara je civilizacijska iako je prvenstvo rađen za potrebe Pravoslavne Crkve tako da bi trebao biti primjenjen u SPC. Postoje dva velika problema da se uđe u primenu ovog kalendara. Prvi je čekanje da Milankovićev kalendar prihvati RPC, a drugi je srpski narod.Ma koliko mi Srbi imali mišljenje o sebi istina da ogromna većina Srba nezna ko je Milutin Milanković a tek o njegovom naučnom radu i citiranosti u Svijetskoj nauci.Takođe ogromna većina neznako je bio Gavrilo Dožić kao vođa delegacije SPC.Mnogo je vrijeme komunizma razvalilo vezu Crkve i naroda pa se sada narod ponaša suludo(slavi praznike koji nisu u kalendaru SPC kao npr međunarodnu Novu godinu i jelke ukrašavaju, ali kao posle katoličkog Božića kao da se ograde od njih,a uzimaju njihovo Božićno drvo ili umjesto Božić Bate komercijalnog Deda Mraza) .Ogromna većina nezna da kalendar nije TEOLOŠKO pitanje i shvata to pitanje kao Unijaćenje.To je razumljivo jer narod ima gorka sećanja na genocid NDH i uloge Katoličke Crkve u tom genocidu.Problem može da riješi SPC da putem medija Patrijarh, Vladike i Mitropoliti i sveštenstvo(mada i veliki broj njih o ovome ništa ne zna) na terenu objasne narodu proces iz 1923 godine, da je tada SPC sa Milankovićem predstavlla reformu Julijanskog kalendara na Vaseljenskom kongresu i da su svi prisutni sa oduševljenjem prihvatili.Narodu treba objasniti da mi slavimo Božić po našim običajima koji se razlikuju od Zapadnjaka tako da nema problema ako slavimo istog dana. Poslednjih 15 godina se dva puta desilo da slavimo Vaskrs isti dan pa smo mi slavili po našim običajima, a oni po svojim i oko toga niko nije pravio problem osim nestašice jaja na tržištu.Crkva je živa institucija i treba pratiti nauku što se sada čini određivanjem Vasksa od 1923 godine po metodu Milankovića nakon punog mjeseca na paraleli koja prolazi iznad krova hrama u Jerusalimu. Račun po molbi Patrijarha rade katedre za nebesku mehaniku u Beogradu, Atini, Bukureštu i S. Petersburgu i rezultat predaju svim Pravoslavnim Crkvama. To se nemože podvesti pod pomodarstvo.Sam naziv pravoslavlje označava pravo slaviti istinski tačno pa i primjena najtačnijijeg kalendara iza kojeg stoji Srbin naučnik svjetskog renomea Milutin Milanković i Maksim Trpković nastavnik matematike i fizike u gimnaziji u Beogradu čini pravoslavlje onim što jeste najsavršenijom Hristovom Crkvom.

Name

Isus

13.01.2019 21:10

Ako brojimo Vreme od Rodj. Isusa onda mora da bude bozic Svake godine 1.1. ! 25.12 je u 3 vjeku papa Namjestio da bude tj. Slavi se Bog Sunca oni su ga samo zamjenili . Zato nek bude 1.1 Boziji dan

ODGOVORITE