Igraće fudbal i u 52. godini!!!

Japanac, Kazujoši Mijura, koji će 26. februara napuniti 52 godine, produžio je ugovor sa japanskim drugoligašem Jokohamom do kraja 2019. godine.  Kralj Kazu se ne povlači! Ima tek 51, a parafirao novi ugovor! Ikona japanskog fudbala, Kazujoši Mijura produžila saradnju sa Jokohamom!

Fudbal 13.01.2019 | 15:45
Igraće fudbal i u 52. godini!!!
Mijura, koji je drugi najbolji strelac u istoriji japanske reprezentacije i nosi nadimak "Kralj Kazu", karijeru je počeo u brazilskom Santosu 1986. godine, a trenutno je najstariji aktivni fudbaler na svetu.

On je igrao u japanskoj ligi i u vreme dok su aktivni fudbaleri bili Englez Geri Lineker i Brazilac Ziko, a njegova profesionalna karijera traje čak 34 godine!

Sada je produžio ugovor sa Jokohamom u kojoj nije starter. Prošle sezone zabeležio je devet ligaških nastupa, ali je uvek počlinjao kao rezerva. U Jokohamu je došao 2005. godine, kada je imao 38 godina.

Nakon što je produžio ugovor dao je više nego zanimljivu izjavu:

"Uvek sam igrao i igraću punog srca i nadam se da ću nastaviti da se razvijam kao igrač".

Dakle, ovo je izjavio fudbaler koji ima 52 godine!

Mijura je najstariji profesionalni fudbaler i ujedno najstariji strelac. On je 2017. godine srušio rekord star 52 godine, a koji je do tada držao Englez Stenli Metjuz.

Metjuz, koji nikada u karijeri nije dobio žuti karton, držao je rekord sa 50 godina i pet dana (to se dogodilo 1965. godine). Mijura je oborio taj rekord, postigavši gol sa 50 godina i 14 dana (2017. godine).

"Kralj Kizu" je igrao u mnogim klubovima, uključujući još dva brazilska (osim Santosa) - Palmeiras i Koritibu, bio je član italijanske Đenove, kao i zagrebačkog Dinama za koji je upisao 12 nastupa (bilo je to tokom 1999. godine).

Učestvovao je u istorijskom plasmanu Japana na Svetsko prvenstvo 1998. godijne. U kvalifikacijama je postigao čak 14 golova, ali je potom prema njemu učinjena nepravda - nije bio uvršten u tim koji je igrao na Mundijalu u Francuskoj.

Poslednju utakmicu za Japan odigrao je 2000. godine. Za japansku reprezentaciju odigrao je 89 utakmica i dao je 55 golova, što ga čini drugim najboljim strelcem te zemlje u nacionalnom timu, posle Kunišige Kamamota (75 golova). Proglašen je i za najboljeg fudbalera Azije 1993. godine.

"Ovaj čovek je neuništiv!", čuvena replika iz još čuvenijeg filma "Ko to tamo peva" savršeno je prigodna za vest da je Kazujoši Mijura produžio ugovor sa Jokohamom na još jednu sezonu. Naravno, u pitanju je 51-godišnja ikona japanskog i svetskog fudbala, najstariji fudbaler svih vremena, čovek koji je oborio sve starosne rekorde. I ne staje!

"Produžio sam yogovr za sezonu 2019. Hvala svima na podršci", tradicionalno minimalistički, sažeto se obratio Mijura brojnim navijačima.

Legendarni as u Zemlji izlazećeg sunca ima status polu-boga i jedan je od najpoštovaniji sportskih radnika, koji je čak dobio i svoju anime seriju. Sunarodnici ga ne vole samo zato što je jedan od najboljih koji je tamo potrčao za bubamarom, već i zbog stoičkog stava, spremnosti na veliku žrtvu, ali i fanatične ljubavi prema poslu. Kada se ovako poređa, Mijura zapravo deluje kao stereotip za Japance. Ali, zapravo nije tako...

Jer, karijeru je kao tinejdžer počeo bukvalno na drugoj strani planete, u Brazilu pošto mu u domovini nisu priznavali da je dovoljno talentovan. U zemlji sambe i kafe uskoro je zbog atraktivnosti dobio nadimak "Karate kid", koji je eto sada već "Karate deka". Ali kakav!

Njegovi saborci iz Jokohame ne mogu čudom da se načude šta taj čovek, koji je zakoračio u šestu deceniju života, može da izvede sa telom. Uvek je prvi na treningu, ne zaostaje sa tempom, radi kao da mu je 20. Pored toga, da bi se potpuno fokusirao na voljeni fudbal ne živi sa porodicom, već nekoliko zgrada niže, istina u istoj ulici. Fantik, mnogi bi rekli.

Jedina ozbiljna mrlja na Mijurinoj karijeri je neodlazak na Svetsko prvenstvo 1998. kada je Japan prvi put uspeo da se kvalifikuje i to uz 14 golova Kralja Kazua, kako ga zovu u Japanu. Nacionalni tim je napustio pre 18 godina nakon 89 utakmica i čak 55 golova. Zanimljivo je da je on jedini aktivni fudbaler koji je igrao u prvoj sezonu Džej lige koja je sastavljena još 1990.       

Kao što je i za očekivati nakon 34 godine karijere, Mijura je promenio mnoge klubove širom sveta, između ostalih Santos, Palmeiras, Korićibu, Đenovu, Kroaciju... Samo neka tera.

Poređenja radi, Dragan Stojković Piksi, legenda našeg i japanskog fudbala ima samo dve godine više od Kralja Kazua.

Izvor: mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar