Dačić: Hrvatska da se izvini Srbima

- Izvinite se Srbima za genocid i etničko čišćenje u vrijeme NDH, pa onda možete da dijelite lekcije drugima, poručio je ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić reagujući na optužbe hrvatskog Ministarstva spoljnih poslova da svojim kritikama na račun premijera Andreja Plenkovića "otežava pomirenje".

Srbija 10.01.2019 | 08:19
Dačić: Hrvatska da se izvini Srbima
Dačić za "Politiku" ukazuje da u Hrvatskoj sada živi samo 180.000 Srba, od 560.000 koliko ih je živjelo 1991. godine.

Kaže i da je pitanje da li reintegracija znači i vraćanje protjeranih, "ili je to reintegracija samo onih koje nisu pobili, protjerali ili pokatoličili, kako je to isto izrekao Mile Budak".

"I, kako Srbi iz Hrvatske mogu da izvrše agresiju, sami na svoje teritorije gde su živeli?", kaže Dačić i dodaje da je pomirenje moguće samo uz međusobno uvažavanje i poštovanje, uz potenciranje zajedničkih interesa umesto onoga u čemu se ne slažemo.

Hrvatsko Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova osudilo je u utorak izjavu šefa srpske diplomatije u kojoj je kritikovao govor premijera Andreja Plenkovića na božićnom prijemu Srpskog narodnog vijeća u Zagrebu.

Dačić je dan ranije u izjavi za beogradske "Večernje novosti" nazvao "bestidnom" izjavu premijera Plenkovića na božićnom prijemu u SNV-u da je proces mirne reintegracije jedna od najvećih ostavština prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, i upitao "da li on misli i na onih 220.000 naših nesrećnika iz "Oluje".

Hrvatsko Ministarstvo tvrdi da takve Dačićeve izjave predstavljaju "izvrtanje istorije i negiranje činjenica čime se otežava istinsko pomirenje", prenijela je Hina.

Izvor: Tanjug

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

Bravo

10.01.2019 07:28

G. Dačić, kako vam još nije jasno, da su Hrvati najhrabriji narod, pa ne zato što se nikoga ne boje nego zato što se nikoga ne stide. Njihova reintegracija Srba znači upravo to što se izrekli "pokatoličenje". Pogledajte samo koliko njihovih sportaša ne smiju više da se izjasne kao Srbi (Subašić, Petrović, Bogdanović, Popović itd.). Na žalost uspjeli su napraviti ono što ni Paveliću nije uspjelo, a bilo je njegova ideja. U potpunosti se slažem sa vašim izjavama.

ODGOVORITE
Name

Muk

10.01.2019 08:03

Recite to Plenkoviću ili Čoviću, a svi srbi iz Hrvatske odavno imaju hrvatske putovnice i daleko su većinom otišli sa ovih prostora, a zaluđeni i sirotinja je prešla u Posavinu.

ODGOVORITE
Name

Sofronije

10.01.2019 08:03

Umjesto kopanja po prošlosti i međusobnih optužbi srpsko i hrvatsko rukovodsvto trebalo bi u svojim izjavama i konkretnim potezima da se okrenu budućnosti, prije svega kroz jačanje ekonomske i svake druge međudržavne saradnje i međunacionalne tolerancije.To zasigurno želi većina srpskog i hrvatskog naroda, a ekstremistima iz reda oba naroda treba zapušiti usta. Svemu tome mnogo mogu da doprinesu mediji

ODGOVORITE
Name

Za Sofronija

10.01.2019 08:20

Slovenac sam ali pratim sva dešavanja na prostorima bivše Jugoslavije i mogu vam reći dragi Sofronije, da će Hrvatima trebati još 500 godina da se počnu ponašati civilizovano i korektno do Srba. Hrvati su opterećeni "Srpskim sindromom", jer već ujutru kad se probude prva misao je na "četnike" Srbe. Tako im započinje i završava dan. Mnogo toga sam doživio, ali ovakve mržnje ili bolje rečeno opterećenosti sa Srbima, još nisam video. Teško je njima živjeti sa takvim bremenom, teško. Vaš poziv oni nikada neće razumjeti.

Name

Sofronije

10.01.2019 08:45

Slažem se s vama da su Hrvati, a ja bih dodao Bošnjaci, opterećeni "Srpskim sindromom",ali opet ponavljam da bi lideri tih naroda trebali da učine prvi pozitivan korak u normalizaciji odnosa.

Name

slobodni tesar

10.01.2019 09:15

@ Sofronije,nisu samo Hrvati i Bosnjaci optereceni Srpskim sindromom,nego i Vatikan,CIA,Zapad,svi svi su optereceni i ujutro kad ustanu sami razmisljaju kako ce Srbima napakostiti.Manite se bre mitova.

Name

ZMiljenkoE @ Slovenec

10.01.2019 09:57

Zelo lepo si vse napisal. NDH je pocinila najgnusnije zlocine na Balkanu i sire. Hrvati slove za jedan od naj zloglasnijih naroda u svijetu uz Mongole. Osim zlog glasa tu je Slovenec tudi zahrbtnost (na nasem bi to bila izdaja, rad iza ledja) i se veliko drugega. Lepo se imej in pozdrav za Dezelo!

Name

RE Slobodno tesar

10.01.2019 11:08

Tvoja ironija je samo tebi ironična. Hrvati, Bošnjaci,Albanci, da dragi moj, to su narodi opterećeni Srbima. Nešto slično imamo i sa Rusima t.j. njihovim susjedima (Ukrajinci, Poljaci, baltičke države), koji takođe imaju komplekse manje vrednosti u poređenju sa Rusima, kao i ovi "naši" nabrojani, Hrvati, Bošnjaci, Albanci. Drugoga mrziš samo ako je bolji of tebe, a ako je slabiji onda ga sažaljevaš. Osnove psihologije. Sretno!

Name

boticeli

10.01.2019 16:04

Zasto i po cemu su to Srbi bolji od nabrojani naroda.Mozda iz jedinog razloga sto su Srbi nebeski narod.