"Žuti prsluci" osinivaju stranku

Žaklin Muro spada u glavne i umerene aktere protestnog pokreta „Žuti prsluci“ u Francuskoj. Njena nova stranka trebalo bi da izađe na lokalne izbore 2020.

Svijet 09.01.2019 | 21:49
"Žuti prsluci" osinivaju stranku
Podrška za Žaklin Muro stiže za sada iz Italije, piše "Dojče vele".

Žaklin Muro za list Figaro kaže da je njen cilj da se Francuzima ponudi još jedna alternativa tako što će se njen pokret razlikovati od tradicionalnih političkih pokreta. „Les Émergents“ – izraz koji se teško prevodi, a označava one koji streme, iznenada se pojavljuju, nadolaze, jeste radno ime pokreta. 

Pedesetjednogodišnja Žaklin kaže da je sve na samom početku. Statut još nije gotov, ali sve bi trebalo da se obavi što brže. Sledeće godine nova politička formacija trebalo bi da izađe na lokalne izbore. 

Žaklin Moro je hipnoterapeutkinja i radi honorarno. Kaže da ne bi htela sama po svaku cenu da bude u partijskom rukovodstvu. „Kao u svakoj partiji, biće glasanja. Svejedno je da li ću to biti ja ili neko drugi, to nije važno“. Njoj je, kaže, važno, da okupi ljude protiv nasilja i oko poštovanja za institucije. 

Lice „Žutih prsluka" 

Ona želi „nove i konstruktivne ideje za zemlju“. Važno joj je, kaže, da se povede borba protiv klimatskih promena i da se ljudi okrenu protiv „kulta potrošačkog društva“. 

Žaklin Muro postala je poznata kada je jednom video-porukom pozvala Francuze da uzmu žuti prsluk i stave ga iza vetrobranskog stakla, kako bi izrazili protest protiv povećanja cena benzina i uvođenja ekološkog poreza. Na društvenim mrežama taj video-snimak je pregledan šest miliona puta. 
Iz Bretanje je, i spada u umereno krilo „Žutih prsluka“. Više puta je pozivala na uzdržavanje od nasilja i na pregovore s vladom. Žaklin Muro je kao predstavnica „slobodnih žutih prsluka“ krajem prošle godine dobila pretnje smrću od „anarhista kojima se manipuliše“ zato što je protiv nasilja i za pregovore. 

Kada je Makron odustao od povećanja cena goriva i ispunio zahteve demonstranata, ona je bila ta koja je izgovorila čuvenu rečenicu: „Mislim da je odluka doneta prekasno“.

Podrška iz Italije

Podrška za francuski protestni pokret došla je iz Italije. Zamenik italijanskog šefa vlade Luiđi di Majo, koji je na čelu pokreta „Pet zvezdica“, kao i Mateo Salvini ministar unutrašnjih poslova i lider krajnje desničarske Lige, objavili su: „Žuti prsluci – ne popuštajte!“ Naveli su takođe da Makron vlada protiv svog naroda.

I jedan i drugi su osudili nasilje. Makronova ministarka za evropska pitanja Natali Luiso odbacila je „mešanje u unutrašnje stvari zemlje“. Vlada u Rimu odavno ima nesuglasice s Makronom, između ostalog i zbog restriktivne politike prema migrantima koju sprovodi Rim.

(Dojče Vele)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Zuti prsluci

10.01.2019 04:19

"Pada vlada" ! ! ! Odlazi Makaroni. Sad neka mu pomognu njegovi bankari.

ODGOVORITE