Vučić: Dogovor donosi trajan mir

Predsednik Srbije najavljuje u tom tekstu i nastavak reformi, koje su već dovele do trogodišnjeg suficita u budžetu i da ostaje pri ubeđenju da će samo dogovor sa Prištinom doneti trajan mir regionu, koji, navodi list, i dalje trpi posledice ratova i raspada bivše Jugoslavije.

Srbija 09.01.2019 | 21:46
Vučić: Dogovor donosi trajan mir
"Oni koji misle da je moguće obuzdati zamrznuti konflikt - on nikada nije zamrznut, jer se u nekom trenutku 'otopi'. A kada se to dogodi, to je katastrofa za sve", rekao je Vučić u intervjuu koji je uglednom britanskom listu dao nakon ceremonije unošenja badnjaka u Predsedništvo Srbije.

List navodi da je Vučić na proslavi pravoslavnog Božića ugostio i neke od onih političara, koje Zapad smatra pretnjom po krhki mir u regionu, uključujući Milorada Dodika, koji je već dve godine pod sankcijama SAD, zbog opasnosti da može da ugrozi Dejtonski sporazum, ali i proruske političare iz Crne Gore, Andriju Mandić i Milana Kneževića, inače optužene za pokušaj državnog udara 2016. godine kako bi sprečili ulazak zemlje u NATO.

Uprkos vezama sa tim političarima, zapadne diplomate polažu nade u Vučića, piše FT i dodaje da mnogi Srbi smatraju Kosovo kolevkom srpske pravoslavne vere i da Vučića, zbog razmatranja teritorijalnog kompromisa sa Prištinom, napada lepeza protivnika - od levičarskih lidera, do tvrdokornih nacionalističkih konzervativaca.

"Znam da se Srbi u većini protive rešenju kosovskog problema i da je sve što govorim suprotno onome što javnost želi", rekao je Vučić i dodao da opozicioni lideri "nisu u poziciji da prihvate relanost". "Oni nemaju plan, jedina važna stvar za njih je da me nazivaju izdajnikom i da sve ostane kako jeste. Ali ne marim za to", rekao je predsednik Srbije, citira "Fajnenšel tajms".

On je kazao i da bi ekonomski i trgovinski razvoj, kao i dogovor o Kosovu pomogli stabilnosti u regionu. "Ako budemo u stanju da se međusobno povežemo ekonomski i na druge načine, imamo šansi da budemo uspešne zemlje. Inače će biti katastrofa za sve nas. Svi odlaze iz regiona i zato nam je očajnički potrebno da promenimo ukupnu atmosferu u regionu. Ako to ne učinimo, ne vidim izlaz, nema ni tračka nade na kraju tunela", rekao je Vučić.

(Tanjug)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Realno

10.01.2019 06:48

Ma šta više budalite? Kosovo ima podršku ključnih zemalja koje se nesta pitaju na ovom svijetu... Ako vam je do čuvanja bogomolja onda lijepo trazite da te bogomolje budu vlasništvo Srbije i da imaju jednaka prava kao ambasade... Jel vam treba 30% Albanaca u Srbiji koji imaju rast stanovništva dok u Srbiji opada. Jel hoćete da za 50 godina imaju većinu? Opet vas je zapad spasio od vas samih ali ne vidite vi dalje od nosa...

ODGOVORITE
Name

Djuka

10.01.2019 06:52

Bez evropskog puta i vrijednosti, evropskog nadahnuca i pregalastva, demokratije i zajednistva svih nasih naroda i narodnosti nema dalje!

ODGOVORITE
Name

Trajni mir?

10.01.2019 06:53

Ne postoji trajni mir gospodine Vučiću. Razumijem kakvo je stanje ali ko vam garantuje taj trajni mir? Šta god vi dali Albancima, oni će htjeti više I više po principu daš nekome prst, hoće cijeli ruku. Srbija ne treba da žuri sa riješenjima nego, da se još više ojača u svakome pogledu, jer samo sa pozcije moći, može da dobije više, a ovako praktično ništa. Neka se Šiptari kuhaju u vlastitom loncu, nema više takvoga nataliteta I svi se sele, kro 10-15 godina neće I biti ni 500.000, a Srbija mora napraviti sve na rastu nataliteta Srspke populacije i u Srbiji i u pokrajini Kosovo i Metohija.

ODGOVORITE