Brnabić: Treba nam mudrosti

Predsjednik Vlade Srbije Ana Brnabić rekla je danas na svečanoj akademiji, koja se povodom Dana Republike - 9. januara održava u Banjaluci, da je potrebno mnogo političke mudrosti i hrabrosti da srpski narod ne bi živio kako ga vjetrovi nose, nego kako sam želi da živi u miru, stabilnosti, slobodi i nezavisan u donošenju odluka u odnosu na sopstvene najbolje interese.

Republika Srpska 09.01.2019 | 15:46
Brnabić: Treba nam mudrosti
Poželivši u ime Vlade i u ime Srbije srećan Dan Republike, Brnabićeva je podsjetila na, kako je istakla, veliku istinu koju je prije više od 100 godina rekao srpski političar i predsjednik Vlade Srbije Stojan Novaković.

"On je rekao da `život narodni ne sme da teče kako ga nose vetrovi`. Na ovim našim prostorima ti vetrovi i sa Istoka i sa Zapada su uvek bili posebno snažni, nikada naivni i nekako su se baš ovde uvek sudarali i prelamali. Za nas danas nema bolje opomene od ove rečenice i od naše prošlosti", naglasila je Brnabićeva.

Ona je napomenula da kakvi god vjetrovi bili na ovim prostorima, građanima su potrebni mir, stabilnost, sloboda i nezavisnost u donošenju odluka u odnosu na sopstvene najbolje interese.

"To je na ovim prostorima, takođe, uvek bilo posebno teško. I danas živimo u veoma kompleksnim vremenima kada je opet potrebno pažnju pokloniti Novakovićevoj rečenici i kada nam zajedno treba mnogo političke mudrosti i hrabrosti da naš narod ne bi živeo kako ga vetrovi nose, nego kako sam želi i treba da živi", kaže Brnabićeva.

Predsjednik Vlade Srbije je istakla da sadašnjost pokazuje da je moguće biti razdvojen granicama, a ostati nerazdjeljiv i jedinstven u zajedničkom pokušaju da posljedice teške prošlosti što uspješnije i brže budu iscijeljene i stvoreni uslovi za miran i normalan zajednički život u ovom dijelu Evrope.

"Samo mir i stabilnost će omogućiti da u budućnosti u celom našem regionu svi građani, bez obzira na njihovu nacionalnost i veru, žive slobodnije, srećnije i zaklonjenije od svih vetrova. Upravo sa tim ciljem i zbog našeg zajedničkog interesa, Srbija će mudro i strpljivo poštovati svoje međunarodne obaveze, ovde prvenstveno mislim na Dejtonski mirovni sporazum, ne gubeći pritom osećaj za neophodnu meru pravde, nezavisnosti i slobode koju vi ovde u Republici Srpskoj uživate", istakla je Brnabićeva.

Za razliku od nekih, poručila je ona, za Srbiju su važni istorijski dogovori.

"Međunarodno pravo za nas nije samo mrtvo slovo na papiru i nije nam teško i nikada nam neće biti teško da, poštujući druge, ostanemo verni samima sebi i onom što smo nasledili iz prethodnih vremena", rekla je Brnabićeva.

Prema njenim riječima, Srbija će poštovati svaku odluku koju konsenzusom donesu tri konstitutivna naroda u BiH, ali će uvijek posebno brinuti za građane Srpske.

"To je sasvim prirodno. Naša ljubav i briga prema Republici Srpskoj ne znači mržnju i nebrigu prema BiH niti će ikada to značiti. Naprotiv, čini mi se da mostovi i putevi koje gradimo ka Srpskoj jesu mostovi i putevi i prema BiH. Vlada Srbije će nastaviti da gradi nove i osnažuje postojeće", naglasila je predsjednik Vlade Srbije.

Ona je dodala da će se posebno baviti osnaživanjem specijalnih veza između Srpske i Srbije kroz jačanje saradnje u oblasti kulture i obrazovanja.

"Nadam se da su prošla vremena u kojima su ministarstva sile bila ministarstva vojske i policije. U 21. veku ministarstva sile za pametne zemlje su ministarsstva obrazovanja i kulture. Ovakav pristup je jedna od dragocenih nasleđenih tekovina našeg časnog puta kroz istoriju koji su utabali Dositej Obradović i Vuk Кaradžić, a ojačali Nikola Tesla, Mihajlo Pupin i Milutin Milanković", rekla je Brnabićeva.

Ističući da su ponosni na te tekovine, Brnabićeva je zaključila da će Srbija na njima i na konkretnoj podršci projektima koji znače kvalitetniji život građana u Republici Srpskoj bazirati odnos prema Srpskoj, a on će značiti podržavanje, pomaganje i osnaživanje. 

(Srna)









Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

Zeko

09.01.2019 14:49

Upravo tako jer vam upravo mudrosti nemate.

ODGOVORITE
Name

odlikovanja

09.01.2019 15:28

Odlikuj ti mene, pa cu odlikovati ja tebe, pa opet ti mene, pa cu ja tebe,..i sve tako u nedogled, vec godinama i vise puta u jednoj godini...Za to vrijeme; bijeda, siromastvo najvece u Europi, opstanak zavisi od kredita, prezaduzenost raste, egzodus stanovnistva.

Name

Rade

09.01.2019 17:35

Nemoj da lazes obamnjujes narod zar nisi cuo predsjednicu danas sta je sve uradila i sta ce sve da uradi nemoj te molim vas ,mi smo najprofitabilna mafijaska organizacija jesili vidijo despota ponosa on trazi davora danima despot trazi da ga ubije jer neslusa predjednicu i rezim pazite narode despot hoda po banjaluci nemozete despota tuci

Name

Jaffa

09.01.2019 15:15

Kad će standard života i kupovna moć da prate sve ove priče????

ODGOVORITE
Name

Danco

09.01.2019 15:34

Treba vam Pameti i Para .Jadni ste svi ,tu

ODGOVORITE
Name

Ххх

09.01.2019 16:10

Ова власт на челу са снсд,не дозвољава паметним људима да се покажу на дјелу.Њима само требају папци и послушници.Ужас.

ODGOVORITE
Name

Salauka

09.01.2019 17:12

Svi neka pricaju samo molim te ti ćuti, nepravi se drzava i narod žena na ženu nego muškarac na ženu i obrnuto a pogotovo kad si sa dodikom, daleko ti kuca bila od moje

ODGOVORITE
Name

Despot

09.01.2019 17:36

Despot je sav ponos ove vladajuce strukture sa njim ce da jure po davidovom trgu

ODGOVORITE
Name

Mudrost???

09.01.2019 18:21

Nasa vlast u Republici Srpskoj bas nema nimalo mudrosti???

ODGOVORITE