U Južnoj Americi ''pao'' narko-klan

Policija Perua zaplijenila je tonu i po kokaina tokom vikenda u dvije odvojene operacije. U drugoj policijskoj operaciji, upali su u kuću u luksuznom naselju u gradu Truhuljo gdje su pronašli 800 paketa kokaina hidrohlorida, a to prilikom uhapšena su i dvojica muškaraca, Peruanac i državljanin Bosne i Hercegovine.

Svijet 09.01.2019 | 13:34
U Južnoj Americi ''pao'' narko-klan
Operacija policije povezana je sa akcijom od subote uveče, kada su u mjestu Gvadalupe, pronašli 472 paketa sa istom supstancom i kada su privedena dvojica Peruanaca. Ukupno četiri osobe su uhapšene u policijskim akcijama.

Agenti Odjeljenja za borbu protiv droge i predstavnik Tužilaštva specijalizovanog za ilegalnu trgovinu drogom, stigli su u zgradu koja se nalazi u ulici El Palmar, i iznenadili državljanina BiH Smaila Šikala i Havijera Anibala Rokea Montesinosa. Saznalo se da je droga bila zapakovana sa težinom od približno jednog kilograma i osamdeset grama, koja je bila zakamuflirana u kontejnerima, koji su trebali robu morskim putem da prebace u Evropu.

Kako je saopštila peruanska policija, komercijalna vrijednost zaplijenjene droge procjenjena je na preko 800 miliona dolara, za koliko se vjeruje da bi se prodala u Evropi.

Policija je u kući u kojoj su uhapisli Peraunca i državljanina BiH zaplijenila 750 kilograma kokaina hidrohlodrida, dok je u hodniku pronađeno u torbama 47 paketa ilegalne robe. Najveći paketi pronađeni su u ormanu u sobi na drugom spratu, gdje su agenti otkrili preko tonu kokaina. Tokom istrage, zaplijenjena su i dva automobila, kao i kamion koji je trebalo da preveze robu.

– Ova akcija se materijalizovala nakon obavještajnog zadatka koji je zahtijevao nekoliko dana istrage – rekao je general Hektor Loajza, šefu Odjeljenja protiv droge, koji je dodao da su mnogi paketi sa kokainom imali logo BH.

Ključni podaci su dobijeni u zoru prošle subote kada su saznali da se banda sprema da preuzme pošiljku droge. Informacije koje su imali bile su da će, pored toga, u prvih nekoliko sati doći i paketi u automobilima i koferima.

Veze Balkana i Perua

Ovo nije prvi put da je Odjeljenje za borbu protiv droge zarobila jednog državljanina BiH trgovca drogom u zemlji. U julu 2016. godine uhapšen je Zoran Mihailović Jakšić (57), koga je američka DEA (Uprava za suzbijanje narkotika) tražila zbog krijumčarenja narkotika i ubistva. Jakšić je bio vođa kriminalnog klana “Amerika”, a osuđen je u Limi na 20 godina zatvora zbog finansiranja mreže krijumčara kokaina, koja u ovoj zemlju djeluje još od devedesetih godina.



Droga sakrivena u ormanu

Vlasti ne isključuju da Smail Šikalo ima neku vezu sa svojim sunarodnikom koji je tražen zbog trgovine drogom i ubistava u Njemačkoj, Argentini, Australiji i Peruu, a kojeg su latinoamerički mediji nazivali su ga čovekom sa hiljadu lica.

U Peruu je Šikalo već bio uhapšen zbog trgovine drogom 1998. godine, piše La Republika. Kako list dodaje, Bosanac se u subotu pripremao da napusti Peru i uputi se ka Ekvadoru, ne sumnjajući da ga agenti čekaju u migracijskoj kontroli, u okviru operacije pod nazivom “Operacija Policija Amerika”. Hapšenje je izvršeno u koordinaciji sa DEA.

Izvor: Blic

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

KO JE

09.01.2019 14:25

CIJI JE ON DILER, DA MI JE ZNATI?

ODGOVORITE
Name

Policijo RS

10.01.2019 07:34

Evo vam materijala za istragu narko dilera. Nadam se da cete na ovom raditi. Naravno, ako to nije protiv interesa pjedinaca u MUP-u i Vlasti RS!

ODGOVORITE