Đakić u pritvoru zbog fotografije

Ivan Đakić, sin poslanika u hrvatskom parlamentu, Josipa Đakića, koji je na Fejsbuku, na dan pravoslavnog Božića, objavio skandaloznu fotografiju ustaše koji u ruci drži obrubljenu glavu Srbina, proveo je noć u pritvoru i očekuje se da danas bude ispitan u virovitičkom tužilaštvu.

Region 09.01.2019 | 13:11
Đakić u pritvoru zbog fotografije
Iako je Đakić junior odmah izbrisao ovu fotografiju sa porukom, njegov govor mržnje i podsticanje na nasilje osudili su hrvatska vlada i vladajuća HDZ, čiji je bio član iz koje je, prema nekim medijima juče po kratkom postupku izbačen, a prema nekima se navodno sam ispisao.

Otac mladića, Josip Đakić se u ime sina izvinio i rekao da ga tako nije vaspitao.



Sve ove osude došle su nakon što je lider Samostalne demokratske stranke Srba u Hrvatskoj, Milorad Pupovac, na vanrednoj konferenciji za novinare ocenio da je post Ivana Đakića jezivi govor mržnje i poziv na napad na Srbe.

Pupovac je takođe rekao da je takvih situacija već previše i da je izgubio svao povjerenje u hrvatsko pravosuđe jer nijedan slučaj do sada nije adekvatno sankcionisan.

Poručio je i da ako nadležni nešto ne preduzmu protiv postupka mladog Đakića, krivičnu prijavu, najavio je, podnijeće srpska zajednica. 

Lider SDSS-a je poručio i da je za ovo krivično djelo predviđena kazna zatvora od tri godine.

Zagrebački Večernji list piše danas da se čeka da se u Hrvatskoj donese zakon koji bi trebalo da omogući kažnjavanje nedopuštenih ponašanja na internetu, a Zaštitnica građana je ranije upozorila da četiri puta manja Estonija ima veb-policajce, a da ih Hrvatska još nema.

Na nepravilan tretman govora mržnje u posljednjem izvještaju upozorila i Zaštitnica građana Lora Vidović, koja je navela da je MUP u 2017. godini zabilježio ukupno 18 kriičnih djela javnog posticanja na nasilje i mržnju, od kojih je šest počinjeno na društvenim mrežama, prije svega Fejsbuku.

Objavu mladog Đakića na Fejsbuku komentarisao je i predsjednik Hrvatskog helsinškog odbora Ivan Zvonimir Čičak, koji je rekao:

“Mi smo kao društvo izgubili sve kriterijume pristojnosti, a ovo je tek vrh sante leda mržnje. Dok god se ovakve stvari budu tretirale kao prekršaj, a ne kao krivično djelo, to će biti stimulacija ovakvog ponašanja”.

(Tanjug)

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

Neđo.9.1.2019

09.01.2019 12:33

Kakav otac takav sin,ništa mene nije iznenadilo.99% hrvata nastrojeno je ustaštvu.Što ti živ hrvat misli,isto ti misli i unaj mrtvi hrvat.

ODGOVORITE
Name

Re: Nedjo

09.01.2019 13:27

Izgleda da i kod tebe nepada iver dalje od klade , i tebe treba u pritvor zajedno sa ovim malim pa da se ispricate .Nista bolji nisi , Ljudski rod pripada covjeku ili ne covjeku ,vas dvojica pripadate ovoj drugoj strukturi .

Name

Re

09.01.2019 12:35

Koliko su ova dijeca zadojena glupostima, da se to granici sa bolescu. Mlad momak umjesto da juri i zivi zivot punim plucima, on koristi slike sa odrubljenim glavama. Meni to nije jasno nikako...

ODGOVORITE
Name

Olja

09.01.2019 13:20

Nije to glupost, niti bilo sta sto mozemo nazvati bezazlenim, nedolicnim. To je nesto drugo, nesto veoma ozbiljno - to je, ustvari, poruka mrznji, poruka da traje, da se nikada ne gasi dok god postoje Srbi. To je cist fasizam. Ova slika bi trebalo da obidje svijet, ponajvise onaj "demokratski" da vide sto su prije nepune tri decenije previdjeli. Ako ovo kroz mjesec dana bude zaboravljeno, kao da se nije ni desilo, onda sta da mislimo, ne samo o hrvatskoj vlasti koja je, takva kakva je, nego i ostalim Hrvatima koji nijecu da s idejom fasizma nemaju nista.

Name

Re Olja

09.01.2019 13:49

sve je to meni kristalno jasno ali mi nije jasno sta to treba dijeci da se oni time bave i uplecu se u to...

Name

Re

09.01.2019 12:35

Koliko su ova dijeca zadojena glupostima, da se to granici sa bolescu. Mlad momak umjesto da juri i zivi zivot punim plucima, on koristi slike sa odrubljenim glavama. Meni to nije jasno nikako...

ODGOVORITE
Name

Bosna

09.01.2019 13:00

Hrvati su priglašeni za najgluplji narod. Vicevi se pričaju sada na račun Rvata.

ODGOVORITE
Name

реално

09.01.2019 13:08

Реално је да 99 % хрватске популације нсма Србима мисли што и тај задојени идиот. Сулудо је мислити да нам они.желе добро. Никада нам нису желели добро и никада неће. Част изузецима међу њима, али то је 1% популације.

ODGOVORITE
Name

Lala

09.01.2019 13:16

Debilcina obična, mislio ispasti frajer a ispao konjina

ODGOVORITE
Name

suvise

09.01.2019 13:41

Je malo hrvata, nebitni su kao nacija, ako ih mozemo tako nazvati

ODGOVORITE