"Tvrd orah" Fučovič: Novak se naradio za četvrtfinale!

Đoković izgubio set u drugom kolu turnira u Dohi, ali uspeo da izbori plasman među osmoricu najboljih.  Loša procena Fučoviča vratila frustriranog Đokovića u život! Bio je Mađar na pragu velikog iznenađenja u drugom kolu previše vrele i vlažne Dohe, ali je naš as ipak uspeo da se izvuče.  

Tenis 02.01.2019 | 18:00
"Tvrd orah" Fučovič: Novak se naradio za četvrtfinale!
Novak posle dosta muke sa Fučovičem stigao do četvrtfinala Dohe. Najbolji teniser sveta Novak Đoković plasirao se u četvrtfinale na turniru u Dohi.

Srpski igrač je posle velike borbe pobedio 36. tenisera sveta, Mađara Martona Fučoviča, 4:6, 6:4, 6:1 u meču koji je trajao 123 minuta.

Tako je posle pobede nad Damirom Džumhurom, bio bolji od još jednog tenisera iz komšiluka, ali bio je to sasvim drugačiji meč u odnosu na onaj prethodni.

Za razliku od duela sa Džumhurom, Novak nije imao lagan posao u meču sa 36. teniserom sveta. Možda to i nije tako loše, početak je sezone, treba ući u ritam, a svaki ovakav test velika je stvar kako bi se videlo u kakvoj je formi Novak pred početak prvog grend slem turnira sezone, Australijan Opena.

Mora se odati priznanje u Fučoviču, nekadašnjem juniorskom broju jedan. Odigrao je odličan meč, dok je imao snage i koncentracije, mučio je Novaka, terao ga da se pomuči i preznoji bukvalno za svaki poen. Ipak, na kraju, iskustvo Đokovića došlo je do izražaja, a Fučovič nema za čim da žali, pokazao je da je u odličnom ritmu započeo sezonu i da je maksimalno spreman.

U prvom i do finiša drugog seta, činilo se da Đoković jednostavno ne može da pronađe slabost u igri rivala. Pogađao je Marton linije, diktirao ritam, uspevao je bukvalno sve da vrati u teren. Kao da je sa druge strane terena Đoković imao zid, ništa nije prolazilo.

Prvi set Fučovič je dobio tako što je napravio brejk u devetom gemu, potom je odservirao za set i tako stigao do vođstva u meču.

Nije izgledalo da će Fučovič popustiti ni tokom drugog seta. Novak je uspevao da dobija gemove na svoj servis, ali ne i da oduzme servis protivniku. Tako je bilo sve do 5:4 za Novaka, kada je konačno uspeo da slomi otpor protivnika i dođe do brejka, ujedno i seta - 1:1.

Psihološki, bilo mu je mnogo lakše posle toga da igra. Njegova igra krenula je uzlaznom linijom, suprotno se dogodilo da Martonom, počeo je da greši, da promašuje i Novak je za tili čas uz dva brejka stigao do velikih 4:0.

Istina, uspeo je Fučovič da uzvrati brejkom za 4:1, ali nije mu Novak dozvolio da se ponada da će se vratiti u meč. Dobio je ekspresno naredna dva gema i tako stigne do nove pobede i plasmana među osam najboljih na turniru u Kataru.

Marton Fučovič žestoko je namučio Novaka Đokovića u drugom kolu turnira u Dohi.

Mađar, koji na ATP listi zauzima 36. mesto, pokazao se kao težak rival, ali je najbolji teniser sveta uspeo da slavi posle preokreta.

Đoković - Fučovič 4:6, 6:4, 6:1, posle dva sata i tri minuta igre.

Novak nije igrao na nivou kao u prvom meču u Kataru protiv Damira Džumhura, a Mađar je to iskoristio i poveo 1:0 u setovima.

I u drugom setu bio je težak rival. Igrao je raterećeno, stizao je na svaki deo terena, pogađao je sve, a najbolji pokazatelj koliko je bio nezgodan rival pokazuje podatak da najboljem teniseru sveta nije dozvolio da stigne do brejk lopte punih 20 gemova!

Ipak, Đoković je u finišu drugog seta pri vođstvu 5:4, konačno slomio otpor rivala, poveo 30:0, a onda i stigao do dve brejk prilike. Prvu nije iskoristio, ali jeste drugu, i to nakon što je Mađar prekinuo igru i tražio čelindž, smatrajući da je Novakova lopta izašla van terena. Pogrešio je za milimetar, ali ga je ta greška skupo koštala - gubitka seta.

To nije bio samo trenutak rezultatskog preokreta, već i psihološkog, jer je srpski as nakon toga po ko zna koji put pokazao koliko je mentalno jak.

On je u potpunosti preuzeo konce igre, poveo 4:0, što je za Fučoviča bila nedostižna razlika. Istina, uporni Mađar je uspeo da vrati jedan brejk (1:4), ali ne i više od toga.

Đoković, koji je prvi nosilac u Dohi, za plasman u polufinale igraće sa pobednikom meča između Rusa Andreja Rubljeva i petog favorita za trofej, Gruzijca Nikoloza Basilašvilija.

Najbolji teniser sveta, Novak Đoković prošao je kroz pravi pakao u drugom kolu turnirra u Dohi protivMartona Fučoviča, ali je ipak slavio sa 2:1, po setovima 4:6, 6:4 i 6:1. Veliku muku je imao sa raspoloženim izazivačem, ali i sa velikom vlagom i vrućinom u Dohi, što je pomalo neočekivano u ovo doba godine, ali je svakako odlična priprema za ono što ga najverovatnije čeka u Australiji. 

Od početka meča u prestonici Katara videlo se da ova sreda jednostavno nije Novakov dan. Ređale su se greška za greškom, dok je Mađar polako dobijao na samopouzdanju. Nakon nekoliko brejk prilika, konačno je uzeo Đokovićev gem u najbolje vreme, za vođstvo od 5:4, što je odmah uspeo da zaokruži u prednost u setovima protiv najboljeg tenisera sveta.

Novak je delovao dosta dekoncentrisano i često je pravio nekarakteristične greške, što je naš severni sused znalački koristio, a usput ga je odlično služio i inače veoma kvalitetan servis. Sa druge strane terena srpski as nije bio uobičajeno siguran sa servis linije te je čak Fučovič često, posebno na drugi servis, ulazio duboko u polje, poput Rodžera Federera. Nikako nije išlo Novaka, ali je on nastavio da "kopa" po arapskoj vrućini konačno stigavši do prvog brejka, ali i set poena pri vođstvu od 5:4 koje je uspeo da pretoči u izjednačenje i to zahvaljujući greški protivnika. Fučovič je naime prekinuo poen ubeđen da je loptica bila u autu, ali je video-pregled pokazao da je ipak zakačila liniju, čime je set praktično poklonjen Beograđaninu.

Frustriran i pomalo već umoran i uplašen, Mađar je počeo da greši, dok je Novak konačno zaigrao kako treba, te je brzo i valorizovao tu situaciju na terenu, povevši sa 2:0 u završnom delu meča. Bio je to početak kraja za hrabrog Mađara koji ipak nema za čim da žali, jer je dao sve od sebe. Ali, za rušenje ovakvog asa nedostaje mu ipak još nešto više osim očigledne želje i veoma snažnih udaraca.

Novak Đoković, koji je ostvario drugu pobedu u isto toliko odmeravanja sa trenutno 36. reketom sveta u četvrtfinalu ATP 250 turnira u Dohi, kojeg je osvajao u dva navrata ide na boljeg iz susreta između RusaAndreja Rubljova i Gruzijca Nikoloza Basilašvilija.

Turnir u Dohi, na kojem je i Dušan Lajović izborio plasman u četvrtfinale, igra se za nagradni fond od 1.313.215 dolara.

Izvor: mondo.rs/mozzartsport/B92

FOTO: Reuters

Komentari / 0

Ostavite komentar