Ovo je najljepša prirodna destinacija u Srbiji za 2019.

Preko 11 hiljada čitalaca portala 92putovanja učestvovalo je u našoj novogodišnjoj anketi i izabralo najlepšu destinaciju u Srbiji za 2019. godinu.

Putovanja 01.01.2019 | 12:18
Ovo je najljepša prirodna destinacija u Srbiji za 2019.
U vrlo jakoj konkurenciji ubedljivo je pobedila planina Tara sa 1,300 vaših glasova. Na drugom mestu, sa 1,100 glasova našli su se meandri Uvca, a onda je još jedna destinacija na Tari zauzela treće mesto, odnosno Zaovinsko jezero sa 506 vaših glasova.

Možda najveći novitet na listi jeste malo poznato Krupajsko vrelo koje se našlo na četvrtom mestu prirodnih lepota Srbije, a koji se neretko smatra i najvećom egzotikom u srcu Srbije, udaljenom samo 120 kilometara od Beograda.

Netaknuta lepota, zimovališta i arheološka pronalazišta su glavni Tarini atributi. 

Nedaleko od Zlatibora i Mokre Gore krije se jedinstvena prirodna lepota idealna za relaksaciju i rekreaciju. 

Kanjon Drine na severu planinskog lanca samo doprinosi Tarinoj neverovatnoj lepoti, a jezera Perućac i Zaovine kao šlag na torti čine Taru nebrušenim dijamantom srpskih planina. 

Beli bor, Nagramak, Šljivovica i Mitrovac privlače veliki broj ljubitelja zimskih sportova, a tokom letnje sezone biciklizam i hajking ture su ovde jako zastupljeni.

 Na Tari su i Bajina Bašta, Višegrad, Drvengrad i Šarganska osmica, vožnja vozom koju nikako ne bi trebalo da propustite.
 

Najveća atrakcija na Tari je pak, Tepih livada deo prirodnog rezervata „Crveni potok“ koja predstavlja jedinstveni fenomen, pa kada poskočite osetićete da vam se tlo pod nogama drma, a imaćete i osećaj da sve vreme hodate po tepihu. To je ponajviše zato što se skuplja voda pod nepropusnim zemljištem, a nedostatak kiseonika, kisele baze, višak vode i niske temperature sprečavaju raspadanje biljaka. 

Iako postoje dva autobusa koja od Beograda na dnevnoj bazi saobraćaju do Tare, više ima onih koji voze do Bajine Bašte odakle možete kupiti kartu za neki od lokalnih autobusa koji će vas „popeti“ na Taru.

B 92
foto:internet

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

tara

01.01.2019 14:29

Jeste...zasluzuje nagradu..prelijep pogled na planinu...na rijeku Drinu...i inace je prelijepo na Tari..treba sacuvati od divlje gradnje...

ODGOVORITE
Name

Boki

02.01.2019 00:32

Obišo vidio i oduševio se prirodom

ODGOVORITE