Koncesija još nije dodijeljena

Od skore gradnje solarne elektrane u Ljubinju, vrijedne 150 miliona maraka, a koja bi donijela privredni preporod ovoj hercegovačkoj opštini, bar zasad neće biti ništa.

Republika Srpska 25.12.2018 | 08:26
Koncesija još nije dodijeljena
Naime, Ministarstvo industrije, energetike i rudarstva RS poništilo je odluku o dodjeli koncesije za njenu izgradnju i korištenje jer se na javni poziv objavljen ljetos niko nije javio.

To je interesantno s obzirom na to da su dvije kompanije od početka najavljivale kako će se boriti da dobiju ovu koncesiju, koja je dodjeljivana na period od pedeset godina.

Jedna od njih je i "IFS Solar", na čiju inicijativu je raspisan poziv za dodjelu koncesije, a koja na kraju nije konkurisala.

Kako nezvanično saznajemo, na poziv se nisu javili jer nisu imali zatvorenu finansijsku konstrukciju za ovaj projekat.

"Nisu mogli da obezbijede novac, a rok za prijavu je istekao", kazao nam je izvor dobro upućen u ovaj slučaj. Ipak, kako dodaje, oni nisu u potpunosti odustali jer i dalje traže sredstva, te će se ponovo javiti čim do njih dođu.

Sa druge strane, u resornom ministarstvu kažu kako nije izvjesno da li će i kada biti raspisan novi javni poziv.

"U skladu sa Zakonom o obnovljivim izvorima energije i efikasnoj kogeneraciji, električna energija proizvedena u solarnim elektranama veće instalisane snage od jednog MW mora se prodavati na tržištu, što je teško obezbijediti. Pretpostavljamo da je to bio i razlog zbog čega nije dostavljena nijedna ponuda, odnosno zainteresovane kompanije nisu mogle obezbijediti predugovor o otkupu električne energije kako je bilo definisano tenderskom dokumentacijom", odgovaraju iz Ministarstva.

"IFS Solar" Ljubinje u većinskom je vlasništvu turske kompanije "Capital Group", a koja je još 2016. godine najavila ulaganja u solarne elektrane vrijedne stotinama miliona evra u cijeloj BiH.

Iako smo više puta pokušali da dođemo do njenih predstavnika, to nam nije pošlo za rukom.

Vlasnici su i osnivači firme "ITM Controls" Sarajevo, "IFS Solar" Sarajevo, "Smart Energo Sistemi" Pale i "Energoinvest TAT-IFS".

Darko Krunić, načelnik Ljubinja, nam je u kratkom razgovoru kazao kako i sam pokušava da dođe do bilo kakvih korisnih informacija u vezi s izgradnjom ovog objekta, ali da u tome ne uspijeva.

Kada je elektrana u pitanju, njena procijenjena instalisana snaga je trebalo da bude 65 megavata, a godišnja proizvodnje 104 gigavat-časa.

U planu je bilo da se gradi na lokalitetu Ljubinjsko brdo, koje je udaljeno oko dva kilometra od centra Ljubinja prema opštini Stolac, sa lijeve i desne strane magistralnog puta.

Od ponuđača je traženo da uz ponudu dostave i studiju opravdanosti dodjele koncesije s elementima procjene zaštite životne sredine.

Izvor: Nezavisne

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

ZNANJE

25.12.2018 08:08

Ima li iko u ovoj zemlji autoritet da kaže šta valja. a šta nevalja. U Republici Srpskoj svaki dan nepovratno odlaze megavati energije u raznim vodotokovima. Tu energiju su znali iskorisriti i naši djedovi, a mi se hvatamo solarne energije, energije vjetra koja nikad neće imati ekonomsku isplativost u Bosni i Hercegovini. Ako neko nezna, treba i red je da pita onog ko zna. Međutum u Republici Srpskoj oni koji znaju imaju proplem, jer njihovo znanje nije u sklsdu za interesima lobista, trgovaca i korunpiranih političara.

ODGOVORITE
Name

Na ZNANJE

25.12.2018 09:12

Alo prijatelju pa nije u pitanje drzavni novac nego privatni nemozes ti odlucivati u ime nekoga.

Name

50 DO SADA

25.12.2018 09:13

DA JE ZRNO PAMETI U NAŠOJ BAJNOJ VLADI DO SADA SMO MOGLI IMATI 50 OVAKVIH A LJUDI U HERCEGOVINI BI OPLODILI KAPITAL ODNOSNO ZEMLJU PA BI ONO ŠTO VRIJEDI 100 HILJADA MARAKA VRIJEDILO MILION MARAKA JER SE VRIJEDNOST NE CIJENI PO ZRNU ZEMLJE NEGO PO PROFITU KOJI ĆE DONIJETI ZA 50 GODINA KORIŠTENJA ELEKTRANE. ALI PAMETI NEMA I NEĆE JE NI BITI DOK SVAKI MINISTAR GLEDA KAKO DA SE ON NAPLATI IZ SVEGA. OGAVNO.

Name

Pz

25.12.2018 09:31

Ko je izgradio tu elektranu pa je treba dati pod koncesiju

Name

075

25.12.2018 08:58

Ludilo se nastavlja! Prije par godina ministar u tuzlanskom kantonu Željko Knežiček napravio "zakon" po kome je Sunce pod ingerencijom njega i njegovog ministarstva!

ODGOVORITE
Name

re

25.12.2018 14:11

Ne zanima nas kako je u Tuzli.

Name

Jaffa

25.12.2018 09:02

Nijedna banka da odobri kredit, kako bi se opralo i izvuklo kojih par miliona...puh, majku mu...kako to?!

ODGOVORITE
Name

Virus

25.12.2018 09:27

Pa one sto su delile sakom i kapom otisle u stecaj,sad traze neku da pristane pokupe pare i odose za Tursku.