Revanš Rusiji za Rio: Francuska prvak Evrope i svijeta!

U "reprizi" finala Olimpijskih igara iz 2016, u kojoj su najavile uspon do svetskog zlata prošle godine, Francuskinje su "vratile" Ruskinjama za poraz i dodale titulu evropskog šampiona. Francuskinje svetskoj dodale i evropsku rukometnu krunu! Rukometašice Francuske nove su prvakinje Evrope.  

Ostali sportovi 17.12.2018 | 12:00
Revanš Rusiji za Rio: Francuska prvak Evrope i svijeta!
Francuskinje su na domaćem terenu, u finalu Evropskog prvenstva, savladale selekciju Rusije rezultatom 24:21.

Duel u Parizu je očekivano bio veoma izjednačen, a domaće igračice su uspevale da na odmor odu sa minimalnim vođstvom, da bi se početkom nastavka odlepile na +3.

Francuska je uspela da zadrži tri gola prednosti do samog finiša, bez obzira što im je jedna od najiskusnijih igračica Alison Pino isključena u 36. minutu meča. 

Najefikasnija kod pobednica bila je Aleksandra Lakraber sa šest pogodaka, dva više od Estel Nze Minko. Kod Rusije se istakla Ana Vjahireva sa sedam golova, a pet je dodala Darja Dmitrijeva. 

"Zbornaja" je u nekoliko navrata bila blizu da se rezultatski vrati, ali nije uspela i samo su ponovile najbolji učinak na evropskim prvenstvima. 

S druge strane, Francuskinje su prvi put u istoriji došle do zlata na EP i nasledile dvostruke prvakinje iz Norveške, a ujedno i objedinile dva najveća trofeja jer su prošle godine bile najbolje na Svetskom prvenstvu.

Francuska vlada svetskim rukometom! 

Posle muškaraca, koji su dominantni deceniju i po, na tron su se popele i dame. One su titulu svetskih prvakinja dodale i prvo evropsko zlato u istoriji.

U finalu Evropskog prvenstva za rukometašice sastale su se aktuelne svjetske šampionke Francuskinje i olimpijski pobjednik Rusija, ekipe koje su i otvorile Evropsko prvenstvo u zemlji "galskih pijetlova". 

Za razliku od te prve utakmice koja je pripala Ruskinjama (26:23), kao i reprize finala sa Olimpijskih igara u Riju 2016, po prvi put su zlatnu medalju osvojile Francuskinje rezultatom 24:21 (13:12).

Rukometašice Srbije u konačnom poretku zauzele su 11. mesto.

Najefikasnije i najzaslužnije za prvo evropsko zlato za Francusku bile su Aleksandra Lakaber sa šest golova, Estel Nze Minko se u pobjedu ugradila sa dva manje, dok je prvo ime cjelokupnog finala bila Ruskinja Ana Vjakireva sa sedam postignutih pogodaka. Ona je u Riju dala pet golova.

Francuskinje do večeras nikada nisu igrale u finalu Evropskog šampionata, a najveći uspjeh na kontinetalnom takmičenju su im bile tri bronze 2002, 2006. i 2016. godine.

Ruskinjama je ovo bilo drugo finale Evropskog prvenstva, nakon što su 2006. poražene od Norveške (27:24), a sad i od selekcije "trikolora", pa su ostale na dvije bronze i dva srebra.

Francuskinje su nešto bolje ušle u finalnu utakmicu i povele sa 3:1, čak su imale priliku i da odu na "plus tri" u nekoliko navrata, međutim, "zbrornaja" je uspjela da se vrati i izjednači rezultat poslije 10 minuta igre - 4:4.

Bronzanu medalju osvojile su Holanđanke, koje su ranije u nedjelju bile bolje od selekcije Rumunije - 24:20 (15:8).
Najefikasnija u pobjedničkom timu sa sedam golova bila je Estavana Polman, pet je dala Nike Grot, dok je šest u timu Rumunije postigla Valentina Ardean-Elisei. Peto mjesto pripalo je Norveškoj poslije trijumfama nad "komšinicama" iz Švedske (38:29), dok je Srbija na kraju zauzela 11. poziciju.

U "Akor Hotels Areni" u Parizu ekipe su se smjenjivale u vođstvu i uglavnom se igralo gol za gol najveći dio prvog poluvremena, pa ni domaće rukometašice niti Ruskinje nisu uspjele da steknu osjetniju prednost do odlaska na odmor (13:12).

Već u prvih pet minuta nastavka, Francuskinje su zaigrale angažovanije u odbrani brzo stekle tri pogotka prednosti (16:13), ali Ruskinje nisu dopustile da domaće rukometašice naprave neku preveliku prednost.

Do sredine drugog dijela su se vratile na gol zaostatka (17:16), a uzvratile opet Francuskinje i čak imale šansu da se odlijepe po prvi put na utakmici na "plus četiri", ali je ruski golman uspjela da održi "zbornaju" u igri.

U posljednjih 10 minuta susreta ušlo se sa prednošću domaćina od tri razlike, koje su strpljivom igrom uspjele da sačuvaju i osvoje kontinentalnu titulu, prvi put u nacionalnoj istoriji.

Zlato im je obezbedilo i plasman na Olimpijske igre u Tokiju 2020.

Olimpijske šampionke su u polufinalu pobijedile selekciju Rumunije rezultatom 28:22 (16:15), dok su svjetske prvakinje savladale Holandiju rezultatom 27:21 (12:11).

Muška reprezentacija Francuske od 1993. do danas nije osvojila medalju sa OI, SP i EP samo u tri kalendarske godine: 1999, 2007. i 2013, a treba reći da je do usklađivanja kalendara na tri najveća turnira bilo i godina u kojima su "petlovi" osvajali po dve medalje.

Muškarci:

2008 - Olimpijske igre - zlato
2009 - Svetsko prvenstvo - zlato
2010 - Evropsko prvenstvo - zlato
2011 - Svetsko prvenstvo - zlato
2012 - Olimpijske igre - zlato
2013 - 
2014 - Evropsko prvenstvo - zlato
2015 - Svetsko prvenstvo - zlato
2016 - Olimpijske igre - srebro
2017 - Svetsko prvenstvo - zlato
2018 - Evropsko prvenstvo - bronza

Žene:

2016 - Evropsko prenstvo - srebro
2016 - Olimpijske igre - srebro
2017 - Svetsko prvenstvo - zlato
2018 - Evropsko prvenstvo - zlato

Izvor: mondo.ba/B92

Komentari / 0

Ostavite komentar