ABA: Zvezda obrnula krug na Jadranu, 11-0!

Bili Beron prelomio otpor uporne Mege i doneo crveno-belima mir u završnici 11. "vezane" pobede u ABA ligi.  Zvezdin pun krug na Jadranu! Srpski šampion završio prvi deo sezone u regionalnom takmičenju bez poraza.

Košarka 16.12.2018 | 09:00
ABA: Zvezda obrnula krug na Jadranu, 11-0!
Crvena zvezda mts pobedila je sve rivale u prvom delu ABA lige.

Posle uvodnih 11 duela sa "jadranskim" protivnicima, regionalni lider ostao je perfektan na vrhu tabele, jer je u subotu pobedio i u derbiju kola, u Sremskoj Mitrovici:

Mega - Zvezda 68:78 (15:20, 10:22, 22:22, 21:14)

Ekipa Milana Tomića ostala je u pobedničkom ritmu zahvaljujući odličnoj igri u drugoj i trećoj četvrtini, tokom kojih je serijom 20:2 stekla ogromnu prednost (17:36).

Oduzevši Megi adute u reketu, uz trojke Bilija Berona, Stratosa Perperoglua i Mohameda Fajea, crveno-beli su već na pauzi imali veliki "plus", koju su održavali kroz treću deonicu, novim trojkama Perperoglua, Džoa Reglenda i uzastopnim poenima centra Majkla Odža.

Pribijena uz zid, Mega je reagovala u poslednjih deset minuta i trgla se nakon maksimalnog minusa od 20 poena (42:62). Iskusni plejmejker Bane Ratkovica pogodio je dve trojke da "uzburka" završnicu i u tandemu sa Adamom Mokokom, uz agresivnu odbranu domaćih, primakao je svoj tim na samo dva poseda zaostatka (65:71).

U tim trenucima, inicijativu među crveno-belima preuzeli su najefikasniji među njima, Stratos Perperoglu (17 poena), važnom trojkom, kao i Bili Beron, drugi strelac tima (14 poena), koji je u poslednjem minutu realizovao dva prodora i "overio" još jednu pobedu svog tima. 

Tim hicima Amerikanca, Zvezda je nastavila trijumfalni niz u međusobnom skoru sa Megom u ABA ligi... 

Milojevićevom timu nije pomogla ni odlična napadačka partija centra Goge Bitadzea (23 poena, 6 skokova), ni posebno dizajnirani - crni - praznični dresovi.



Jedanesta utakmica - jedanesta pobeda! 

Crvena zvezda okrenula je pun krug i prvi deo sezone u Jadranskoj ligi završila bez poraza i minimum pobede više u odnosu na drugoplasiranu Budućnost. Crveno-beli poneli su u Sremsku Mitrovicu pelcer ubedljivog trijumfa nad Brešom od pre tri dana i lakše nego što se očekivalo nadigrali Megu u derbiju kola rezultatom 78:68 (20:15, 22:10, 22:22, 14:21). 

Crvena zvezda u ovom trenutku nema adekvatnog rivala u regionalnom takmičenju. Bilo je dobrih i loših dana, ali tim Milana Tomića držao je konstantu u najvažnijem takmičenju, kojom je potvrdio kandidaturu za najviši plasman na kraju sezone. Rano je uopšte pričati o dešavanjima u aprilu i eventualnoj borbi za titulu, ali crveno-beli nalaze se na pravom putu...

Tomić je u hali Pinki dobio petorku kojom bi u budućnosti mogao da razbija niže i, uslovno rečeno, lakše protivnike. Kako je Džo Regland već posle sedam i po minuta igre u Sremskoj Mitrovici imao tri lične greške, strateg Crvene zvezde pribegao je taktici koja mu je omogućila trijumf s pola gasa. Reglanda, koji je presedeo ostatak poluvremena, zamenio je Nemanjom Nenadićem, kome je dodeljena uloga organizatora igre, a uz njega su na parketu još bili Dejan Davidovac, Statos Perperoglu, Mohamed Faje i Majkl Odžo. Mega, jednostavno, nije imala nikakvo odbrambeno rešenje za ovako visoku i snažnu petorku, koja je u uvodnih šest minuta drugog kvartala napravila prevagu i razliku nedostižnu za domaćina. Serijom 13:0 Crvena zvezda je otišla na komotnu, dvocifrenu razliku, a nedugo zatim rezultat na semaforu glasio je - 36:17. Punih šest minuta Mega je bila u potpunom raskoraku između želja i mogućnosti, a Dejan Milojević nije uspeo da trgne svoje mlade pulene. Umesto reakcije, Megini igrači srljali su iz greške u grešku i tako naređali osam promašaja iz igre i tri izgubljene lopte. Tomić je ovu situaciju iskoristio i pravovremenim rotacijama doveo do toga da na poluvremenu čak šestorica igrača imaju bar po pet poena. 

U moru dobrih stvari, Crvena zvezda je pokazala i blagi nedostatak strpljenja. Uprkos ozbiljnom vođstvu u prvom delu, Zvezda je rivalu "prodala" dve lopte više (8) i čak ispalila 19 hitaca van linije 6,75 metara. Ispravno ih je bilo šest. Verovatno Tomić neće imati šta ni da zameri svojim igračima, pošto se u onih šest minuta posta Mega konstantno nudila i prilično lako omogućila nekoliko lakih poena. Bilo je, istina, i nekih fantastičnih poteza, poput savršenog dalekometnog hica Bilija Berona pravo u lice Gogi Bitadzeu u finišu prvog dela.

Uprkos Simanićevom pogotku sa distance na otvaranju drugog poluvremena za dotad maksimalnih 20 poena razlike (45:25), Mega je uzvratila sa sedam brzih poena, ali je Tomićev tajm-aut dao ekspresni rezultat i to je praktično bio jedan od retkih ozbiljnijih naleta domaćina i pokušaj da se utakmici vrati neizvesnija nota. Crvena zvezda je dobrom odbranom ograničila učinak praktično celog tima, a pravovremenom kontrolom skokova (42 ukupno - 11 u napadu) upotpunila vrlo dobro veče. Tu je veliki posao odradio Dejan Davidovac u ključnim momentima drugog kvartala, zajedno sa Fajeom.  Doduše, možda će Zvezdin strateg morati da porazgovara sa igračima o onom velikom padu u završnih pet minuta, kada je Mega preko Mokoke i Marjanovića stigla ponovo do jednocifrenog zaostatka i svega šest poena minusa (65:71), ali je požar ugasio Perperoglu važnom trojkom na ulazu u završnih 120 sekundi meča. 

Jedina slaba tačka beogradskog sastava bio je Goga Bitadze. Supertalentovani centar iz Gruzije ponovo je blistao u okršaju protiv rivala iz kruga kandidata za plej-of. Sada već standardno nervoznog Majka Cirbesa nekoliko puta je dodatno izbacivao iz koloseka, a svoju brzinu i okretnost iskoristio je protiv fizički jačeg Majkla Odža kako bi došao do nekih prostih rešenja i lakih poena. Bitadze je utakmicu završio sa 23 poena (9/12 iz igre, 2/2 za tri), uz šest skokova i tri blokade, od čega jedna za televizijske špice, gde je žrtva bio Mohamed Faje.

Pored Goge dvocifren učinak imali su samo još Nikola Mišković i kapiten Branislav Ratkovica sa 10, odnosno 11 poena. Ognjen Čarapić ubacio je osam poena i podelio četiri asistencije, uz tri uhvaćene lopte.

Kod Crvene zvezde 17 poena, pet skokova, četiri asistencije, tri izgubljene i dve ukradene lopte imao je Perperoglu, 13 poena ubacio je Regland, dok je Beron skupio 14 poena i po četiri skoka i asistencije. Utakmica će ostati upamćena i po čestim seckanjima igre i brojnim slobodnim bacanjima. Mega ih je imala 32, uz čak 11 promašaja, a Zvezda 23, uz 16 pogodaka. Ukupno je dosuđeno 47 faulova. 

Srpski šampion sada se okreće poslednjem kolu grupne faze Evrokupa i gostovanju Galatasaraju u sredu od 18 časova. 

MEGA BEMAKS – CRVENA ZVEZDA 68:78
/15:20, 10:22, 22:22, 21:14/

Dvorana: Pinki, Sremska Mitrovica;
Gledalaca: oko 2.000;
Sudije: Miloš Koljenšić, Branislav Mrdak, Ivan Stefanović.

Mega Bemaks: Janjić -, Marjanović 6, Ratkovica 11 (5as), Ašćerić -, Mišković 10, Čarapić 8, Atić -, Bitadze 23, Koprivica -, Mokoka 7, Fundić 3, Stanić -.

Crvena zvezda: Regland 13, Perperoglu 17, Davidovac 2, Nenadić 3, Lazić 5, Faje 5 (10sk), Beron 14 (4sk, 4as), Dobrić -, Ristić -, Simanić 8, Cirbes 6.

Rezultati 11. kola ABA lige:

Mornar - Cedevita 102:103
Mega - Crvena zvezda mts 68:78
Partizan - FMP 83:77

u nedelju

Olimpija - Krka 17.00
Cibona - Budućnost 19.00

odigrano u petak

Zadar - Mega 95:80

Tabela: Zvezda 11-0, Budućnost 8-2, Cedevita 7-4, Mega 7-4, Partizan 6-5, Cibona 4-6, Zadar 4-7, Igokea 4-7, FMP 4-7, Mornar 3-8, Olimpija 3-7, Krka 3-7.

Izvor: mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar