Video: LGBT bokser(ka)!

I to se dogodilo u ringu - kako je američka ženska olimpijska nada uz pomoć legendarnog Oskara de la Hoje postao prvi profi "transbokser" na svetu!

Ostali sportovi 19.12.2018 | 20:30
Video: LGBT bokser(ka)!
Svet boksa od pre neki dan više nije isti, barem ne od kako je 33-godišnji Patrisio Manuel ukrstio rukavice u Kaliforniji sa Ugom Agijarom.

Borba je bila teška i napeta, ni jedan od boraca nije uspeo u potpunosti da uspostavi dominaciju, ali su sudije sa 39:37 dale prednost presretnom Manuelu. Sve ovo naravno mi ne bismo pisali, a vi ne biste čitali da nije jednog bizarnog detalja ovog, čini se, sasvim običnog profi meča kakvih je stotine mesečno. Jer, junak borbe, ali i ovog teksta je zapravo junakinja, pošto je Patrisio Manueldo pre neku godinu bio žensko i zvao se Patrisija!

Iako deluje skandalozno, nekima i pomalo degutantno, mora mu (joj) se odati priznanje za hrabrost ne samo zbog toga što je izašao na megdan sa "pravim" muškarcem, već i na tome da to prikaže celom svetu. Lična borba je ovde zapravo bila najveća koju je Patrisio izborio, pošto je od malena znao da je "negde na polovini puta", to jest da je muško u ženskom telu. A velika je to muka, pre svega zbog stigmatizacije u društvu.

Sa 17 godina je počela da se bavi plemenitom veštinom i vrlo rano je pokazala fantastične rezultate, te je završila i u reprezentaciji SAD kao petostruki amaterski prvak države. Čak je stigla i do olimpijskog tima za Igre u Londonu 2012, ali je nakon povrede koja ju je sprečila da ostvari veliku želju svakog sportiste, odlučila da se posveti onome o čemu je sanjala od malih nogu.

Promena pola je bila njena sledeća životna odluka i muka, koja je prošla kako je prošla nakon serije operacija. Od 2016. kreće nova bitka, a to je dobijanje dozvole da se bori sa muškarcima. Na njegovu sreću, Kalifornija je veoma liberalna po takvim pitanjima, ali proces nije bio jednostavan pošto je Patrisio morao na fizičkim testovima da pokaže da je zapravo - muškarac. Nakon serije ispitivanja, ali i višegodišnje kure testosteronom, brada je porasla, a dozvola je dobijena.

Usledio je potom poces traženja sponzora, ali pre svega protivnika, pošto su ga redom svi dobijali u strahu da ne dobiju batine od žene nakon čega bi samo mogli da okače rukavice o klin. Uz jaku finansijsku i lobističku podršku tamošnje LGBT zajednice, i nakon nekoliko amaterskih mečeva, došlo je vreme za profi promociju. Brigu o tome je preuzeo niko drugi do legendarnog Oskara de la Hoje, to jest njegove promo agencije "Golden Boy Promotions" , svestan da na tome može ozbiljno da se zaradi, jer je u pitanju prvi borac u istoriji (barem koliko se zna) koji je nakon promene pola ušao u profi ring i - što je došlo još bolje - pobedio. Istina, prvi protivnik je izabran svesno da se pruži što veća šansa Manuelu Patrisiju pošto je Ugu Agijaru to bio peti poraz u isto toliko mečeva.

"Želim da se zahvalim mom protivniku koji se borio kao pravi muškarac i zbog toga ga posebno poštujem", gotov komično i parodično je zvučao pobednički govor, "Morao sam mnogo da se namučimda stigne do trijumfa, ali ovo je samo početak, vratiću se u ring uskoro"

Patrisio Manuel je ostvario svoj san i san sigurno mnogih osoba koje su promenile pol, a šta je sledeće ostaje da se vidi. Titula?



Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar