Sjednica SB UN u ponedjeljak

Sjednica Savjeta bezbjednosti UN posvećena formiranju vojske samoproglašenog Кosova zakazana je za ponedjeljak, 17. septembra, rekao je izvor u stalnoj ruskoj misiji u UN agenciji TASS, navodeći da Zapad traži da sjednica bude održana iza zatvorenih vrata čemu se protivi Rusija.

Srbija 15.12.2018 | 09:28
Sjednica SB UN u ponedjeljak
Održavanje sjednice Savjeta bezbjednosti UN zatražile Rusija i Srbija, nakon što je skupština u Prištini donijela odluku o formiranju vojske Кosova, što je u suprotnosti sa Rezolucijom 1244, koja predviđa samo prisustvo međunarodnih snaga.

Tas prenosi da s tim ciljem predsjednik Srbije Aleksandar Vučić odlazi u Njujork.

Isti izvor navodi da Rusija i zemlje Zapada nisu mogle da postignu konsenzus u vezi sa formatom sjednice, te da su konsultacije o tom pitanju održane iza zatvorenih vrata.

"Grupa zemalja Zapada nije dovela u pitanje održavanje sjednice, ali je predložila format iza zatvorenih vrata", rekao je izvor, dodajući da nije postignut konsenzus zbog tih različitih pozicija.

Isti izvor navodi da je odlučeno da će predsjedavajući Savjetu bezbjednosti, stalni predstavnik Obale Slonovače, nastaviti sa konsultacijama do 17. decembra.

"Smatramo da taj pristup pokazuje nedostatak poštovanja. Zašto imate sjednice koje traju satima u otvorenom formatu, a zatvorena vrata kada se radi o Srbiji?", upitao je izvor.

On je dodao da se stiče utisak da zapadni partneri "žele da sakriju problem iza zatvorenih vrata". 

(Srna)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

dok je amerike bice nepravde

15.12.2018 08:42

ova svjeska nepravda ne sluti na dobro,šta znači rezolucija pregovori sporazumi potpisi NISTAjoš zatvaraju vrata

ODGOVORITE
Name

Re

15.12.2018 09:53

Jedino ako nam ovaj stalni predstavnik Obale slonovače ne pomogne. Uzdam se u njega.

Name

sarajlija

15.12.2018 08:53

ja sad mogu unaprijed reci sta ce biti rezultat te sjednice...samo nepotrebni troskovi puta i dnevnice.

ODGOVORITE
Name

xl"

15.12.2018 11:00

Šta krijete srpski narod ima pravo da zna šta zelite od nas.Dosta vas je više nemanipulisite snama kao da smo svi maloumni.

ODGOVORITE
Name

Rusmir

15.12.2018 18:55

Pa zar Vi mislite da će od te sjednice išta biti? Dovoljno je samo jedan glas protiv i od zaključka ništa. A treba samo pogledat odnos snaga u savjetu BEZBJEDNOSTI.Jedino će Rusija bit na strani Srbije,eventualno Kina a i to nije sigurno.Sa druge strane desetine rezolucija savjeta BEZBJEDNOSTI nisu ispoštovan.Drugim riječima tela baba lan da joj prodje dan!