EL: Budućnost nemoćna, Bajern dobio Žalgiris!

Nezaustavljivi Vilijams – Radonjić nadmudrio Jasikevičusa.  Košarkaši Bajerna iz Minhena pobedili su Žalgiris sa 88:84, u 12. kolu Evrolige.  Lučić potpisao Žalgirisov poraz u Minhenu, strašan okršaj Vilijamsa i Dejvisa i Jovićeva asistencija sezone.  Panatinaikos nadigrao Darušafaku u Atini.  Budućnost nemoćna pred odličnim Radičevićem i Gran Kanarijom! Košarkaši Gran Kanarije na domaćem terenu su pobedili Budućnost u 12. kolu Evrolige rezultatom 95:85.  Budućnost izbegla debakl, Bajern jedva sa Žalgirisom.  Podgoričani kasno upalili na gostovanju Gran Kanariji – od "minus 25" stigli na šest poena zaostatka, ali ne i do preokreta.

Košarka 14.12.2018 | 23:29
EL: Budućnost nemoćna, Bajern dobio Žalgiris!
Izabranici Dejana Radonjića odigrali su veoma dobar meč i na kraju su zasluženo ostvarili šestu pobedu u takmičenju.

Srpski igrači Stefan Jović i Vladimir Lučić imali su dobre role, dok je Nemanja Dangubić odigrao ispod očekivanog.

Nekadašnji plejmejker Crvene zvezde ostvario je učinak od 11 poena, tri asistencije i dve ukradene lopte, dok je bivši kapiten Partizana ubacio takođe 11.

Najzaslužniji za pobedu minhenskog kluba bio je nekada velika NBA nada Derik Vilijams. Krilni centar je meč završio sa 27 poena, sedam skokova, tri asistencije i dve ukradene lopte.

Kod Žalgirisa, koji s klupe vodi Šarunas Jasikevičus, Brendon Dejvis je postigao 19, Vesterman isto toliko, dok je Eron Vajt meč završio sa 12.

U drugom meču igranom od 20.30 košarkaš Panatinaikosa savladali su Darušafaku rezultatom 75:67.

Najefikasniji u grčkom sastavu bio je Kostas Mitoglu sa 20 poena, dok je Džejms Gist postigao 15. U ekipi Darušafake Toni Daglas je postigao 15, dok je Rej Mekalum ubacio 11.

Drama u Minhenu i velika pobeda Bajerna nad zvanično trećeplasiranim timom Evrope u prošloj sezoni! Izabranici Dejana Radonjića odneli su prevagu u tesnoj utakmici protiv Žalgirisa i slavili rezultatom 88:84 čime su ušli u društvo osam najboljih timova Evrolige i grupu klubova koji posle dvanaest kola imaju skor 6-6.

Ništa manje se nije očekivalo od ove utakmice! Napeta, odlična borba do poslednje sekunde, mnogo dobre košarke, nažalost još sumnjivih sudijskih odluka i poeni Vladimira Lučića za pobedu nemačkog šampiona.

Cela utakmica stala je u završnih pola minuta. Leo Vesterman je svojom petom, inače rekordnom trojkom na utakmici nadoknadio Žalgirisov minus od pet poena i vratio ekipu u život, posle čega je Nihad Đedović uzvratio sa poenima posle kojih je Šarunas Jasikevičijus uzeo tajm-aut. Žalgiris je posle minuta odmora ponovo smanjio zaostatak preko Brendona Dejvisa, a onda je usledio momenat koji je odlučio utakmicu i jedna od dve sudijske odluke za polemiku. Arturas Milaknis je s leđa vukao Vladimira Lučićakod utrčavanja pri izvođenju lopte i na trenutak je izgledalo da ima materijala da se svira nesportska lična greška. Arbitri su pogledali snimak i na kraju ipak odlučili da sviraju „običan“ faul. Lučić je otišao na liniju penala, prvo bacanje promašio, drugo pogodio i uvećao razliku na tri poena (86:83). A onda, druga situacija za polemiku. Ovog puta se Lučić našao na strani onog koji je pravio faul i to na Dejvisu. Najbolji igrač Žalgirisa je probao da se digne na šut van linije 6,75 metara, a faul je pravljen na zemlji, pa su tako i svirana dva slobodna bacanja, ne tri. Za razliku od Lučića Dejvis je prvo bacanje pogodio, a drugo promašio, posle čega je Bajernov heroj Derik Vilijams bio siguran oba puta i overio trijumf.

Vilijams je odigrao najbolju utakmicu u evropskoj karijeri, pošto je na kraju imao rekordnih 27 poena i najviši indeks korisnosti dosad – 35! Na to je dopisao i sedam uhvaćenih lopti, tri asistencije, dve ukradene lopte i blokadu. Lučić je utakmicu završio sa 11 poena i po jednim skokom i asistencijom za gotovo 30 minuta na terenu, a isti učinak imao je i Nihad Đedović. Stefan Jović je takođe imao 11 poena, uz tri asistencije, od kojih se jedna može lako svrstati u kategoriju najboljih ove sezone (ako ne i najbolja dosad?).

Kod gostiju istakao se Dejvis sa 21 poenom i šest skokova, dok je Leo Vesterman koji je ubacio 19 poena i pogodio dosad rekordnih pet trojki u Evroligi. Dopisao je i šest asistencija.

Panatinaikos je na svom terenu ipak uspeo da dobije Darušafaku, a tradicija se nastavila kada su u pitanju okršaji ovih klubova, pa je razlika ponovo bila jednocifrena – 75:67.

Pobednički sastav predvodio je Konstantinos Mitoglu sa 20 poena, uz šest skokova, dok je Nik Kalatesimao 10 poena, 12 asistencija i pet skokova. Kit Lengford je ubacio 12, a Džejms Gist 15 poena. Na drugoj strani Toni Daglas je skupio 15, a Rej Mekalum 11 poena.

Budućnost nemoćna pred odličnim Radičevićem i Gran Kanarijom! Košarkaši Gran Kanarije na domaćem terenu su pobedili Budućnost u 12. kolu Evrolige rezultatom 95:85.

Budućnost je upisala i peti poraz od isto toliko mečeva u gostima, te sada ima skor od tri pobede i devet poraza ukupno i deli pretposlednje mesto na tabeli Evrolige.

Gran Kanarija je zabeležila treći trijumf na domaćem parketu i izbila na deobu desete pozicije.

Za Podgoričane nije dobro počeo meč, ali se sve "raspalo" u drugoj deonici. Oni su sa -6 posle prvih deset minuta na poluvreme otšili sa ogromnih -22.

Dobra igra Granke se nastavila i u trećoj četvrtini i tada je meč već bio rešen, a ostalo je samo da se vidi sa kolikom razlikom. Budućnost je konačno odigrala dobru četvrtinu, kada je aktuelni šampion ABA lige uspeo da smanji prednost protivnika.

Tim Aleksandra Džikića je 4/4 dobio sa 15 razlike, šutirao fantastično, Granka je grešila, ali sve je to bilo nedovoljno da Crnogorci dođu do preokreta.

Najbolji kod pobednika bio je Markus Erikson sa 15 poena, Ondrej Balvin je imao 13 uz sedam skokova, 12 je imao Ćavi Rabaseda, a po deset su ubacili, Di Džej Stroberi i Kim Tili.

Srpski plejmejer Nikola Radičević ubacio je 12 poena i imao 11 asistencija, te je proglašen za igrača utakmice zbog indeksa korisnosti od 27.

Kod gostiju istakli su se Edvin Džekson sa 15, Alen Omić sa 12 i Nemanja Gordić, te Petar Popović sa po deset poena. Gordić je, takođe, dodao i šest uspešnih dodavanja.

Budućnost izbegla debakl, Bajern jedva sa Žalgirisom! Podgoričani kasno upalili na gostovanju Gran Kanariji – od "minus 25" stigli na šest poena zaostatka, ali ne i do preokreta.

Ekipa Budućnosti zahvaljujući furioznoj igri u poslednjem kvartalu sprečila je teži poraz na gostovanju na Kanarskim Ostrvima u 12. kolu Evrolige.

Domaća Gran Kanarija upisala je trijumf rezultatom 95:85 (26:20, 30:14, 26:23, 13:28).

Španska ekipa je u poslednjih deset minuta ušla sa 25 poena prednosti (82:57), i kada je sve mirisalo na još jedan težak poraz Pordgoričana, ekipa Aleksandra Džikića odigrala je u šestoj brzini.

Minut i po pre kraja meča trojkom Petra Popovića približili su se na samo "minus šest" (85:91), ali grogirani domaćin uspeo je da poveže svoje redove i spreči preokret.

Markus Erikson predvodio je Gran Kanariju sa 15 poena, dok su se kod Budućnosti istakli Edvin Džekson sa 15, Alen Omić sa 12 i Nemanja Gordić sa 10 pogodaka i šest asistencija.

Košarkaši Gran Kanarije ostvarili su trijumf protiv Budućnosti rezultatom 95:85 i tako stigli do pete recke u debitantskoj sezoni u Evroligi. 

Granka je bila prilično sigurna u većem delu utakmice i imala ogromnu prednost, ali su igrači Budućnosti kasno upalili motore, što je na kraju bilo dovoljno samo za častan poraz na Kanarskim ostrvima. Puleni Viktora Garsije su nekoliko puta imali čak i 25 poena viška, Budućnost je na poluvreme otišla s 56 primljenih i tek 34 postignutih koševa, dok je domaćin na poslednji mali odmor otišao kod rezultata 82:57, kada je izgledalo da će pobeda biti upisana s pola gasa. Ali, nije bilo tako...

Košarkaši Budućnosti probudili su se u poslednjoj četvrtini i umalo napravili dar-mar. Petar Popović iDanilo Nikolić bili su predvodnici talasa koji je udarničkom silom gotovo potpuno istopio veliki zaostatak serijom trojki i sigurnih pogodaka iz igre. Međutim, ispod šest poena minusa gosti iz Podgorice nisu mogli... 

Maestralnu rolu u pobedi Gran Kanarije imao je Nikola Radičević. Nekadašnji plejmejker Crvene zvezde odigrao je daleko najbolju utakmicu u Evroligi i oborio praktično sve lične rekorde. Postigao je 12 poena, podelio 11 asistencija, imao još četiri skoka, od čega tri defanzivna i jedan ofanzivni, te jednu ukradenu loptu i indeks korisnosti 27. I u svim pomenutim kategorijama postavio je lični rekord.

Najefikasniji igrač u pobedničkom sastavu bio je Markus Erikson sa 15 poena, dok je Ondrej Balvinupisao 13 poena i sedam uhvaćenih lopti. Kod gostiju Edvin Džekson je imao 15 poena, dok je Nemanja Gordić upisao 10 poena i šest asistencija. Isti broj poena imao je Popović, dok je Alen Omić ubacio 12 poena.

Evroliga, 12. kolo:

Bajern - Žalgiris 88:84
Panatinaikos - Darušafaka 75:67
Gran Kanarija - Budućnost 95:85

četvrtak:

Olimpijakos – Anadolu Efes 88:81
CSKA – Himki 88:74
Fenerbahče – Olimpija Milano92:85
Makabi – Baskonija 79:81
Real Madrid – Barselona 92:65

Tabela: Fenerbahče 11-1, Real 10-2, CSKA 10-2, Efes 8-4, Olimpijakos 7-5, Armani 6-6, Barselona 6-6, Panatinaikos 6-6, Bajern 6-6, Žalgiris 5-7, Baskonija 5-7, Gran Kanarija 5-7, Himki 4-8, Budućnost 3-9, Makabi 3-9, Darušafaka 1-11.

Izvor: B92/mozzartsport/mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar