U toku sjednica o Vojsci Kosova

U Prištini je počela sjednica kosovskog parlamenta, na kojoj je jedina tačka dnevnog reda glasanje o paketu zakona kojima se mijenja mandat KBS iz bezbjednosnih snaga u vojne snage, ali bez promjene imena. Ovaj potez Prištine podržale su prije svega SAD, Velika Britanija i Njemačka.

Srbija 14.12.2018 | 10:58
U toku sjednica o Vojsci Kosova
U kosovskom parlamentu u toku je glasanje o tri zakona kojima se započinje proces transformacije Kosovskih bezbjednosnih snaga u vojsku Kosova.

Od ukupno tri zakona, do sada su usvojena dva zakona, jedan o transformaciji Ministarstva KSB u Ministarstvo odbrane, i drugi po kome se KBS dodeljuju vojna zaduženja, kao svim vojskama u suverenim i nezavisnim zemljama.

Za njihovo usvajanje su se izjasnile sve albanske parlamentarne grupe i manjinske zajednice, osim Srpske liste.

Komandant Kosovskih bezbjednosnih snaga, Rahman Rama kaže da će kosovska vojska biti u službi svih građana i da će obavljati dužnosti na čitavoj teritoriji tzv. republike, piše današnji "Zeri".

Rahman Rama je za taj list potvrdio da će vojska imati mandat da izlazi i na "sjever zemlje".

Bez obzira na činjenicu da je za dva do tri meseca KBS napustilo oko 71 pripadnika srpske zajednice, Rama tvrdi da će vojska Kosova biti multietnička, kao što je, kaže, KBS bila i do sada.

Iako zvaničnici NATO smatraju da nije dobar trenutak za pravljenje vojske, Rama je rekao da je Kosovo koordiniralo sa svojim partnerima kada je riječ o pravljenju vojske, i posljedično, kako je istakao, Kosovo ima i podršku NATO za tako nešto.

Srbi na sjeveru i jugu Kosova i Metohije dodatno su danas zabrinuti za bezbjednost zbog današnje rasprave u Prištini o formiranju vojske Kosove.

Formiranje vojske Kosova doživljavaju, kako su rekli Tanjugu, kao prijetnju napada na Srbe, pokušaja Albanaca da preotmu sjever i zaokruže državnost.

Uoči današnjeg glasanja u kosovskom parlamentu o formiranju vojske Kosova, na mostu koji dijeli sjeverni i južžni dio Kosovske Mitrovice stacionirano je višše vozila KFOR-a.

Na ulazu u južžni deo Kosovske Mitrovice parkirana su četiri oklopna vozila i jedan kamion i džžip, a riječ je o austrijskom kontignetu Kfora, javlja izvešštač Tanjuga sa lica mesta.

Priština je jutros osvanula ukrašena i zastavama zemalja članica Kvitnte, a grad nadlijeću helikopteri NATO, prenosi "Koha onlajn".

Prethodnih dana, u ovom gradu je postavljen veliki broj zastava SAD a jutros, pored albanske, na ulicama i glavnom trgu su zastave Njemačke, Velike Britanije, Italije i Francuske.

Kako se navodi, na ulicama i trgu su istaknute zastave zemalja članica EU koje su dale najveći doprinos "slobodi Kosova, njegovoj nezavisnosti i izgradnji KBS-a i njenoj transformaciji u vojsku".

Sa druge strane, u sjevernom delu Kosovske Mitrovice, terase i lokali duž šetališne zone od sinoć su ukrašeni zastavama Srbije.

Građani komentarišu da su srpske trobojke okačene kao odgovor na najavu usvajanja zakona o formiranju vojske samoproglašenog Kosova, i kao odgovor na američke zastave u Prištini, južnoj Mitrovici i širom južnog dijela Kosova.

KFOR se i jutros oglasio, i na svojoj Fejsbuk stranici naveo da jedinice KFOR-a sprovode vježbe duž glavnih puteva Kosova, i da se vojnici obučavaju da budu spremni da se brzo rasporede širom Kosova kako bi spriječili bilo kakvu prijetnju po bezbjednost. 

(Agencije)

Komentari / 0

Ostavite komentar