LE: Olimpijakos eliminisao Milan, Seltik preživio! I još...

Fudbaleri Olimpijakosa nastavljaju takmičenje u Ligi Evrope pošto su u direktnom obračunu u Atini pobedili Milan sa 3:1.  Olimpijakos uspeo: Milan ispao u Atini! Sjajan meč na Karaiskakisu. Zenit pomogao Slaviji, Seltik prošao i pored poraza.

Fudbal 13.12.2018 | 23:21
LE: Olimpijakos eliminisao Milan, Seltik preživio! I još...
Bio je to veliki uspeh igrača u crveno-belim dresovima koji su zadali nove glavobolje roso-nerima i njihovom treneru Đenaru Gatuzu.

Posle 60 minuta igre u Pireju nije bilo golova, ali onda je na "Karaiskakisu" sve proključalo, kada je Pape Sise pogodio za vođstvo Olimpijakosa. 

Lukavo su Grci izveli korner sa leve strane, lopta je došla do Sisea koji je iz drugog pokušaja prosledio loptu u mrežu Milana. 

U tom trenutku, bio je to rezultat koji je odgovarao Italijanima, ali Grcima je nedostajao gol da potisnu roso-nere na treće mesto. U 64. minutu imali su veliku šansu, Konstantinos Fortunis je odlično šutirao, a Pepe Reina još bolje reagovao i sprečio gol. 

Ono što nije uspeo domaćin tada, jeste u 70. minutu i to autogolom Kristijana Zapate. Štoper Milana je nespretno reagovao, promenivši smer lopte i tako je savladao Reinu. 

Međutim, samo tri minuta kasnije, isti igrač se u potpunosti iskupio. Posle kornera sa leve strane odlično je reagovao i ubacio loptu u mrežu Olimpijakosa. 

Ni tu nije bio kraj, u 81. minutu je dosuđen penal za grčki tim, precizan je ponovo bio Fortunis i tako je Olimpijakos pretekao Italijane. 

Seltik, Slavija i Olimpijakos poslednja su tri imena koja će se takmičiti u šesnaestini finala Lige Evrope.

Utakmice poslednjeg kola grupne faze koje su igrane od 21.00 nisu nosile mnogo neizvesnosti, ali duel od kog se najviše očekivalo u potpunosti je zadvoljio sve kriterijume ljubitelja fudbala. Posebno navijača Olimpijakosa.

U sjajnom meču odigranom u Pierju, crveno-beli su uspeli da savladaju Milan sa potrebna dva gola razlike i tako u direktnom duelu eliminišu konkurenta u borbi za drugo mesto Grupe F, iza Betisa koji je odigrao bez golova protiv Didelanža u Luksemburgu.

Olimpijakos - Milan 3:1 (0:0).

Posle eliminacije AEK-a iz Lige šampiona, onda i PAOK-a iz Lige Evrope, na rubu ispadanja bio je i Olimpijakos, ali je uspeo da se trgne i savlada Milan razlikom koja mu je bila neophodna.

Iako su gosti iz Italije bili nešto opasniji u prvom poluvremenu, domaćin je bio bliži pogotku posle jednog "slobodnjaka" u poslednjim trenucima pred odlazak na odmor. Golova nije bilo, ali je u nastavku usledilo mnogo uzbuđenja.

Prvo je Pape Sise u 60. minutu bio najspretniji u gužvi pred golom Milana posle kornera, a onda je Zapata autogolom u 69, u stilu Augentalera na Zvezda - Bajern 1991, duplirao prednost Olimpijakosa. Euforija na tribinama, ipak, utihnula je samo dva minuta kasnije, pošto se Zapata iskupio na centaršut Čalhanoglua iz kornera.

Trenutak odluke viđen je u 81. minutu, kada je Fortunis realizovao penal za 3:1. Prethodno je Abate rukama držao i oborio Torisidisa, što nije promaklo francuskom sudiji Benoi Bastijenu.

Ceo meč za pobednički tim odigrao je reprezentativac Srbije, Jagoš Vuković.

U drugom susretu u ovoj grupi, Didelanž i Betis su odigrali bez golova. Španci su već obezbedili plasman u nokaut fazu, tako da nisu previše riskirali.

U A grupi je i pre ovog kola sve bilo jasno, barem kada je reč o tome ko će nastaviti takmičenje u februaru. Arsenal je tako igrao za publiku na "Emirejtsu" protiv Karabaga i došao je do pogotka već u 17. minutu. 

Posle dužeg vremena, u timu iz Londona je zaigrao Mesut Ozil koji je odlično proigrao Aleksandera Lakazeta, on se odlobodio čuvara i iskosa sa desne strane poslao precizan udarac za konačnih 1:0. 

Dalje ide i Sporting iz Lisabona koji je sav posao protiv Vorskle završio u prvih 45 minuta. Postigli su u tom periodu tri gola, obezbedili trijumf, a od prvog minuta u dresu domaće ekipe igrao je srpski internacionalac Radoslav Petrović.

Neizvesnosti je, barem po pitanju toga ko će kao drugoplasirani ići dalje nije bilo ni u D grupi. Dinamo iz Zagreba je obezbedio ranije prvu poziciju, pa njegov susret sa Anderlehtom nije imao previše značaja. Meč u Maksimiru je završen bez golova. 

S druge strane, Spartak iz Trnave igrao je sa Fenerbahčeom takođe samo za prestiž, Slovaci su pogotkom Kubilaja Jilmaza postigli gol u 41. minutu i to im je bilo dovoljno za trijumf, ali tek za treću poziciju, jer u konačnom zbiru imaju bod manje od turskog prvoligaša.

U Grupi B, bilo je uzbudljivo do samog kraja. Salcburg je odavno obezbedio prvu poziciju, tako da je bila jedina dilema da li će dalje Seltik ili Lajpcig. 

Lajpcig je kod kuće igrao sa Rozenborgom i vodio je sve do pred kraj, kada je norveški tim preko Reginuisena izjednačio u 86. minutu. 

Tom golu su se najviše obradovali navijači Seltika u Glazgovu, koji su kod kuće izgubili od Salcburga sa 2:1. Munas Dabur u 67. i Fredrik Gulbrandsen u 78. minutu bili su strelci za Austrijance koji su tako grupnu fazu završili sa maksimalnih 18 bodova. 

Seltik je u poslednjim sekundima posle promašenog penala ipak preko Nčama uspeo da smanji na 1:2 i tako se barem malo iskupi za loš utisak koji su ostavili u ovom meču.

Češko proleće Slavije iz Praga, Fener pao u Trnavi! Češki velikan trijumom protiv Zenita stigao do naredne runde Liga Evrope – 2:0.

Češki fudbal imaće dva predstavika u prolećnom delu Liga Evrope. Viktorija iz Plzenja je stigla kao trećeplasirani tim Lige šampiona, a u šesnestini finala masovijeg takmičenja pridružila im se i Slavija iz Praga.

Tvrda ekipa iz glavnog grada Češke u pet utakmica grupne faze dala je samo dva gola. Međutim, pred večerašnji okršaj sa Zenitom imala je jasnu računicu – pobedi i preživi u Evropi.

Na Eden stadionu Slavija je iskoristila nezainteresovanost jedne od najboljih ruskih ekipa. Crveno-beli su slavili sa 2:0, a sve vredno pomena viđeno je u prvom poluvremenu.

Posle sjajne akcije Slavija je povela. Asistent je bio Hušbauer, a Žmralu nije bilo teško da savlada ruskog golmana. Samo devet minuta kasnije stadion Slavije je goreo. Strašan gol je postigao Štoh. Bila je to otrvona kifla sa 17 metara koja je pogodila suprotan gornji ugao.

U drugom meču Bordo je slavio protiv Kopenhagena, ali bila je to pirova pobeda gostujućeg tima.

Mnogo neduomica nije bilo ni u grupi D. Dinamo je pokvario stopostotan učinak, jer je remizirao na svom bunjištu u sudaru sa Anderlehtom. Kao drugoplasirani plasirao se Fenrbahče. Ipak, Spartak iz Trnave se dostojno oprostio od Liga Evrope, sa sedam osvojenih bodova.

Večeras je Zvezdin rival iz evropskih kvalifikacija savladao Fener golom Jilmaza.

Karaiskaki eksplodirao od sreće! Oli u potpuno ludom meču izbacio Milan iz Lige Evrope, Atina traži pehar! Arsenal i Sporting rutinski...

Ogromna šetalica pred početak meča prikupila je simpatije navijačkog sveta širom Evrope. Na njoj pehar Lige Evrope kao jasan pokazatelj šta navijači očekuju od Olimpijakosa. Možda i preambiciozno, ali posle večerašnje utakmice teško će atinski crveno-beli umiriti tribinu. Nezaboravnu utakmicu gledali smo na Karaiskakiju, na kraju pobedu Olimpijakosa od 3:1 i Milanovu eliminaciju već u grupnoj fazi Lige Evrope.

Gledali smo 90 minuta utakmice za infarkt. Sevale su šanse na sve strane od samog početka meča, ali se tek posle sat vremena igre ritam meča toliko ubrzao da je teško bilo sve i ispratiti. Nisu Grci tada imali šta da čekaju. Potrebna im je bila pobeda od dva gola razlike. Takvu su i izvojevali.

Ljutiće se sigurno u Milanu. Ljutiće se zbog nedostatka fer-pleja, zbog trika kojim je Olimpijakos, ne čekajući Italijane da se nameste na odbranu kornera, preko Papea Abua Sisea stigao do prvog gola i u 60. minutu razgoreo varnicu u navijačkim srcima. A fitilj je goreo sve do 69. minuta kada je Giljerme iz očaja tukao sa više od 25 metara. Lopta je zakačila nesrećnog Duvana Zapatu i prevarila Pepea Rejnu. Eksplozija! Olimpijakos je imao rezultat koji ga vodi dalje.

I onda – antiklimaks! Svega 113 sekundi proštlo je od Zapatinog autogola, Kolumbijac je na trenutak prešao put od tragičara do junaka. Centaršut Hakana Čalhanoglua sa leve strane, Kolumbijac je nekako zahvatio tu loptu, brzo su je domaći vratili u polje, ali je sudija Benoa Bastijan na vreme primetio da je ona prešla gol liniju. Milan smanjuje na 1:2, Olimpijakos ponovo juri gol.

Navijači domaćeg tima već su pojeli pola prstiju. Tragedija se spremala. Do 81. minuta. Ignasio Abateverovatno ni sam sada ne može da odgovori zašto je oberučke obgrlio Vasilisa Torosidisa. Ljuti se Abate, nije tu bilo previše intenziteta, ali teško da se Bastijanu može zameriti na odluci. Nemaju ruke šta da traže na protivničkom igraču. Penal i egzekucija Konstantinosa Fortunisa.

Olimpijakos je u šesnaestini finala Lige Evrope. Milan je ispao. Đenaro Gatuzo će morati mnogo toga da objasni. Grci samo otkud navijači na terenu po završetku utakmice. Ali takav je to mentalitet. Prosto nisu mogli da izdrže da se ne pridruže igračima u slavlju. Kako bilo, Olimpijakos je drugi na tabeli Grupe D, Betis se nije proslavio protiv Didelanžovog bunkera, ali je na konto Milanovog neuspeha zadržao poziciju broj jedan i status povlašćenog na žrebu.

U Grupi E, raspored se znao i pre večerašnjih utakmica. Arsenal prvi, Sporting drugi, u šestom kolu samo smo dobili potvrdu da je tako najpravednije. Unaj Emeri je još jednom na teren poslao junoše da sakupljaju minute, oni su protiv Karabag obavili svoje s tim da su im pritisak sa pleća skinuli iskusniji saigrači. Mesut Ozil i Aleksandar Lakazet su jednostavno previše za Karabag – 1:0.

Ni Sporting se nije pošteno namučio. Protiv Vorskle mu je trebalo 45 minuta da tri puta loptu smesti u protivničku mrežu, strelci su bili Fredi Montero, Migel Luis, dok je Ardin Daliku postigao autogol i Ukrajinci su već tada mogli da krenu sa pakovanjem kofera. Ubedljivih 3:0 na stadionu Žoze Alvalade.

Salcburg uzalud prevrnuo Glazgov, Denić i Rozenborg zaledili Lajpcig! Red Bul ipak bez duplog slavlja...

Ako su u prethodnom terminu najveći luzeri bili fudbaleri Bešiktaša, onda taj epitet na utakmicama odigranim od 21 ide na dušu fudbalera Lapciga, koji nisu iskoristili poklon i pobedu starijeg brata iz Salcburga nad Seltikom usred Glazgova (2:1), da se domognu 1/16 finala Lige Evrope.

Bundesligaš je na svom terenu dočekao Rozenborg koji mu je čudesno otkinuo bod u poslednjim trenucima (1:1). 

Norvežanima, koji do ovog kola nisu imali nijedan bod, ništa nije značila utakmica, a uspavane domaćine koji su vodili od 47. minuta pogotkom Mateusa Kunje u 86. je šokirao iskusni defanzivac Reginiusen.

Sjajno se ubacio štoper gostiju iza leđa odbrane Lajpciga i matirao nemoćnog golmana Mvoga zadavši tako udarac imperiji Red Bula koja se nadala dvostrukom slavlju večeras. Zanimljivo, u akciji kod gola Rozenborga lepom petom se istakao i nekadašnji fudbaler Rada Đorđe Denić.

Očajan je bio trener Lajpciga Ralf Ragnik posebno jer se najbolji napadač Salcburga Munas Dabur, svojski potrudio večeras šestim golom u Ligi Evrope da im omogući plasman u 1/16 finala. Pogodak Izraelca glavom u 67. doneo fantastičnom Salcburgu stopostotan učinak - šest pobeda, 18 bodova - i sada je valjda jasno da niko ne sme da ih potceni.

Seltik je bio strašno loš, a posle serije povreda i prinudnih izmena, austrijski šampion ga je prosto pregazio fudbalski. Gol Norvežanina Gulbrandsena posle neverovatnog kiksa golmana Gordona iz 78. mogao je da dotuče navijače domaćih da se u Lajpcigu nije desilo čudo i gol kapitena Rozenborga.

Tako su iz ove grupe u narednu fazu prošli Salcburg i Seltik.

LIGA EVROPE, poslednje - 6. kolo:

Grupa A

AEK Larnaka - Bajer Leverkuzen 1:5 (1:2)
Ludogorec - Cirih 1:1 (1:1)

TABELA: Bajer 13, Cirih 10, AEK 5, Ludogorec 4.

Grupa B

RB Lajpcig - Rozenborg 1:1 (0:0)
Seltik - Salcburg 1:2 (0:0)

TABELA: Salcburg 18, Seltik 9, RB Lajpcig 7, Rozenborg 1.

Grupa C

Kopenhagen - Bordo 0:1 (0:0)
Slavija Prag - Zenit 2:0 (2:0)

TABELA: Zenit 11, Slavija 10, Bordo 7, Kopenhagen 5.

Grupa D

Spartak Trnava - Fenerbahče 1:0 (1:0)
Dinamo Zagreb - Anderleht 0:0

TABELA: Dinamo 14, Fenerbahče 8, Spartak Trnava 7, Anderleht 3.

Grupa E

Sporting - Vorskla 3:0 (3:0)
Arsenal - Karabag 1:0 (1:0)

TABELA: Arsenal 16, Sporting 13, Vorskla 3, Karabag 3.

Grupa F

Didelanž - Betis 0:0
Olimpijakos - Milan 3:1 (0:0)

TABELA: Betis 12, Olimpijakos 10, Milan 10, Didelanž 1.

Grupa G

Viljareal - Spartak Moskva 2:0 (1:0)
Rapid Beč - Rendžers 1:0 (0:0)

TABELA: Viljareal 10, Rapid 10, Rendžers 6, Spartak 5.

GRUPA H

Olimpik Marsej - Apolon 1:3 (1:2)
Lacio - Ajntraht 1:2 (0:0)

TABELA: Ajntraht 18, Lacio 9, Apolon 7, Olimpik 1

GRUPA I

Bešiktaš - Malme 0:1 (0:0)
Genk - Sarpsborg 4:0 (2:0)

TABELA: Genk 11, Malme 9, Bešiktaš 7, Sarpsborg 5.

GRUPA J

Sevilja - Krasnodar 3:0 (2:0)
Ahisar - Standard Lijež 0:0 (0:0)

TABELA: Sevilja 12, Krasnodar 12, Standard 10, Ahisar 1.

GRUPA K

Ren - Astana 2:0 (0:0)
Dinamo Kijev - Jablonec 0:1 (0:1)

TABELA: Dinamo 11, Ren 9, Astana 8, Jablonec 5.

GRUPA L

PAOK - BATE Borisov 1:3 (0:3)
Videoton - Čelsi 2:2 (1:1)

TABELA: Čelsi 16, BATE 9, Videoton 7, PAOK 3.

Izvor: B92/mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar