EL: Brodolom Barselone u Madridu!

Ni u jednom trenutku evroligaškog "El Klasika" nije postavljano pitanje ko će pobediti u domu šampiona Evrolige.  Real delio lekcije, Kampaco kao Kecman, Barsa bosa po trnju u El Klasiku! Laganih 27 razlike za Kraljevski klub - 92:65.

Košarka 13.12.2018 | 23:14
EL: Brodolom Barselone u Madridu!
U prvom španskom derbiju ove sezone, Barselona je u ACB ligi rutinski i ubedljivo savladala Real u svojoj "Palau Blaugrani". Manje od mesec kasnije, uloge i ishod bili su obrnuti:

Real Madrid - Barselona 92:65 (22:17, 31:13, 16:20, 23:15)

U domu šampiona Evrope, ekipa Pabla Lasa dozvolila je Kataloncima samo 10 minuta ravnopravne košarke. U drugoj deonici "kraljevski klub" je zaustavio gosta i već do poluvremena stekao prednost veću od 20 poena.

Američki šuter Džejsi Kerol postigao je šest poena u seriji, da od 11. minuta podstakne seriju kojom je vođstvo Madriđana počelo da raste nakon dostižnijih 24:19. "Mitraljeta" je rešetala i najavila odličnu sekvencu domaćina, završenu "plusom" od 23 poena na poluvremenu.

Tada je bilo sasvim jasno šta će se dogoditi do kraja.

Kao i Barselona u novembru, Real takođe nije stajao do poslednjeg zvuka sirene, već se tradicionalno trudio da pobeda bude što ubedljivija, na radost više od 11.000 gledalaca.

Najefikasniji među "kraljevićima" bili su Trej Tomkins sa 17 poena, Entoni Rendolf sa 16, Džejsi Kerol sa 15 i Valter Tavares sa 112. Serhio Ljulj, lider Madriđana, postigao je samo šest poena i ekipa nije trpela to što ga nije "išao" šut (0/7 za tri).

Umesto njega, Rendolf je bio precizan sa distance i postigao je četiri trojke iz šest pokušaja, na radost saigrača među kojima večeras nije bio srpski centar Ognjen Kuzmić, jer je presedeo meč u civilu.

Sa druge strane, najjači otpor domaćinu pružao je Toma Ertel sa 16 poena, a u ekipi Svetislava Pešića bio je samo još jedan "dvocifreni" - Kevin Pangos (11 poena). I to govori o nastupu Katalonaca...

Real je trijumfom zadržao korak za vodećim Fenerbahčeom, a Barselona je nakon još jednog neuspeha, posle poraza i u Podgorici, "pala" na 6-6.

Barselona je bila uspešnija u poslednjim susretima u košarkaškom El Klasiku, dobila je tri od poslednja četiri duela, ali je večeras Real Madrid rešio da to poravna i izniveliše odličnom partijom. Tim Pabla Lasa je uspeo u nameri tako što je slavio s 92:65. Zaista je to bila dobra igra aktuelnog prvaka Evrope, pa zato i ova razlika na semaforu. Neuobičajena za ovakve utakmice. Inače, treba reći da je jedan od trojice sudija na ovom košarkaškom El Klasiku bio naš Ilija Belošević.

Dovoljno je samo reći da je rezultat na poluvremenu bio 53:30, da je već u tom periodu Džejsi Kerol dao 15 poena, Entoni Rendolf 13, a Kampaco stigao da postigne koš s celog terena u poslednjoj sekundi prvog poluvremena. Dovoljno da dodatno ubije Katalonce u pojam pri odlasku u svlačionicu. 

Tajna dobre igre Reala je i u tome što je Kraljevski tim u prvom delu utakmice šutirao izuzetno visokim procentom za dva poena (14/19), ali i što je jasno da je Barselona u padu forme, što se videlo i u Morači protiv Budućnosti. Moraće malo Svetislav Pešić da razmrda svoju ekipu.

Pokušala je Barsa da napadne u trećoj deonici, pogodila je neke trojke preko Klavera i Ertela, malo snizila razliku i delovalo je da može barem nečemu da se nada. 

Čak i kada su Katalonci nešto probali da urade, jednostavno Laso je imao mnogo više opcija, pa je u tim momentima Valter Tavares da igra konkretnije ka košu, a poput jo-joa rezultat se nekako uvek vraćao na 20 razlike.

Najefikasniji kod Reala bili su Trej Tompkins sa 17, Entoni Rendolf sa 16 i Džejsi Kerol sa 15 datih poena. Kod Barse je jedini na nivou bio Tomas Ertel sa 16 poena, a 11 je dodao Kevin Pengos.

Baskonija je bila bolja od Makabija 81:79.

Makabi je vodio tokom većeg dela meča. Izuzev u prvoj deonici "ponos Izraela" je tokom druge i treće kontrolisao rezultat i imao čak i dvocifrenu prednost.

Baskonija preokret pravi u finišu treće i početkom četvrte četvrtine kada Darun Hilijard pogađa trojku za potpuni priključak 61:60.

Skoti Vilbekin i Deandre Kejn su potom uspeli da odbiju napad Baskonije trojkama, ali samo privremeno jer je na drugoj strani bio raspoložen Met Džening.

Hilijard je potom dalekometnim hicem izjednačio na 73:73, a pobedu Baskoniji na 11 sekundi do kraja pogotkom donosi Vensan Poarije. Najbolji je u dresu pobednika bio Toko Šengelija sa 20 poena, četiri manje je imao Džening, a 15 Hilijard.

Kod poraženih se ispromašivao Vilbekin (5/16) i imao 13 poena, koliko je upisao i Kejn. Baskonija je trenutno 11. u Evroligi sa pet pobeda i sedam poraza, a Makabi je 15. sa tri trijumfa i devet poraza.

Rezultati 12. kola:

Olimpijakos - Efes 88:81
CSKA - Himki 88:74
Fenerbahče - Armani 92:85
Makabi - Baskonija 79:81
Real - Barselona 92:65

u petak

Bajern - Žalgiris 20.30
Panatinaikos - Darušafaka 20.30
Gran Kanarija - Budućnost 21.00

Tabela: Fenerbahče 11-1, Real 10-2, CSKA 10-2, Efes 8-4, Olimpijakos 7-5, Armani 6-6, Barselona 6-6, Žalgiris 5-6, Panatinaikos 5-6, Bajern 5-6, Baskonija 5-7, Gran Kanarija 4-7, Himki 4-8, Budućnost 3-8, Makabi 3-9, Darušafaka 1-10.

Izvor: mondo.rs/B92/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar