Intervju - Tadić: Dok su vršnjaci pili, ja sam igrao fudbal…!

Idem u napad, a ovi iz odbrane gledaju kako da me udare ili uplaše! Reprezentativac Srbije pričao je za holandski magazin “Voetbal International”.

Fudbal 15.12.2018 | 23:15
Intervju - Tadić: Dok su vršnjaci pili, ja sam igrao fudbal…!
Dušan Tadić je ove sezone dao najviše golova, imao najviše asistencija i stvorio najviše šansi u Ajaksu. Hvale ga u redovima Kopljanika i oko stvari van terena. O svemu je srpski reprezentativac govorio za magazin “Voetbal International” i tu se dotakao različitih tema. Od igranja po terenima u Srbiji, do toga šta ga privlači u Holandiji pa joj se stalno vraća.

Najpre je dobio pitanje vezano za duel Ajaksa i Bajerna u Ligi šampiona. Ako Ajaks dobije biće prvi u grupi.

"Niko to nije mogao da očekuje. Bajern je svetski tim, svake sezone se boti za titulu u Ligi šampiona. Posle žreba smo najviše mislili kako da zauzmemo mesto iza Bajerna. To što ćemo prezimiti u Ligi šampiona je veliko dostignuće. Nebitno od rezultata protiv Bajerna", rekao je Tadić.

Tadić je istakao da nimalo ne žali što se vratio u Holandiju i da je veoma srećan u Ajaksu. Potom je potanko objasnio i dao odgovor na pitanje: šta će igrač na vrhuncu karijere u Erediviziji kada je do skoro igrao u Premijer ligi?

"Razumem to pitanje. Odgovor je vrlo jednostavan: Ajaks. To je uvek bio moj omiljeni tim. U momentu kada mi je menadžer krajem prošle sezone rekao da je Ajaks jedan od zainteresovanih klubova, bilo mi je sve jasno. Postalo je ili u Ajaks ili nigde. Tako sam mu rekao. Nisam hteo da čujem za ponude iz drugih zemalja. Želeo sam da odem u Holandiju, zemlju gde sam uživao igrajući četiri godine. Ovo je dobra zemlja za porodicu i dvoje male dece. Posle četiri godine u Premijer ligi moje telo je bilo spremno za drugačije takmičenje. Nema igre po zimi, pa onda kada dođe kraj sezone tvoje telo je skroz gotovo".

Pojasnio je to Tadić...

"Nemojte da me shvatite pogrešno. Dok sam bio u Sautemptonu bilo je sjajno, ali to u isto vreme uzima dosta od tvog tela, troši ga. Znao sam šta mogu da očekujem u Holandiji, čist fudbal, a to je najbolja stvar za mene. Na sve to Ajaks igra u Ligi šampiona i takmiči se za titule".

Nije Dušan Tadić ljubitelj veštačkih terena kojih ima dosta u Holandiji.

"I dalje ne razumem zbog čega se to događa u Holandiji. Nije baš toliko hladno ovde da će ti tereni biti zamrznuti mesecima. Nisam bio za to ni kada sam igrao za Groningen i Tvente".

Šta to u Holandiji privlači Tadića pa joj se stalno vraća?

"Ljudi. Topli su, društveni i opušteni. Osetio sam to kada sam živeo u Engleskoj. Tamo je sve odmerenije, formalnije. Holanđani su otvoreni, iskreni i to me privlači. Sve je dobro organizovano. Bolnice, škole, saobraćaj... Mislim da kada si stranac treba da naučiš jezik kada si negde. Dobro ga razumem, ali mi je teško da pričam. Ali, ovde svi dobro govore engleski. Vidim da mojoj deci ide dobro, živimo u Amsterdamu i sve nam je blizu šta nam treba".

Dušan je već osam godina u inostranstvu. To nije uticalo na familijarne odnose?

"Oni su uvek bili veoma jaki. Bliska smo porodica. Zbog fudbala sam se brzo osamostalio. Odrasli smo u Bačkoj Topoli, malom gradu na severu Srbije. Stao sam prvi put na fudbalski teren sa šest godina. I nisam želeo da ga napustim. Sa 14 me je želela Vojvodina, sa sjajnom fudbalskom školom. Nešto kao Ajaks, samo na Balkanu. Morao sam da se preselim sa sestrom u Novi Sad. Tada sam naučio kako da stanem na noge".

Imao je Dušan na koga da se ugleda.

"Moj otac je bio jako dobar fudbaler. Imam talenat na oca. On se bolje služio desnom nogom, igrao je na sredini. Samo, živeo je u selu, pa nije imao novca da napravi profesionalnu karijeru. Morao je da radi. Drago mi je što sam ga učinio ponosnim svojim dostignućima. Zna da bude vrlo kritički nastrojen. Kada odgleda moj meč kaže mi šta sam radio dobro, ali posebno ono što bi trebalo bolje da radim sledeći put. Taj entuzijazam kod njega... Sjajno".

Tadića su treneri uvek, i dok je igrao za Groningen i Tvente, hvalili kako ima dobru radnu etiku.

"To mi je posebno drago da čujem. Ali za mene je taj entuzijazam normalan. Nikada nisam ništa drugo radio. Ako sam želeo da budem bolji od drugih morao sam da živim za to. Kada su moji vršnjaci koji su mogli svašta sa loptom išli da piju alkohol, ja sam vreme provodio u školi i na fudbalu. Radio sam dosta na fizičkoj spremi, da budem jači. To nije bio luksuz već potreba. Igrao sam mečeve kao napadač protiv prljavih igrača koji samo gledaju kako da te udare i uplaše. Shvatio sam da moram da budem jak i da ih se brzo otarasim. Tako sam postao bolji i stigao do Holandije".

Čak i sada u Ajaksu Tadić provodi dosta vremena u treningu.

"Svakoga dana sam u teretani. Ostajem i posle treninga da radim kada mi to telo dozvoljava. Sada kada sam iskusniji tačno znam šta mi treba telu. To znači da ne treba da se pretera ni u čemu jer tako mogu da se izazovu povrede. Ako radiš kako treba postaješ bolji čak i kada imaš 30 godina. Pokušavam da povedem i mlađe igrače sa sobom, a to u Ajaksu nije problem jer mladi žele da uče".

Kada smo kod Ajaksovih talenata, nikako ne možemo da prekočimo Matijsa de Lihta i Frenkija de Jonga. Dva igrača koji su na vrhu šoping liste najvećih evropskih klubova.

"Oni su neverovatni, imaju tako mnogo kvaliteta. Pametni su, taktički jaki. Stvarno ne morate da ih motivišete, oni to uz njih ide automatski. Zato znam da će dogurati daleko. Ti visoki iznosi novca koji se vezuju za njih? Ne obazirem se na to, stvarno. Oni su jako dobri".

Tadić se odlično slaže sa Hakimom Zijekom. Kažu da nije ni sa kim kliknuo kao sa Dušanom.

"Haha, Hakim, neverovatan je. Za mene je on čist fudbaler, entuzijasta. On se uvek trudi da bude bolji. Odmah smo se skapirali, dovoljno je samo da pogledamo i znamo gde je ovaj drugi. Srećan sam što je ostao i što možemo da igramo zajedno".

Odlične brojke i lična statistika ne zanimaju previše Tadića.

"To su samo brojevi, ništa više. Fudbal nije individualni sport. Ne smemo da uzimamo statistiku kao najvažniju. Lepo je kada su brojke dobre, ali to ne cenim dok kao tim ne igramo dobro. Želim da uradim nešto za Ajaks, da pomognem mladim igračima, da budem od koristi. To može da bude kroz golove i asistencije, ali i kroz neke druge strane. Koje se ne vide u statistici".

Kakva su očekivanja pred drugi deo sezone

"Imamo PSV ispred sebe i moramo da postanemo šampioni. To neće biti lako, PSV je dobar tim, ali cilj je jasan. Neprihvatljivo je za mene da Ajaks nije bio prvak tako dugo. Teško je reći koliko možemo u Ligi šampiona. Zavisi i od žreba, ali niko neće biti srećan što igra protiv nas. Čak i najveći klubovi. Možemo mnogo. A to je baš ono čemu sam se nadao kada sam odlučio da se vratim u Holandiju".

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar