Priča: Da li je Inter baš takva katastrofa?

Nerazuri sinoćnom eliminacijom razočarali milansku javnost i navijače, ali mnogi zanemaruju činjenicu da je u poslednje dve sezone napravljen ogroman iskorak u kompletnom funkcionisanju kluba.

Fudbal 13.12.2018 | 23:00
Priča: Da li je Inter baš takva katastrofa?
Apenini ključaju! Milanska štampa, na čelu sa Gazetom delo sport, osula je drvlje i kamenje na Inter, nazvavši njihov sinoćni remi sa PSV Ajndhovenom - masakrom. Gorčina je ogromna, Inter je zaslužio da bude silno iskritikovan zbog toga što nije uspeo da iskoristi meč loptu na svom terenu, a Spaleti zbog toga što je u drugom poluvremenu više čuvao nerešen rezultat nego što se trudio da dođe do pobede. Možda je tako i bilo, a možda je samo delovalo. Šta ako je u ovom trenutku to samo realan dometNerazura? Čak i da je milanski velikan prošao dalje, svakako ne bi bio jedan od ozbiljnijih kandidata za plasman u završnicu takmičenja.

Ali Italijani su takvi. Slični kao i javnost na ovim prostorima. Ide se iz krajnosti u krajnost, očas posla se zaboravi tek nedavna prošlost, a ona kaže da Intera čak šest uzastopnih sezona nije bilo sceni Lige šampiona. U isto vreme se poraz Napolija u Liverpulu naziva nekakvim herojskim ispadanjem, a zaboravlja da je Inter ove sezone bio u grupi sa Barselonom i Totenhemom, koja je tek nešto slabija od "grupe smrti" u kojoj su se našli Napolitanci.

Inter, kakav god da je, uspeo je u poslednje dve godine da se konsoliduje. Od trenutka kada je Suning grupa (2016) preuzela klub od dezorjentisanog Erika Tohira, krenulo se sa finansijskom stabilizacijom kluba. Problem "finansijskog fer-pleja" gotovo je anuliran ulaskom brojnih sponzora, a bilo je neophodno samo da se dovede adekavatan trener koji bi uspeo da napravi rezultatski iskorak i oblikuje tim koji je u stanju to da se bori za vrh Serije A. Spaleti je možda trener sa milion mana, ali je prošle sezone uspeoono što sa Frankom de Burom i Stefanom Piolijem nije moglo ni da se zamisli. Stabilizovao je ekipu i izborio toliko čekani plasman u Ligu šampiona, a ove sezone oformio još bolji sastav, koji možda nije za završnicu elitnog takmičenja, ali je posle Juventusa i Napolija obejektivno najkvalitetniji u Seriji A. Značajno ozbiljniji od onih koje imaju Milan, Roma i Lacio.

Spaletiju se zameraju loše odluke na samim mečevima, kako sinoć, tako i u nedavnom derbiju sa Juventusom, kada je Politana zamenio Valerom i izgubio ključnu bitku na sredini terena. Politano je i sinoć bio među najboljim igračima Nerazura, asistirao je kod pogotka Maura Ikardija, ali ga je u finišu zamenio Vrsaljko. Iz Intera se može čuti da je bivši igrač Sasuola bio umoran i da se zbog toga našao van terena, ali to nije sačuvalo Spaletija od ozbiljnih kritika.

Veliko je pitanje u ovom trenutku šta misle gazde Suninga po pitanju šefa struke. Sa Apenina se može čuti da kineski vlasnici smatraju bivšeg trenera dobrim prelaznim rešenjem i da se čeka da se Dijego Simeone konačno oprosti od Atletiko Madrida i započne stvaranje šampionskog tima. U opticaju je i uvek aktuelni Antonio Konte, a potajna želja navijača Žoze Morinjo...

Da u Suningu veruju da je moguće u skorijem vremenskom periodu napraviti šampionski tim pokazuje i postavljanje Bepea Marote na poziciju generalnog direktora. Iskusni tržišni Lisac je već započeo sa strategijom jačanja ekipe, a u tome će mu značajno olakšati posao gotovo potpuno rešena situacija sa finansijskim fer-plejom. Bivši operativac Juventusa će svoju snagu i snažne veze u svetu fudbala pokušati da implementira već ove zime, kako bi Inter narednog leta imao ozbiljno snažan tim.

Ono što je aktuelna uprava do sada uspela da uradi, jeste da sačuva one najbolje igrače koji su činili kostur tima, kao što su Ikardi, Perišić, Škrinijar i Brozović, što je značajno olakšalo posao kompletiranja sastava, koji bi ove sezone bez problema trebalo da izbori učešće u Ligi šampiona naredne sezone.

Izvor: mozzartsport

Foto: Reuters

Komentari / 0

Ostavite komentar