EL: Meč karijere Micića! I Marković rekorder!

Micić ima poster iz Pireja, ali ne i pobedu! Olimpijakos u uzbudljivoj završnici savladao Efes, iako je srpski plejmejker odigrao sjajan meč za goste.  Utakmica karijere Vase Micića, sjajni Milutinov i trijumf Olimpijakosa u neizvesnoj završnici.  Gledali smo nadmetanje u sjajnim potezima dva srpska košarkaša. Za uživanje neutralnih ljubitelja košarke u našoj zemlji.  I Marković oborio lični rekord po datim poenima u Evroligi! Posle Vasilija Micića i Nikole Milutinova, još jedan srpski igrač odigrao dobar meč večeras u najjačem evropskom košarkaškom takmičenju.  Ne staju ni Fener, ni Gudurić! Srpski bek odigrao odličan meč u trijumfu protiv Armanija. Ubacio je 20 poena, praktično bez promašaja.

Košarka 13.12.2018 | 21:10
EL: Meč karijere Micića! I Marković rekorder!
Uzbudljiv početak evroligaškog kola u Atini.

U terminu prilagođenom fudbalskoj utakmici Olimpijakosa u Ligi Evrope, crveno-beli iz Pireja dočekali su u Dvorani mira i prijateljstva gosta iz Istanbula i ostvarili treći uzastopni trijumf pred svojim navijačima.

Plejmejker gostiju Vasilije Micić odigrao je još jedan odličan meč, ubacio 24 poena i u završnici atraktivno zakucao preko Zeka Ledeja, ali to nije bilo dovoljno za "brejk" njegovog tima.

Olimpijakos - Efes 88:81 (25:12, 23:34, 17:22, 23:13)

Srpski "plej", novembarski MVP, izjednačio je rezultat tim sjajnim zakucavanjem tri minuta pre kraja (79:79), ali njegov tim nije imao snage da se bori do kraja. Štaviše, bio je to poslednji pogodak turskog predstavnika iz igre.

Sa druge strane, Aksel Tupan, Ledej i Janis Strelnijeks doneli su grčkom timu vođstvo 85:80 i lišili Efes šanse da se još jednom vrati u meč, u kojem je odigrao sjajnu drugu četvrtinu. Micić je "vukao" tim, ubacio četiri trojke uz šest asistencija i potvrdio odličnu formu. Uz njega, raspucan među gostima bio je i Šejn Larkin, sa 20 poena.

Među domaćima je najefikasniji bio Tupan sa 19 poena, a zapažen učinak ostvario je i srpski centar Nikola Milutinov, sa 15 poena i devet skokova, koji su se ispostavili kao važan činilac trijumfa domaćih. Konačni odnos u uhvaćenim loptama bio je 41:26 u korist Olimpijakosa.

Osim francusko-srpskog tandema, još četvorica igrača Olimpijakosa imala su dvocifreni napadački učinak. Po deset poena postigli su i Vasilis Spanulis, Strelnijeks, Ledej i Jorgos Printezis...

Možemo da konstatujemo bez problema da Vasilije Micić igra košarku života. Večeras je odigrao verovatno najbolji meč u karijeri u Evroligi, oborio rekord po datim poenima, ubacio ih 24 (uz šest asistencija), pogađao daleke trojke, čak i zakucao, ali ipak i izgubio loptu u važnom napadu Efesa pri kraju, pa je sve to na kraju uz dobro šutersko veče domaćina dovelo do trijumfa Pirejaca s 88:81 (25:22, 23:34, 17:22, 23:13).

Nikola Milutinov je bio odličan na drugoj strani sa 15 datih poena i devet skokova. Nije imao promašaj iz igre!

Utakmica je počela upotpunosti u Olimpijakosovom ritmu, Pirejci su poveli već s 23:8 u prvoj četvrtini i to je delovalo malo na meč Zvezde i Breše od sinoć. Međutim, Efes je kako je vreme odmicalo pokušavao da se vrati i to mu je uspelo.

Tim Ergina Atamana je povremeno topio taj rezultat na leđima Vasilija Micića i Šejna Larkina, da bi se na poluvreme otišlo samo s dva poena prednosti za Olimpijakos - 48:46.

Pravio je čuda Micić u trećoj deonici, pogodio je dve daleke trojke s parkinga, na kraju trećeg dela imao je 20 ubačenih poena, ali je sve to bilo dovoljno za prednost Efesa od 68:65 pred poslednjih deset minuta.

Obećavalo je to neizvesnu završnicu...

Međutim Olimpijakos kod kuće je više nego težak protivnik već godinama, a to je pokazao i večeras kada je serijom trojki držao egal (pogađali su Spanulis i Tupan) uprkos sjajnim potezima Micića pa čak i zakucavanja, što nismo mogli mnogo puta da vidimo do sada. 

Ipak, Olimpijakos je na kraju dobio ovaj meč na iskustvo.

CSKA iz Moskve je poražen na dve od poslednje tri utakmice, pa je rešio da se vrati na pobednički kolosek protiv Himkija u lokalnom derbiju. Armejci su lagano izašli na kraj protiv svoje redovne mušterije, a tim Dimitrisa Itudisa je slavio s 88:74. Treba istaći da je naš Stefan Marković bio odličan kod gostiju i da je dao 18 poena (3/5 za dva, 2/4 za tri i 6/6 za jedan) i na taj način oborio lični rekord po postignutim poenima u Evroligi! Prethodni rekord je bio na koti 15.

Armejci su otpočetka utakmice postavili svoj ritam, a već na poluvremenu su vodili s 49:40. Treća deonica je bila presudna, CSKA je dobio taj deo igre s 26:13 i tu stavio tačku na svako pitanje o pobedniku.

Odlično je Itudisova ekipa šutirala za tri poena na ovoj utakmici, fenomenalno šutirala sa slobodnih bacanja, sve je funkcionisalo u igri domaćina. Realno, Himki ovde nije imao šanse. Posebno bez Alekseja Šveda u ekipi.

CSKA je imao dosta raspoloženih igrača, pa i jače ekipe od Himkija ne bi imale šanse. Danijel Heket (14p), Serhio Rodrigez (12p), Kori Higins (11p), Vil Klajburn (10p) i Nando De Kolo (10p) su bili svi dvocifreni. Kod Himkija se pokazao pomenuti Marković sa 18 datih poena. Bio je najefikasniji u svom timu. Pomoglo mu je naravno i što Šveda nije bilo u igri.

Zaista sjajno veče naših košarkaša. Ko zna, možda i u nastavku bude sličnih ostvarenja.

Svakako možemo da budemo ponosni.

Ne staju ni Fener, ni Gudurić! Srpski bek odigrao odličan meč u trijumfu protiv Armanija. Ubacio je 20 poena, praktično bez promašaja.

Marko Gudurić je u ritmu i nije ga poremetila ni "sitnija" povreda i kratka poseta bolnici pre nedelju dana.

Precizni bek Fenerbahčea definitivno igra svoju najbolju sezonu i to je potvrdio i u četvrtak, kada je predvodio lidera Evrolige u osmoj "vezanoj" pobedi:

Fenerbahče - Armani 92:85 (15:21, 25:19, 27:18, 25:27)

"Iskreno, pomalo me plaši što sada ovako dobro igramo", napisao je u svom blogu pre nekoliko dana Nikola Kalinić, heroj trijumfa vicešampiona Evrope protiv Panatinaikosa u Atini. Ove večeri, ulogu lidera je preuzeo Gudurić, svojom najefikasnijom partijom u sezoni.

Željko Obradović dao je "Guduri" 23 minuta na parketu, a on mu je uzvatio sa 20 poena, dve trojke (2/2) i samo jednim promašajem iz osam šuteva. 

Računajući i večerašnje cifre, Gudurić ove sezone šutira za dva 75,8 odsto, a za tri 63,6 odsto (14/22).

Uz Gudurića, otpor upornih Italijana slamali su i Jan Veseli sa 17 poena, Žofri Lovernj sa 15 i Luiđi Datome sa 10. Na čelu sa tom četvorkom, uz osam poena i pet skokova Nikole Kalinića (2/2 za tri), Fener je ostao usamljen na vrhu tabele.

Sa druge strane, raspucan među gostima bio je Majk Džejms sa 31 poenom (šest trojki), ali njegov učinak nije bio dovoljan da prekine perfektnu seriju "Žocovog" tima u Ulker sports areni. Srpsko krilo Vladimir Micov postigao je osam poena za Milaneze, među kojima zbog povrede ponovo nije igrao Nemanja Nedović...

Željko ima Marka Gudurića, Fener nema zime! Džaba je pretio Armani... Zadovoljavajuće partije pružili su i Nikola Kalinić i Vladimir Micov.

Zanimljiv meč igran je večeras u Istanbulu gde je Fenerbahče dočekao Olimpiju iz Milana i došao do 11. pobede u Evroligi za očuvanje prvog mesta - 92:85. Armani je u poslednjoj deonici imao šansu da preokrene, Majk Džejms (31 poen) je igrao fenomenalno, ubacivao je trojke kao na traci, četiri u poslednjoj deonici,  a onda je Marko Gudurić sve vratio sa dve važne, sjajne, trojke i tako je uz asistenciju Janu Veselom odbio napad protivnika. Meč je završio sa 20 datih poena (5/6 za dva, 2/2 za tri, 4/4 za jedan) i dve asistencije, skoka i ukradene lopte! Posle Vasilija Micića i Stefana Markovića i on je bio blizu rekorda karijere (23 poena protiv Makabija).

Najzaslužniji za pobedu Kanarinaca pored Gudurića bili su Jan Veseli i Žofri Lovernj što pokazuje da je Fener bio nadmoćniji ispod koša na ovoj utakmici. Zadovoljavajuće partije pružili su i Nikola Kalinić (8p) i Vladimir Micov (8p). 

Armani je i večeras pokazao koliko je dobra ekipa, to je osetio Fener na svojoj koži, posebno u prvoj četvrtini, a potom je Olimpija u trećoj deonici mogla da oseti kako je kada se Fenerbahče zaleti i počne da dominira. Posebno pred svojim navijačima.

Kada smo videli neizvestan duel u prve dve deonice mogli smo da očekujemo da treća deonica može da bude odlučujuća. Turski sastav je na krilima Veselog, Lovernja i Kalinića stekao osetniju prednost, najveću na utakmici od devet razlike - 62:53. 

Dakle, već pred kraj treće deonice Fener je preuzeo ključeve utakmice u svoje ruke i napravio sebi situaciju da ima inicijativu i prednost od devet poena prednosti na ulasku u poslednju deonicu. Džejms je pretio pri kraju sa trojkama u seriji, a onda je Gudurić počeo da šije! I rešio je duel na taj način.

Fenerbahče je ovim trijumfom stigao do 11. pobede i zadržao je vodeće mesto na tabeli Evrolige. Odmah ispred CSKA.

Rezultati 12. kola:

Olimpijakos - Efes 88:81
CSKA - Himki 88:74
Fenerbahče - Armani 92:85
Makabi - Baskonija 20.30
Real - Barselona 21.00

u petak

Bajern - Žalgiris 20.30
Panatinaikos - Darušafaka 20.30
Gran Kanarija - Budućnost 21.00

Tabela: Fenerbahče 11-1, CSKA 10-2, Real 9-2, Efes 8-4, Olimpijakos 7-5, Barselona 6-5, Armani 6-6, Žalgiris 5-6, Panatinaikos 5-6, Bajern 5-6, Baskonija 4-7, Gran Kanarija 4-7, Himki 4-8, Makabi 3-8, Budućnost 3-8, Darušafaka 1-10.

Izvor: mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar