Intervju - Igor Duljaj kakvog ne poznajete...

Mogu 90 minuta i sa 39 godina! Za mene je Božić praznik, Nova godina nije! Plus, o šansama Srbije i Ukrajine u konkurenciji Portugala u kvalifikacijama za EURO, odnosno planu da jednog dana postane šef struke Šahtjora. . .

Fudbal 15.12.2018 | 00:00
Intervju - Igor Duljaj kakvog ne poznajete...
Deset godina kao fudbaler. Još četiri kao trener. Neko bi rekao da se Igor Duljaj (39) oseća kao Ukrajinac, s obzirom na vreme u Donjecku i Sevastopolju kao igrač, te u Šahtjoru kao pomoćni trener, ali svako ko poznaje nekadašnjeg reprezentativca Srbije zna koliko je vezan za našu državu, pa mu se srce cepa na pola pri pogledu na sastav Grupe B u okviru kvalifikacija za EURO 2020.

Iz jasnog razloga, nedavni žreb u Dablinu spojio Orlove sa timom Andreja Ševčenka, kao i Portugalom, kao glavnim favoritom da iz društva u kome su još Luksemburg i Litvanija izbori plasman na završni turnir. Posebno zanimljiva grupa ako se zna da popularni Duki od 2016. radi u stručnom štabu Portugalca Paula Fonske, pa će u svlačionici ukrajinskih Rudara svak vući na svoju stranu kad krenu kvalifikacije.

„Dogodilo se nešto neobično, žreb je spojio Srbe, Portugalce i Ukrajince, što se najbolje ilustruje kod nas u Šahtjoru. Naše države moraju da igraju jedne protiv drugih, neće nam biti lako da pratimo utakmice. Naravno, navijaću za momke iz Šahtjora, reprezentativce Ukrajine, a pre svega za svoju selekciju“,istakao je Duljaj u razgovoru za lokalne medije.

Jasno je nekadašnjem motorinu Partizana, dokazanom na klupskom i reprezentativnom planu, da tim koji se oslanja na Kristijana Ronalda, praktično, jednom nogom već „izlazi“ iz grupe.

„Portugalci su favoriti. Aktuelni su vladati Evrope, imaju snažan tim, a uz dužno poštovanje i Luksemburga i Litvanije, za drugo mesto će se boriti Ukrajina i Srbija“.

Još jedna zanimljivost, raspored je takav da bi duel Orlova i Ukrajinaca u poslednjem kolu, 17. novembra 2019. u Beogradu, mogao da odluči putnika na Prvenstvo Evrope.

„Bilo bi dobro da naše reprezentacije budu u igri sve do završnog kola. S tim da mi se iz nekog razloga čini da će i pre poslednjih 90 minuta biti jasno ko ide na EURO. I vama i nama će biti najteže da osvajamo bodove na koje svi računaju, neće biti lako kao što izgleda izvući maksimum iz susreta sa Luksemburgom i Litvanijom“.

Ukrajince je zanimao skener Srbije. Duljaj je precizan:

„Najopasniji naš fudbaler je Aleksandar Mitrović. Izuzetno kvalitetan napada, snažan, težak za čuvanje, prava klasična „devetka“. U kaznenom prostoru se snalzi kao riba u vodi. Važnu ulogu imaju i Nemanja Matić, kog smatram jednim od najpametnijih zadnjih veznih u Evropi, kapiten Aleksandar Kolarov, zatim Adem Ljajić, pa talenat kakav je Sergej Milinković Savić... Svi igraju za dobre klubove, u jakim prvenstvima“.

Podsetili su novinari bivšeg zadnjeg veznog da je nekad igrao sa Mladenom Krstajićem, pitaju se da li ga je kontaktirao da mu otkrije detalje o igri Ukrajinaca.

„Mladen će se snaći i bez moje pomoći“, smeje se Duljaj. „Deo Krstajićevog stručnog štaba je Milan Obradović, dugogodišnji internacionalac u Ukrajini, neće biti problem da prikupi sve informacije o vašoj reprezenatciji. Inače, Ševčenko je mlad selektor, pun energije, a pozitivan stav uspeva da prenese na igrače. Mladi sastav, kakvim Ukrajinci raspolažu, izgleda sjajno, tačno se vidi ko šta radi na terenu. U poređenju sa Krstajićem, Ševi je malo lakše da radi, jer većina reprezentativaca mu je na oku, pošto igra u Ukrajini“.

Malo i o Igorovoj formi. Novinari primećuju da je zategnut kao struna i pitaju se da li bi mogao da bude ravnopravan takmac sadašnjim igračima Šahtjora.

„Baš dugo nisam pokušao, međutim, deluje mi da bih mogao da izdržim ceo meč. Pametna glava jednom reče: „čovek ne treba da se meri sa starijima od sebe, već sa mlađima“. Smatram da sam u dobroj kondiciji za nekog ko ima 39 godina“.  

Podsećaju da je bio beskompromisan borac. Zanima ih, ima li sličnih u ekipi čiji je pomoćni trener.

„Taras Stepaneko je takav. Spreman je da postavi glavu tamo gde mnogi ne bi smeli kopačku. Nije jedini u ovom timu, ali svaki trening shvata ozbiljno i posvećen mu je 100 odsto“.

Posvećen je i Igor Duljaj trenerskom pozivu. Posle početaka u Sevastopolju, na Foneskin poziv, počeo je da radu u Šahtjoru i pomogao ekipi za koju je nekad igrao da osvoji dve vezane titule prvaka. Možda u doglednoj budućnosti i on bude šef struke.

„Svanuće i taj dan. Da bi se dogodio moram da budem strpljiv i naporno radim. Zadovoljan sam trenutnom pozicijom, ostalo mi je još godinu i po dana ugovora sa Šahtjorom, privilegovan sam što sam deo velikog kluba, radim i učim od Paula Fonseke, sjajnog čoveka, bogatih ideja. Mnogi stručnjaci bi platili samo da budu uz njega, a ja sam tu već treću sezonu, što će mi koristiti u budućnosti“.

Za kraj, planovi za praznike?

„Godinama sam bio van porodice, igrao u inostranstvu, za praznike se vraćao u Srbiju, a ni sad se ništa nije promenilo na tom planu. Vreme odmora provodim iz roditelje, jer ih retko viđam i pokušavam da to u vreme praznika nadoknadim. Ne slavim 31. decembar, to je za mene sasvim običan dan: posle večere, pogledam neki film i legnem u krevet pre ponoći. Dok drugi slave, ja spavam. Ustanovio sam sledeće pravilo: za mene je Božić praznik, a doček Nove godine – nije“, poentirao je Igor Duljaj.

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar