Haos u Sparti: Kanga prekardašio!

Precrtani Ristić i Partizanovo moguće pojačanje, najskuplji optužen za izdaju! Igrači u štrajku!

Fudbal 14.12.2018 | 11:45
Haos u Sparti: Kanga prekardašio!
Otkako je Crvena zvezda eliminisala prašku Sparta u kvalifikacijama za Ligu Evrope pretprošlog leta, češki velikan ne može da se oporavi i sve više posrće. Prošla sezona je bila katastrofalna, a ni ova neće biti ništa bolja što je najavila letošnja eliminacija od subotičkog Spartaka.

Finansijski gubitak je prošle sezone iznosio 723.000.000 čeških kruna što je oko 28.000.000 evra i najveći je u u klupskoj istoriji. Ambiciozni planovi češkog milijardera Danijela Kžetinskog (pominje se kao mogući kupac Rome) sa Andreom Stramaćonijem i dobro plaćenim stranim fudbalerima se ruše kao kula od karata. Ogromne investicije su se pokazali kao potpuni promašaji, a trenutna situacija u klubu je haotična.

Navijači su besni i poručili su igračima i upravi da se čiste iz kluba ako ne mogu da odgovore ambicijama i tradiciji Sparte. Menjali su se treneri, ali napretka nema. Letos je na klupu posle fijaska protiv Spartaka stigao nekadašnji igrač i direktor Zdenjek Ščasni, ali i on se sada nalazi na rubu otkaza.

Naime, grupa igrača ne želi da igra i trenira dok je on tu. Rumunski mediji, pozivajući se na svoje izvore, javljaju da je 11 fudbalera Sparte juče odbilo da trenira, a među njima se nalaze četvorica Rumuna: Nica, Stančiju, Vatajelu i Kipčiju. Njihova menadžerka Anamarija Prodan je hitno pozvana od strane kluba u Prag da bi urazumila svoje klijente i sprečila veću štetu.

Sparta se trenutno nalazi četvrtom mestu prvenstvene tabele sa čak 12 bodova manje od lidera i gradskog rivala Slavije. Tim je bez pobede u prvenstvu već mesec dana.

Najskuplje pojačanje u istoriji kluba Nikolae Stančiju (plaćen 4.000.000 evra Anderlehtu) je optužen da je u prethodna dva kola namerno namerno dobio po žutii karton kako ne bi igrao u poslednjem kolu protiv Pribrama i kako bi ranije otišao na zimski odmor u Rumuniju?!

U pretprošlom kolu je Sparta odigrala kontroverzan meč u gostima protiv Slovackog i izubila 1:2. Prvo je Kanga promašio penal, ali je Sparta posla pola sata igre uspela da povede, da bi potom Kanga zaradio crveni karton. Domaći tim je okrenuo golovima u 84. i 93. minutu uz još jefdan crveni karton Spartinih fudbalera u međuvremenu. Ipak, u 96. minutu je Sparta sa dvojicom igrača manje dobila šansu da iz sumnjivog penala izbegne poraza. Odgovornost je preuzeo srpski vezista Mihailo Ristić kojem je to bio debi u sezoni.

On nije odigrao ni minut u prvih 16 kola sezone, ušao je u 89. minutu meča protiv Slovackog i preuzeo odgovornost da šutira penal u 96. minutu?! Poslao je loptu preko gola…

“Nisam ni video da će on šutira penal. Tek kada se sudija sklonio i otvorio mi vidik, shvatio sam da se Ristić sprema da izvede penal. Ali nisam mogao u toj situaciji da mu kažem ‘Ne, nemoj da šutiraš’. Bilo je kasno. Neko drugi je morao pre njega da uzme odgovornost”, rekao je kasnije trener Ščasni.

Bio je to treći promašeni penal Sparte zaredom. Pre Ristića i Kange, skupoceno pojačanje Stnačiju je promašio sa bele tačke.

I dok se Ristiću zamera na promašenom penalu, bivšem Zvezdinom plejmejkeru Geloru Kangi se zamera na svemu. Gabonac se smučio mnogima u klubu. Neprofesionalnim ponašanjem je potrošio sve kredite. Naredba posle Slovackog je bila da svi suspendovani i povređeni igrači moraju da prisustvuju meču protiv Teplica na domaćem terenu. Plavšić, Vatajelu i Stančiju su se pojavili, Kanga nije. U međuvremenu je reagovao njegov menadžer i nagovorio ga da se pojavi na tribinama u drugom poluvremenu kako bi izbegao još jednu novčanu kaznu pošto je već jednom kažnjen oduzimanjem mesečne plate zbog kršenja discipline.

Kanga ja najčešće kritikovani igrač Sparte u javnosti. Od navijača, preko medija do klupskih legendi. Jedini koji tvrdoglavo veruje u njega je trener Ščasni, a češki mediji pišu da je trener “Kangin talac” i da će ga to koštati posla. Kao i Kangu kojem mnogi jedva čekaju da vide leđa…

Barata se imenima koja će na zimu napustiti slavni klub iz Praga, a među njima je i Mihailo Ristić. Osim tog kontroverznog finiša protiv Slovackog, on nije igrao i trener ne računa na njega. Ristić je došao u Spartu na pozajmicu iz Krasnodara i najverovatnije će u januaru biti vraćen ruskom klubu ako oni to prihvate.

Na “listi za odstrel” je i iskusni napadač Jozef Šural. On se odnedavno pominje kao potencijalno pojačanje Partizana, ugovor sa Spartom mu ističe na kraju szeone, a češki mediji pišu da klub jedva čeka da ga se reši jer je van forme i dao je tek tri gola na 14 mečeva. Iako ima još šest meseci ugovora, Sparta bi ga rado pustila u januaru bez obeštećenja.

Jedina dobra stvar za krizu u Sparti je što se prvenstvo završava narednog vikedna utakmicom protiv Pribrama i što će se tada svi razbežati na zimske odmore. A ko će se vratiti na pripreme za drugi deo sezone, to je velika nepoznanica…

Izvor: mozzartsport

FOTO: Star Sport

Komentari / 0

Ostavite komentar