Srbija poslije četiri godine u top 30!

"Posle Mundijala je to drugi tim!" Fudbalska reprezentacija Srbije popela se na 29. mesto na FIFA svetskoj rang listi i tako će završiti 2018. godinu.

Fudbal 14.12.2018 | 09:45
Srbija poslije četiri godine u top 30!
"Orlovi" do skoka od šest pozicija došli zahvaljujući odličnim partijama u Ligi nacija i trijumfom u grupi Lige C, posle čega takmičenje nastavljaju u plej-ofu.

Zbog toga je na zvaničnom sajtu Svetske fudbalske federacije osvanuo tekst posvećen našoj selekciji pod nazivom "Srpski orlovi se izdigli na najnovijoj rang listi".

"Svetsko prvenstvo u Rusiji je bilo razočaravajuće za Srbiju. Posle pobede od 1:0 u uvodnoj utakmici protiv Kosta Rike, rano su poveli u duelu sa Švajcarskom pogotkom Aleksandra Mitrovića, ali su doživeli poraz rezultatom 2:1. Bili su pod velikim pritiskom u poslednjem susretu grupe protiv petostrukog šampiona Brazila, a poraz od 2:0 je značio da su završili treći u grupi i da pakuju kofere", počinje se u tekstu. 

Nastavlja se da je Liga nacija bila šansa za novi početak sa Mladenom Krstajićem, trenerom koji je bio pomoćnik selektoru u kvalifikacijama Slavoljubu Muslinu, koji je preuzeo tim u jesen 2017. godine.

''Orlovi'' su u diviziji C dva puta pobedili Litvaniju (1:0 i 4:1), Crnu Goru takođe (2:0, 2:1) i dva puta remizirali sa Rumunijom (2:2, 0:0). 

"Kao dalja nagrada, Srbija je skočila na 29. mesto FIFA rang liste i vratila se u top 30 prvi put posle četiri godine, zahvaljujući nizu od šest uzastopnih utakmica bez poraza". 

FIFA ističe i da je tim Srbije mnogo drugačiji od onog koji je nastupao u Rusiji. 

"Ekipa izgleda drugačije od one koja je učestvovala na Svetskom prvenstvu. Centralni deo veznog reda sada su preuzeli defanzivno orijentisani Nemanja Maksimović i Saša Lukić, preuzevši poziciju Nemanje Matića koji je u jednom trenutku pauzirao zbog povrede. Sergej Milinković-Savić se nadao da će izgraditi sopstveno ime u Rusiji, ali kada je počela Liga nacija, Dušan Tadić je bio taj koji je vukao konce u napadu. Vezista Ajaksa je prethodne večeri protiv minhenskog Bajerna postigao peti i šesti gol u Ligi šampiona, dok je i u Ligi nacija pet puta tresao mreže. U centralnom delu odbrane Miloš Veljković je bio standardan od utakmice sa Brazilom, Nikola Milenković je bio pored njega, a Antonio Rukavina je preuzeo poziciju desnog beka od legendarnog Branislava Ivanovića. Adem Ljajić se dva puta upisivao u listu strelaca, ali je glavni čovek u napadu bio centarfor Fulama Aleksandar Mitrović – strelac šest pogodaka iz isto toliko mečeva u UEFA Ligi nacija, više nego bilo koji igrač u Evropi. Moglo je da bude i više da nije promašio ‘panenku’ sa penala protiv Crne Gore", zaključuje se u tekstu uz izjavu Krstajića.

Izvor: B92

Komentari / 0

Ostavite komentar