Gvardiola: Rasizam je svuda oko nas!

Menadžer Mančester sitija, Pep Gvardiola, rekao je da je rasizam zastupljen svuda, ne samo u fudbalu.

  • Sport
  • Fudbal


Proteklog vikenda u centru pažnje bio je fudbaler Sitija Rahim Sterling koga su na rasnoj osnovi vređali navijači Čelsija, u derbiju Premijer lige na londonskom Stamford Bridžu.

Policija istražuje incident sa subotnje utakmice na Stamford Bridžu, a uprava Čelsije zabranila je četvorici navijača ulaz na stadion dok traje istraga.

"Rasizam je svuda, ne samo u fudbalu. Moramo da se borimo, da obezbedimo bolju budućnost za svakoga, ne samo u Engleskoj, nego svuda", rekao je Gvardiola. 

Čelsi je naveo da će u slučaju da se potvrde navodi o rasizmu, oštro kazniti navijače. 

"Cenim ono što je Čelsi uradio, a da se to dogodi u mom klubu i mi bismo isto uradili", naveo je Gvardiola. 

Na društvenim mrežama pojavio se snimak kako navijači pored terena viču i gestikuliraju ka Sterlingu, koji je došao da uzme loptu iza gola. 

Engleski reprezentativac rekao je da je "morao da se nasmeje" kada je čuo uvrede, pošto "nije očekivao ništa bolje".

Udruženje profesionalnih fudbalera saopštilo je da negativni prikaz medija o Sterlingu "ohrabruje rasističku retoriku" i da je on fudbaler "koga često izdvajaju". 

"Rahim je neverovatna osoba, neverovatan čovek. Teško je shvatiti da se u 21. veku dešavaju stvari koje su se u prošlosti dešavale tamnoputim osobama", dodao je Gvardiola i pozvao medije da pomognu u zaštiti jednakosti medju ljudima. 

Upitan da li je mislio da Sterling ima negativan tretman u medijima, Gvardiola je odgovorio: "Ne znam". 

"Kada sam došao u klub razgovarali smo, pošto znam da je veoma aktivan na društvenim mrežama. Rekao sam mu da zaštiti privatan život i da se drži izvan situacije. Negativnost očekuješ kada ne odigra dobro, ali samo zbog boje kože? Ne. Prava moć u današnje vreme je u medijima, ne u političarima, pa oni (mediji) imaju odgovornost",naveo je Španac. 

Izvor: B92

KOMENTARI0
POŠALJITE PORUKU

Razvoj: NEST

© Đorđe Gajić 2018.
Sva prava zadržana.