Za razvlačenje kablova 9,4 mil.KM

Vlada Republike Srpske na računu ima novac građana, a IT firme bliske vrhu vlasti - “Lanaco” i “Prointer”- plan kako da milione maraka sebi stave u džep. Izvršna vlast, po dobro utabanoj proceduri, odlučila je da im dodijeli tender vrijedan čak 9,4 miliona KM. Posao im je ništa drugo nego da razvuku nove kablove za internet i prošire njegov kapacitet u Administrativnom centru u Banjaluci.

  • Vijesti
  • Republika Srpska


IT javne nabavke institucija, javnih preduzeća i ustanova postale su tako samo formalnost kojom se zadovoljava pun rupa Zakon o javnim nabavkama Bosne i Hercegovine.

“’PROINTER ITSS d.o.o. Banja Luka’, ovlašteni predstavnik grupe ponuđača (Grupa ponuđača: PROINTER ITSS d.o.o. Banja Luka i  i Lanaco d.o.o. Banja Luka), dostavio je original i kopiju ponude. Ponuda ispunjava sve uslove i zahtjeve iz tenderske dokumentacije, odnosno ponuda je prihvatljiva i može biti predmet daljeg vrednovanja shodno utvrđenom kriteriju u tenderskoj dokumentaciji”, stoji, između ostalog, u odluci o izboru najpovoljnijeg ponuđača koju je potpisao direktor Službe Goran Maričić.

Milionski vrijedan posao uslijedio je pola godine nakon što je Vlada firmi „Lanaco“ Nebojše Ninića, koji je jedan od osnivača vladajućeg SNSD-a, Microsoft licence platila basnoslovnih šest miliona KM.

Kako su veliki iznosi namijenjeni velikim igračima, kako je Žurnal već pisao, i u najnovijem tenderu bilo je vidljivo da je izvršna vlast već “pikirala” omiljene IT stručnjake. U tenderskoj dokumentaciji bilo je navedeno da ponuđač mora da ima bar jedan ugovor vrijedan 1,9 miliona KM bez uračunatog poreza na dodatu vrijednost koji se ticao nabavke aktivne mrežne opreme i drugi identične vrijednosti koji je za predmet nabavke imao servere i storidže. Vlada od takvih firmi traži i minimalno 18 članova tehničkog tima.

Igor Vukajlović iz Udruženja građana „Tender“, po raspisivanju ove javne nabavke, kazao je za Žurnal da je favorizacija očigledna, jer uz propisanu cifru jasno stoje odrednice nekog od ranijih ugovora ponuđača.

„Jasno je da je riječ o namještanju milionskog posla. U posljednje vrijeme u ovakvim javnim nabavkama pogoršava se konkurentnost. Na primjer, jave se tri firme koje znaju da za neku strukturu blisku ugovornom organu moraju da izdvoje 30 odsto sume. One na to pristanu, a onda se takmiče oko ostatka iznosa. Najgore je što su uvijek u pitanju iste firme i što gotovo niko drugi nema šansu. Ovakvi tenderi se uvijek 'naduvavaju'“, objašnjava Vukajlović.

Kako nijedna od pravosudnih institucija ne nalazi za shodno da se pozabavi trošenjem javnih sredstava, “Lanaco” i “Prointer” će, nakon što potpišu milionski ugovor, posao morati da završe za 120 dana. Pošto sistem proradi, Vlada će sve platiti u 48 rata.

Ovo, po dobro poznatoj praksi, nije bilo planirano početkom godine niti su građani obaviješteni o trošenju novih miliona KM za IT napredak izvršne vlasti. Vlada je sve mogla da pokrije posebnom odlukom o pokretanju nabavke, baš kao što je to bio slučaj i sa opremanjem štala i kupovinom novih vozila za potrebe Ministarstva unutrašnjih poslova RS.

„Na ovaj način lako se prikriva kriminal. Kako se uradi relokacija novca, to niko ne zna“, zaključio je Vukajlović.

Polovinom godine premijerka Željka Cvijanović kod poznatog IT tender stručnjaka Nebojše Ninića obezbijedila je Microsoft licence i to po cijeni od šest miliona KM sa uračunatim PDV-om.

Krajem marta Vlada je raspisala ovaj tender za period od 2018. do 2020. godine, a, interesantno, jedini ponuđač bio je „Lanaco“, kao ovlašćeni Microsoft partner. Licence su od 2016. do 2012. godine progutale 6,8 miliona KM iz republičkog budžeta, a samo prošle je dato 1,87 miliona KM.

Prošle godine Ninićev „Lanaco“, kako je Žurnal takođe pisao, pribilježio je pobjedu na čak 74 tendera vrijedna 25,2 miliona KM. To mu je, između ostalog, donijelo i dobit od 7,8 miliona KM, čime je poslovanje, u odnosu na 2016. godinu, popravio za dva odsto. Firma je prihodovala čak 33,2 miliona KM, što je za 5,3 miliona KM više u odnosu na godinu ranije.

Tenderska demonstracija sile Ninićeve firme nastavljena je i ove godine u kojoj je pobijedila na više od 60 tendera teških blizu 20 miliona KM.

Miliona za rasipanje očito ima pa je uspostavljanje Nacionalnog centra za upravljanje digitalnim identitetima, kako je objavio portal Capital.ba, povjereno „Prointeru“ i to za 2,8 miliona KM. Iza ove firme, i dalje nezvanično, stoji sin predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika.

Vlada RS je ovaj projekat svrstala u prioritetni i finasira ga iz Programa javnih investicija RS u 2018. Godini, a Agenciji za informaciono društvo RS nije bilo teško da odabere najbolje IT majstore. U milionskom ugovoru nosilac posla je banjalučki “Prointer”, a potpomaže ga „Netset global solutions“ iz Beograda.

(Žurnal)

KOMENTARI30
POŠALJITE PORUKU

kuku nama sa nama

12.12.2018 22:30

A da se izađe na ulicu i sprječi ovo..ALI,to nas ne zanima i zato nam se smije tuđa čizma...akobogda čim prije

Niko ne interveniše. Ni policija, ni tužilaštvo, niti opozicija, NVO, ni građani i svi ćute! Ovo je mnogo važnije nego, recimo, formalnosti oko zastave.

Niko

13.12.2018 06:05

Jeste glasali za svog idola, e sad gledajte šta radi i TIŠINA!

Pa šta ste mislili

13.12.2018 06:18

"Papcine" trce poslednji krug..

eko-recycling

13.12.2018 07:45

Kod nas su bili u preduzecu i donjeli projektni zadatak nekog softvera za finansije od 3 miliona km. uskoro ce i to dobiti

Putevi Rs

13.12.2018 08:24

Ma ko da izadje na ulicu? Za koga ? Ponizava me vlast , ponizava me opozicija. Da se ne ocekuje od naroda da izadju na ulicu na ovim minusima , a nemaju para ni za kiflu , a kamo li za antibiotike. Nemam volje ni da disem a kamo li da se bunim protiv ove samovolje i bahatosti. Ma neka se bahate , neka se razmecu milionima dok vecina nas nema za ljeba. I kome bude najteze , neka povuce okidac.

Istok

13.12.2018 09:03

U Geodetskoj upravi-RUGIPP stalni neke softvere dorađuju u milionskim ciframa i to je sada osnovna djelatnost RUGIPP. Dodikov Prointer to radi sa Stankovićem kumićem, glavnim u RUGIPP-u, on se za sve pita, određuje cifru, bira ponuđača, plaća, a Bosa ikebana direktorica potpisuje.

RUGIPP

13.12.2018 09:09

Na djelu je softverska mafija koja preko softvera, novih verzija uzima lako bez znoja i materijalnih troškova milione KM. Glavni samo naredi glavnom u organu ili JP a mafija je spremna. U svakoj instituciji postavljeni su oni koji to kao nadzor odobre, formalno. U RUGIP su to razne Svitlice i Munje, koji za kumove odrađuju, pa godišnje ode u ove uzaludne rabote desetine miliona KM.

softverska mafija

13.12.2018 10:32

Ovce daju meso i vunu, tako da služe za ishranu i šišanje, tako smo učili u školi.

Dijagnoza

13.12.2018 11:25

Milko

12.12.2018 22:31

Raji zastava, probranima pare. I svi zadovoljni.

Svakom po jedna dzepna zastavica - da budemo zadovoljni , zivio baja i imao jos vise ..................

sRBIN

12.12.2018 22:56

Bas tako...to sam i ja rekao,zastavim u lice da ne vide nista !!!

Re

13.12.2018 00:29

cups

12.12.2018 22:34

Zato su mnoge firme i zatvorene jer ne mogu da ucestvuju u tome i po tim cijenama. Zasto nisu dozvolili da susjedne zemlje mogu da ucestvuju u tenderu da vidite ponude i koliko to stvarno kosta.

Kole

12.12.2018 22:34

Užas, katastrofa, u drugim državama samo firme bliske opoziciji razvlače kablove!

Lopovsla veština je u osnovi manipulacija, koja je usavršena do neslućenih razmera. Tako je i u okruženju.

Lopi

13.12.2018 06:28

ovce

12.12.2018 22:34

Što se trudite,našem narodu je fino ovako,to potvrđuje na svakim izborima ...ovce su za šišanje,zabavlja ih zastavom a milione im izvlači iz dzepova,svaka mu čast,usavršio je maximalno lopovski zanat...

Sa strane

12.12.2018 22:49

Da li je u cenu posla uračunata i vrednost optičkih kablova?

I sa strane se vidi da je lopovluk i kriminal...

Kriminal

13.12.2018 06:35

Zoki

12.12.2018 23:01

HA HA HA HA,MA KOGA BRIGA ZA LOPOVSKE TENDERE,STO PRICA DEGEN UMICEVIC,STO NAM MLADOST I PAMET ODLAZE IZ REPUBLIKE,NAROD INTETESUJE GDJE CE STAJATI ZASTAVA U ZAJEDNICKIM ORGANIMA I SAMO TO PRAT I KOMENTARISE,TAKVI SMO MI LUDI SRBI,DALJE OD NOSA NEVIDIMO.

starac foco

12.12.2018 23:12

DAKLE OVA KONSTATACIJA JE KAO MATEMATICKA FORMULA - Što se trudite,našem narodu je fino ovako,to potvrđuje na svakim izborima ...ovce su za šišanje,zabavlja ih zastavom a milione im izvlači iz dzepova,svaka mu čast,usavršio je maximalno lopovski zanat ... - U cijelosti potpisujem ove rijeci.

DZ

12.12.2018 23:15

Ali zato nema para za vakcine za djecu.

Nema,neki dan mali trebao primiti i kazu da nema. Valjda treba doći za koji dan.

Sarma

13.12.2018 08:28

Cvele

13.12.2018 00:28

Eto zakoga je narod glasao ko razvlači R Srbsku ko drugi nego MILORAD DODIK I ŽELJKA CVIJANOVIĆ IMA MILIONA ZA IGORA DODIKA NJEGOVOG SINA NEMA ZA PEMZIONERE PREMALO SU UKRALI ZA 12 GODINA 5 MILIJARDI A ZDRAVVSTVO U KOLAPSU NEMA LIJEKOVA NEMA ZAVOJA NEMAJU SE ČIM POKRITI BOLESNICI U BOLNICI ŠTOJE NAJ OSNOVNIJE POJEDINE AMBULANTE NEMAJU ČIM PRITISAK MJERITI PACIJENTIMA KORUPCIJA U FONDU ZDRAVSTVA SAMO BALVANE KRADITE NAPRED

M Tel

13.12.2018 01:31

Pa šta se čudite. Kod nas u M Tel u svim kancelarijama i objektima su Prointerovi štampači. Svaka stranica koja se odštampa plaća se Prointeru. A radi se od stotinama hiljada stranica pa vi vidite koja je to lova. A rukovodstvo M Tela kaže da se ne isplati kupovati vladtite štampače. Nigdje u svijetu ni jedna kompanija ne iznajmljuje štampače. Sve je to Banjalučko -Zvorničko - Beogradska šema.

Prvo Beograd, svi ovi namješteni milionski tenderi idu u Beograd, u Banjaluci su samo posrednici, naravno da i njima ostaje dio kolača. Teški kriminal umotan u oblandu nacionalnih interesa, specijalnih paralelnih veza, srpstva i sličnih budalaština. Za ovaj i ovakav režim glasa narod koji možda ima 100 maraka u džepu, srpska mafija zadovoljno trlja ruke a oni koji znaju sa kime imaju posla pokušavaju na sve načine pobjeći.

re

13.12.2018 09:17

Bl

13.12.2018 04:45

Tako treba da bude. Imali smo priliku na izborima da nesto mijenjamo. Sada kad vam vasi stari penzioneri kazu da upalite kola da ih vozite doktoru, recite im neka zovu nekog drugog jer su vas izdali na izborima .

Dijana

13.12.2018 07:22

Jesu li Kraišnkove bandere! A ništa žute prsluke i na ulicu.....

Badza

13.12.2018 07:32

Ne samo da su bliski familijarno već su ove sa područja Laktaša ovo je bruka I bezibrazluk dokle će ovo zlo narod da trpi više, gledaj šta francuzi uradiše srušiše državu zbog socijalnih davanja I poskupljenja goriva za 20 feningi...neznam sta sipa radi I gleda sve ovo..

pop

13.12.2018 08:19

Javbe nabavje je zapad dinio.to je najvece zlo koje smo mogli dobiti.vlast nas placka na zakonit nacin.malo im para pa jos otimaju.za par godina od zgrade vlade biti ce centar za migrante.mi cemo otici u zemljje EU a drzava RS je bankrotirati i zgrada vlade ce biti raj za pakistane.avganistance

MIMI53

13.12.2018 17:05

Hljeba mi ne treba,zastava mi treba.Ona ce me grijati ,hraniti i placati skupe dadzbine.A ove milione koje spominjete,sta bi mi sirotinja s njima? Podajte onima koji su bliski nasoj vlasti,a ja sam siguran da su onda u pravim rukama.

Razvoj: NEST

© Đorđe Gajić 2018.
Sva prava zadržana.