Novinari predlažu nove zakone

Projekat „Mediji i javni ugled” pokrenut je sa ciljem uspostavljanja transparetnosti medijskog vlasništva, finansiranja medija i oglašavanja u Bosni i Hercegovini.

Bosna i Hercegovina 12.12.2018 | 17:54
Novinari predlažu nove zakone
Projekat je fokusiran na pripremu zakonskog okvira za regulaciju ovih oblasti koje su od posebnog značaja za slobodu izražavanja, zaštitu novinara i sprečavanje pritisaka na medije i novinare, a motivisani su političkim i finansijskim razlozima. Danas je u Banjaluci bilo riječi o tom projektu.

Nekoliko je gorućih problema koji treba da budu regulisani zakonima, a s ciljem stvaranja boljih medija i jačanja medijskog ugleda, jasni su u Udruženju “BH novinari”. Zakon o transparentnosti medijskog vlasništva i Zakon o oglašavanju u medijima prvi su na redu.

Aktuelan primjer za netransparentno vlasništvo su portali, za koje se vrlo često ne zna u čijem su vlasništvu.

Nacrti Zakona biće predstavljeni u Sarajevu za nekoliko dana.

U Udruženju novinara očekuju moguć otpor pri usvajanju ovih zakona, ali takođe smatraju da su ti zakoni isuviše važni da bi njihovo usvajanje bilo spriječeno.

Stručnjaci upozoravaju na to da izvori finansiranja medija nerijetko kroje uređivačku politiku.

Prijedlozi zakona biće predstavljeni 17. decembra u Sarajevu nakon završne konferencije “Mediji i javni ugled” kao trogodišnjeg EU projekta u BiH.

(BN)

Komentari / 0

Ostavite komentar