Slijedi nova inicijativa za BiH

Riječ je opet o dvije zemlje koje su zaista veliki prijatelji čitave BiH i svih njenih naroda i građana. Oni ne preferiraju bilo koga unutar BiH, jer je riječ o zemljama koje su istinski promoteri demokratskih vrijednosti - napominje Zvizdić.

Bosna i Hercegovina 11.12.2018 | 14:01
Slijedi nova inicijativa za BiH
Odgovore na dodatna pitanja Evropske komisije možemo završiti praktično u naredne dvije sedmice, ali pod uslovom da prestanu političke opstrukcije upravo od onih koji se deklarativno najviše zalažu za evropsku perspektivu BiH, smatra predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić. U ovom trenutku, kako kaže, optimista je zbog izjava članova Predsjedništva BiH da će potpisati zajedničku izjavu o evropskoj opredjeljenosti BiH, iako je ona potpisana prije četiri godine.
 
- Međutim, mnogo je važnija ta njihova opredjeljenost i najava da će Brisel biti jedna od prvih destinacija koju će posjetiti - rekao je Zvizdić u razgovoru za Glas Amerike.
 
Prema njegovim riječima, ogromna medijska pažnja posvećuje se potpuno efemernim pitanjima - kao što je recimo problem sa zastavom RS - u odnosu na bazna pitanja BiH.
 
- Važno je kazati da niko u BiH, bez obzira na trenutnu političku snagu, ne može zaustaviti njen evropski put - naglašava Zvizdić.
 
Navodi da pozitivni procesi koji su vezani za BiH mogu krenuti ili iznutra ili od strane onih zemalja koje dobro razumiju situaciju u BiH i u kompletnom regionu, i čije nam inicijative značajno mogu biti od pomoći.
 
- Takva je bila britansko-njemačka inicijativa početkom 2015., koja je zaista stvorila tu pozitivnu energiju kada govorimo o evropskim integracijama BiH. Svi se sjećamo da je prije toga praktično 7-8 godina evropski put bio u blokadi, a ta inicijativa otvorila je sve procese unutar evropskih integracija i ekonomskog razvoja BiH - govori Zvizdić.
 
Umjesto britansko-njemačke, kaže, mogla bi uslijediti američko-njemačka inicijativa.
 
- Riječ je opet o dvije zemlje koje su zaista veliki prijatelji čitave BiH i svih njenih naroda i građana. Oni ne preferiraju bilo koga unutar BiH, jer je riječ o zemljama koje su istinski promotori demokratskih vrijednosti - napominje Zvizdić.
 
Takva inicijativa, smatra, dala bi dodatni poticaj budućim vlastima u BiH da nastave s pozitivnim trendovima u oblasti evropskih integracija, ekonomskog razvoja, borbi protiv ekstremizma i kriminala i neophodnosti da regionalne odnose dovedu na nivo međusobnog razumijevanja i reciprociteta.
 
- Zemlje koje žele da budu dio demokratskoga svijeta, bez obzira da li su naši istočni ili zapadni susjedi, moraju poštovati međunarodna pravila i standarde. Dakle, ne može se negirati ono što je presuđeno pravosnažnim presudama u Sudu u Hagu, i kada je u pitanju udruženi zločinački poduhvat, i kada je u pitanju genocid u Srebrenici - naglašava Zvizdić.
 
Ističe kako oni koji se u ovom trenutku takmiče kako bi što prije došli samo do budžetskih sredstava i njima počeli vladati, ne mogu napraviti značajne pozitivne iskorake na bilo kojem nivou.
 
- Ako me pitate ko bi sada trebao biti u toj vlasti, vrlo mi je to teško u ovom trenutku procijeniti, ali očekujem i nadam se da će biti stvorena stabilna, široka, programska koalicija. Moja želja je da ta koalicija prije svega bude definisana kao probosanska i proevropska, te da na listi njenih prioriteta na prvih 4-5 mjesta uvijek bude zaštita države BiH, njenog suvereniteta, demokratskih i evropskih vrijednosti, napredak na evropskom putu, ekonomski razvoj i jačanje vladavine prava - navodi Zvizdić.
 
Dodaje kako očekuje razumijevanje prilika u BiH.
 
- Naš sistem je takav da mi moramo praktično tri puta brže trčati nego bilo koja zemlja u našem susjedstvu, da bismo trčali istom brzinom - konstatuje Zvizdić.
 
Poručuje kako je sasvim siguran da će nadvladati evropska perspektiva regiona, bez obzira na pokušaj globalnih sila s Istoka da utječu na prostor zapadnog Balkana.
 
- Još uvijek postoje oni koji na neki način žive u duhu prošlosti - ali oni neće uspjeti zaustaviti evropske procese. Mogu ih usporiti, ali svi procesi ići će u pozitivnom smjeru, a to znači EU ili generalno evroatlantske integracije - zaključio je Zvizdić.

(Agencije)

Komentari / 14

Ostavite komentar
Name

Bl

11.12.2018 13:20

Ko sve predstavlja BiH ona samo može a i ide u propast. Od evropskih integracija nema ništa,nepričajte gluposti,nije narod glup a što vi mislite. Dosta sa praznim pričama.

ODGOVORITE
Name

Re BL

11.12.2018 13:44

mozda je do tebe mozda nije do BiH

Name

Realno

11.12.2018 15:46

Zvizdicu velike gospodine samo NATO i EU nista drugo to je realno za narod.

Name

XXXY

11.12.2018 18:08

Ako narod nije """GLUP"""pa ko ih dovede na vlast.Čast normalnim ljudima Koi su sigurno bili za promjene a nažalost bilo ih mnogo manje od onih koi izabraše ovo što imamo.CIRKUS od vlasti bez stida i obraza prema zakletvi koju dadoše i onima koi ih dovedoše tamo gdje jesu.....

Name

kizo

11.12.2018 13:49

dragi moj Zvizdane od te mogucnosti sa evropskom inegracijom i boze pomozi ali za NATO ti nemas nikakvo pravo da pricas jer se o tome pitaju drugi narodi ...

ODGOVORITE
Name

Re kizo

11.12.2018 14:50

U pravu si za NATO pitaju se drugi ali Ameri, Britanci, Francuzi, Njemci a svi ostali moraju reći Yes not problem we do what you want Mr Tramp

Name

O cemu ti

11.12.2018 15:04

O cemu ti bolan...koji narodi...hrvati i bosnjaci zele u Nato, a.srbi.su pristanak dali jos prije nekoliko godina...zamisli ko je.dao saglasnost,tvoj Dodik

Name

Stranac

11.12.2018 15:04

E moj Zvizdicu pa i pticama na grani je jasno da su to price za malu djecu.Ovaj narod koji zivi u ovoj drzavi sve to sto ti navodis prizeljkuje evo vec 20 godina pa jadan ne bio 20 u kusur godina VI svi bez izuzetka blokirate novi zakon,novi ustav,novo uredjenje zemlje gdje svaki covjek ima pravo da odlucuje iskljucivo u svoje ime kao u svim civilizovanim zemljama svijeta a ne da mu nacionalisti serviraju na tanjir da ce mu onaj drugacijeg opredeljenja ili vjere doci na kucni prag i ubiti ga.VI svi politicari bez izuzerka se toga bojite vise nego icega jer ste svjesni da tada nebi bilo 80% vas na politickoj sceni i naravno ostali bi bez toliko zeljenih fotelja,novca kojeg ste opljackali i pljackate 20 i nesto godina.VI ste ti koji kocite bilo kakvo naredovanje ove zemlje a ne ovaj jadan zaplasen i zavadjen narod.Prema tome daj Boze da vama a ne narodu ove svjetske sile skroje gace mi bi svi bili srecni jer htjeli mi to priznati ili ne vi se nikad ni u cemu necete dogovoriti jer vam to nije nikad ni bio cilj.

ODGOVORITE
Name

D

11.12.2018 15:50

Da su istinski prijatelji svih naroda u BiH to ne vjerujem

ODGOVORITE
Name

Realno

11.12.2018 16:11

Zapad gleda svoje interese a sve ostalo je prica za malu djecu

Name

Re Realno

11.12.2018 17:09

Tacno. Zapad niti nekog voli ni ne voli. Sve je samo interes.

Name

buldog..

11.12.2018 15:54

Valjda ce te zemlje prekratiti muke ovom davljeniku zvanom bih...nikad se rogovi u vreci nisu mogli sloziti.

ODGOVORITE
Name

Glasnije

11.12.2018 16:54

Gluposti! U POLITICI I FINANSIJAMA NEMA PRIJATELJSTVA! Postoji samo interes tj. dzep, samo PROFIT. Sve drugo su price za malu djecu. A narod u BiH nije tesko obmanjivati jer nemaju iskustvo niti obavijesti o kretanjima u svijetu.

ODGOVORITE
Name

Podrinjac

11.12.2018 17:34

Tesko onome kome ste vi prijatelji.

ODGOVORITE