"Najgore će proći srpski narod"

Najavljene mere protiv Srbije predstavljaju dalju političku radikalizaciju, a sve kako bi dijalog između Beograda i Prištine bio na duže vreme onemogućen, ocenjuje ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić. Najgore će proći srpski narod.

Srbija 11.12.2018 | 12:42
"Najgore će proći srpski narod"
Prva nova mera vlade u Prištini ka Beogradu odnosila bi se na vozila sa srpskim registarskim tablicama čiji bi vlasnici bili prinuđeni da stave privremene tablice dok su na teritoriji KiM. Druga bi se odnosila na robu i značila bi zabranu ulaska robe stranih kompanija proizvedenu u Srbiji, koje do sada nisu plaćale carinu od 100 odsto. Na kraju, treća mera bila bi odluka prištinske vlade da ne priznaje srpska dokumenta koja se odnose na kvalitet proizvoda i slično.

Komentarišući ove najave, Ljajić kaže da je već sa povećanim taksama od 100 odsto i zahtevom da carinske deklaracije moraju biti praćene oznakom "Republika Kosovo" trgovina već zaustavljena i da je u tom pogledu teško očekivati da nešto novo može da se uvede.

- Mislim da se radi o daljoj političkoj radikalizaciji, bez obzira što se navodno radi o ekonomskim merama. Da se napravi još veći problem jer računaju da mogu nešto da izdejstvuju od EU, bilo da je u pitanju vizna liberalizacija, poboljšanje pregovaračkih pozicija ili da skrenu pažnju sa međunarodnih neuspeha - smatra Ljajić.

Sve nove mere, ocenjuje on, imaju za cilj nametanje Prištine međunarodnoj zajednici kao političkog faktora koji mora da bude uvažen u nekim pregovorima.
 
- Efekat svih mera jeste da će dijalog biti, ne zamrznut, on će na duže staze biti onemogućen. Srbija odluke treba da donosi hladne glave i promišljeno, i ne sme da dođe u situaciju da se ishitrenim akcijama nađe u poziciji da se zaboravi ko je prvi počeo i ko je sve izazvao - kaže Ljajić.

On kaže da još uvek ima zaliha robe, posebno u severnoj Mitrovici, ali plasmana gotovo da nema i ocenjuje da će zbog toga neko tu situaciju iskoristiti i da će proraditi švercerski kanali. Da Srbija želi normalizaciju stanja poručio je i direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić, uz ocenu da bi nove mere Prištine mogle da budu varnica koja bi ceo region gurnula u provaliju.

- Sada nam treba deeskalacija, ne nove vojske na Kosovu i još oružja na buretu baruta, a još manje nove varnice koje bi mogle da gurnu ceo region u provaliju - rekao je Đurić.

Multinacionalne kompanije mogle bi da izvrše pritisak na Prištinu

Govoreći o posledicama mera, Goran Vukmirović, sa Ekonomskog fakulteta u Subotici i stručnjak za trgovinu, ocenjuje za "Blic" da bi u ovakvoj situaciji multinacionalne kompanije mogle preduzeti određene korake u vidu spoljnih pritisaka na Prištinu.

- Najavljene mere mogle bi imati kratkoročni negativan uticaj na obim prodaje domaćih preduzeća u vlasništvu inostranih subjekata. Istovremeno, uvažavajući ekonomsku snagu i renome poznatih svetskih proizvođača, može se očekivati i da će multinacionalne kompanije kao i drugi strani investitori u Srbiji nastojati da zaštite sopstvene interese i da preko ambasada svojih zemalja i međunarodnih institucija, izvrše pritisak - smatra Vukmirov.

Izvor "Blica" iz PKS napominje da su strane proizvođači u Srbiji već sada gotovo stopirali isporuke robe na teritoriju južne pokrajine.

- Razlog je to što na kompletnoj carinskoj dokumentaciji, kao i na ambalaži robe koju prodaju na KiM, treba da napišu da je roba namenjena za tržište Republike Kosovo - kaže sagovornik "Blica".

Inače, NBS analizira različite scenarije kako bi u slučaju da Priština uvede nove mere, među kojima bi moglo da bude i ukidanje platnog prometa na severu Kosova, pronašla alternativna rešenja i omogućila obavljanje transakcija na celoj teritoriji Srbije, uključujući i Kosovo i Metohiju, saopštila je NBS.

(Blic)

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

Metodije

11.12.2018 11:48

E svasta,,podizali transparente da vidi Evropa,a sve ćirilica.Pa nema ćirilice u Evropi.

ODGOVORITE
Name

Epistahije

11.12.2018 12:02

Trazim da se u Pristini zaviori srpska zastava inace napustam pregovore. Ako to nece onda makar referendum ( anketa).

Name

Bljerim

11.12.2018 12:08

To je da braca rusi citaju

Name

Realno

11.12.2018 12:10

Ove proteste samo rusija moze razumiti koja vas bacila u vatru salje vam svoje smece pa se sad hranite braca rusi haha.

Name

Mafia

11.12.2018 11:56

Srbija treba sebe gradit ostavit,tudje zemlje pogledas Seselj I'm glavni piliticar I u jaslama Rusije umjesto Europe I Americe gdje svi idu zaradjuju I don't give.

ODGOVORITE
Name

Re

11.12.2018 12:00

Marsovci povukli priznanje Kosova .. Vučić je gori od Milosevica .. Ovaj će Srbiju da nagradi ulaskom u 18 vijek ..

ODGOVORITE
Name

Radovan III

11.12.2018 12:14

Da li bih ti potpisao priznanje da si na Vučićevom mjestu? Treba imati m..a da to uradiš a da glavu sačuvaš.

Name

Re

11.12.2018 12:43

Glupost je ovo, ponizava se narod bez veze sa ovim transparentima, a ne obracaju paznju na njih. Bolje da se mirno okupe, budu ponosni i stanu jer istina i zakon su na njihovoj strani. Druga stvar je sto se oni boje kriminalaca pa se okupljaju u malom broju. Mislim da je za drzavu Srbiju ekonomski najbolje priznanje i zaustavljanje prilivanja Albanaca i obustavljanje placanja ogromnih kredita koje Srbija i danas placa za Kosovo. Sa druge strane to je ogromno ponizenje i krsenje medjunarodnog prava u ovom presedanu koji Amerika vec godinama pokusava da istjera i da rasparca srpsku teritoriju. Emotivno smo vezani za Kosovo takodje. Ovo bi samo uvelo u dalja odcjepljenja njenih daljih teritorija, finansiranja od strane Turske popune naroda u Sandzaku i nakon toga ostale teritorije. Moramo da stisnemo zube i ne priznajemo ni po koju cijenu iako ce kostati mnogo i ukoliko Vucic to uradi on ne misli dobro Srbiji. Svi dokumenti koji su isplivali u poslednje vrijeme su na turskom i pokazuje ogroman interes njih za nasu teritoriju. Sve u svemu, ne moze gora situacija.

Name

Braco Srbi

11.12.2018 19:08

Mogu vam reci samo jedno,zivot je i suvise kratak da vam prodje u glupostima,tako sam i ja mudrovao dok nisam svatio neke stvari,svu svoju imovinu u F.BIH sam prodao i kupio imanje u R.S., i sada zivim zivot dostojan covjeka a da sam cekao na ,,drzavu,, dobio bi njonju.Samo u Beogradu zivi vise Albanaca nego sto vas ukupno ima na ,,Kosovu,, ,radite nesto.

ODGOVORITE