Formiranje vlasti u rukama CIK-a

Centralna izborna komisija BiH danas bi trebala donijeti odluku oko raspodjele mandata u Dom naroda Parlamenta FBiH iz kantonalnih skupština
 

Bosna i Hercegovina 11.12.2018 | 07:54
Formiranje vlasti u rukama CIK-a
CIK bi u jutarnjim satima trebao održati Kolegij na kojem će pokušati usaglasiti najmanje dvije varijante rješenja od četiri ponuđena. Ukoliko se na Kolegiju usaglase dvije varijante, biće održana i sjednica CIK-a na kojoj će biti donesena odluka.
 
Uticaj politika 
 
Odugovlačenje sa odlukom o popuni Doma naroda je uticaj politika HDZ-a BiH i SNSD-a da se prvo formira novi Savjet ministara BiH sa njihovim kadrovima, a da Federacija bude "na čekanju" i političkom iscrpljivanju.
 
Upozorio je ovo u razgovoru za Vijesti.ba potpredsjednik DF-a Dženan Đonlagić, komentarišući ranije informacije koja su se pojavile u javnosti da bi CIK BiH tek u januaru naredne godine mogao usvojiti podzakonski akt koji će omogućiti implementarciju izbornih rezultata.
 
Prema njegovim riječima, konačni cilj je da HDZ BiH uvede u federalnu vlast i SNSD i to na pozicijama potpredsjednika FBiH i ministra u Vladi FBiH.
 
"U konačnici to znači da nijedan zakon, odluka, na nivou države i entiteta se neće moći izglasati bez volje Dragana Čovića i Milorada Dodika. U realizaciji toga cilja, sada, na žalost, učestvuje, između ostalih, i jedna državna institucija - CIK BiH", naglasio je Đonlagić.

"Članovi CIK-a moraju biti svjesni da je krivično djelo kada se uradi nešto mimo zakona, ali ima i krivičnih djela koja nastaju svjesnim nečinjenjem", kaže Žuljević, te dodaje: "Međutim, jasno je da sve navedeno ukazuje svima nama zajedno na ozbiljnu potrebu reforme zakonodavstva kada je u pitanju CIK i njegova društvena uloga, ozbiljnog razmatranja skraćenja njihovog mandata koji je očigledno vrlo često predmet političke trgovine, smanjenja njihovih bezobrazno visokih plata, jasnih pravila o njihovim smjenama itd".
 
Četiri varijante, jedno rješenje 

Inače, kako su Vijesti.ba ranije objavile, pred članovima CIK-a su četiri varijante mogućeg rješenja.

Prema prvoj varijanti, za raspodjelu mandata koristio bi se popis iz 1991. godine i bio bi ispoštovan član 8 tačka 3 Ustava FBIH, odnosno princip 1/1/1 koji kaže da će “u Domu naroda bite najmanje jedan Bošnjak, jedan Hrvat i jedan Srbin iz svakog kantona koji imaju najmanje jednog takvog zastupnika u svom zakonodavnom tijelu“.

U drugoj varijanti koristio bi se popis iz 1991., ali ne bi bile ispoštovane odredbe Ustava FBiH, odnosno princip 1/1/1.

Treća varijanta predviđa korištenje popisa iz 2013. godine i poštivanje principa 1/1/1.

Četvrta varijanta je da se koristi popis iz 2013. godine i da se ne ispoštuju odredbe Ustava FBIH koje garantuju po najmanje jednog delegata iz svakog naroda.

Prema zadnjoj varijanti, u Domu naroda ne bi bilo delegata Bošnjaka iz Posavskog kantona, BPK, HNK, ZHK i Katnona 10. Po istoj varijanti ne bi bilo delegata Hrvata iz USK, TK, KS i BPK, dok srpskih ne bi bilo iz Posavskog kantona, BPK, SBK i ZHK.

Varijanta broj dva predeviđa da ne bi bilo bošnjačkih delegata iz Posavskog, BPK, Kantona 10 i ZHK; hrvatskih iz USK, BPK i KS, te srpskih iz Posavskog, BPK i ZHK.

Prolongiranje void u haos

“Prolongiranje bi dodatno potvrdilo da je CIK, osim toga što je direktni krivac za predizborni i izborni haos, sad već glavna zvijezda i postizbornog haosa u zemlji oko pljačke mandata SDP-u i nezakonitim igranjem sa odlukom oko popune Doma naroda ", smatra delegat iz reda ostalih u federalnom Parlamentu Aner Žuljević (SDP BiH).

U razgovoru za Vijesti.ba, on ističe da, iako u BiH ništa nije nemoguće, nevjerovatno je kako se pojedinci u CIK-u "rugaju demokratiji dajući sebi za pravo da se mjesecima igraju izbornog procesa sa građanima ove zemlje". S obzirom na to da su već istekli svi predviđeni rokovi za konstituisanje Doma naroda FBiH, Žuljević konstatuje da je jasno da hronično neefikasna politika u BiH sada ima alibi u CIK-u za kašnjenje u formiranju vlasti, koje, kako smatra, očigledno treba presjeći OHR u interesu građana ove zemlje.

"Prolongiranje nije ništa nego pokušaj bježanja od odgovornosti da se donese zakonita i ustavna odluka poštujući popis iz 1991. godine. Očigledno je trgovina za novi mandat pojedinih članova CIK-a veća i od Ustava i zakona ove zemlje", mišljenja je ovaj SDP-ov delegat u Domu naroda FBiH.

(Vijesti)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Dzoo

11.12.2018 08:01

Zuri se Covi i Dodi znaju da ce Sda odredjivati tok formiranja savjeta ministara.Daje njima da ubace svoje ljude a kasnije ce SDa nece moci.I jasno im je da vjece ministara moze ostati i do sledecih izbora tu je problem.

ODGOVORITE
Name

Nostradamus

11.12.2018 09:00

Zasto su izbori ako Cik formira vladu

ODGOVORITE