Malo presuda za korupciju u BiH

U BiH svaki dan je sve više korupcije, ali istovremeno je sve manje prijava i presuda za korupciju, zaključak je „Transparensi Internešnela“ nakon monitoringa procesuiranja korupcije u BiH.

Bosna i Hercegovina 10.12.2018 | 18:33
Malo presuda za korupciju u BiH
Pored toga, tužilaštva na svim nivoima za više od polovine podnesenih prijava izdaju naredbe o nesprovođenju istrage.

Od preostalih prijava koje uđu u proces osuđujićim presudama završi se 80 odsto, ali više od dvije trećine presuda su uslovne, što je za „Transparensi Internešnel“ poražavajuće, s obzirom na to da Zakon za krivična djela korupcije predviđa zatvorske kazne od jedne do deset godina.

U Visokom sudskom i tužilačkom savjetu BiH, naravno, negiraju korumpiranost pravosuđa i ističu da je samo ove godine pokrenuto 29 disciplinskih postupaka protiv sudija i tužilaca. Ne slažu se ni sa izvještajem Evropske komisije, u kojem se navodi da su izrečene mjere sudijama i tužiocima preblage, odnosno da nisu odvraćajuće, što znači da postoji opravdana opasnost da će nosioci pravosudnih funkcija ponoviti djela za koja su već kažnjena.

Svi podaci govore da je BiH potrebna ozbiljna dubinska reforma pravosuđa po pitanju sprečavanja korupcije, ali se postavlja pitanje kako to provesti.

Hasim Šabotić ističe da Agencija za prevenciju korupcije BiH, na čijem je čelu, nema nadležnost da preduzima istražne radnje ili da sankcioniše slučajeve korupcije. Bave se samo prevencijom korupcije, u prevodu - prikupljanjem prijava, kojih je svaki dan manje, jer građani nemaju povjerenja u institucije, a nerijetko zbog prijave korupcije bivaju izloženi raznim pristicima, prijetnjama ili čak ostaju bez posla.

(BN televizija)

Komentari / 13

Ostavite komentar
Name

mobing

10.12.2018 17:41

Ja sam prijavio kriminalu u instituciji jednoj u RS, sve dokumentovao tužilaštvu i sve odbijeno (mislim da su prijavljeni platili tužiocu da ih ne ćera). Posle toga sam pod mobingom i diskriminacijom nadređenih, znači, nema svrhe prijavljvati kad je sve uvezano novcem. Tu profitira tužilac koji odustane od tužbe ili sud.

ODGOVORITE
Name

Vlado

10.12.2018 19:03

Ne bih ja rekao pitajte sudije i tužioce kažu nema dokaza, nema umišljaja,nije htio, nije namjerno.A para nigdje. I svi zadovoljni.Žalosno.A onda nađu nekog jada sa 100 grama trave i pred kamere evo uhapsili lopova da narod vidi kako se borimo protivnkriminalaca.A to što su milioni pokradeni iz budžeta nikom ništa.

Name

Srbac

10.12.2018 22:16

Prijavio sam koprupciju u Opstini Srbac, OJT Banja Luka smatra da nema elemenata krivicnog djela iako sam sve dokumetovao i dokazao ali posto je glavni tuzilac iz Srpca a nacelnik opstine iz SNSD-a nece se sprovoditi istraga i obustavljen je postupak

Name

RUGIP

10.12.2018 17:50

U Rep.upr. za geod i pravne poslove-RUGIP opština B. Luka je prijavila kriminal za uknjižbu zemlje poljop. škole i dr. gde su oštetili općinu za oko 23 miliona KM, pa su oslobođeni članovi zemljišne mafije; Aco Deretić, Mirko Stoiljković, Ines Kamenović, Gruhonjić...i ustoličeni na rukovodeća mjesta u RUGIP da nastave kriminal.

ODGOVORITE
Name

tarabić mitar

10.12.2018 18:02

U KSHS i SFRJ bilo je reda i zakona. Nikad gori vakat po Srbe neće doći od čovjeka koji je došao na gvozdenim kolima da upravlj Srbima. Srba će ostati koliko može stati na stadione u RS.

ODGOVORITE
Name

Za Mitra

10.12.2018 18:32

I stadion ce biti poluprazan, tvoje prorocanstvo izgleda tacno. Da nestanemo svi pod jednu sljivu bojim se sa ovakvima. Kome prijaviti kad su napravilipaukovu mrezu, a glavni pauk prede.

Name

BOBA

10.12.2018 19:57

NAROD JE GLASAO PA JE PREVAREN.KUPOVINA GLASOVA ZAR TO NIJE KORUPCIJA. PAPCI SU KORUPCIJA SVE NAM JE KORUPCIJA.SVE SE RADI JAVNO .ZAŠTO SE VADE NA PRIJAVE SVI STE SMIJEŠNI.

ODGOVORITE
Name

Kpd Foča

10.12.2018 20:09

Dođete kod nas u zatvor,pitate ko su novi čuvari koji su zaposlrni zadnjih godina.Okupite momke,jedno pitanje postavite!Koliko ste dali Siniši Goljaninu za posao,svi će u glas reci 15.000 maraka.Onda skupite robove,pitate koliko plaćate da izađete za vikend ,oni kažu od 1000 do 5000 maraka.Onda pitate moga bajnog direktora,šta si imao prije 8 godija,on kaže ništa.Šta sada imaš,stan u Foči,1 kuću u Foči,kuću na Miljevini ispravljenu komplet,pomoćne objekte,i kada se napije u kafani na Tjentištu,priča da ima 200.000 maraka kući u šteku!Lako je sve ovo provjeriti,zamislite koliko ima Goljanina po R.S_u za koju sam se borio!I što je najgore od svega,sve ovo spremio SIPI sa svim dokazima,ali nema istrage!!!!

ODGOVORITE
Name

Fakticki!

10.12.2018 21:19

Korupcija je jedina motorna snaga koja pokrece politicare u BiH. Na zalost ova "tehnologija" enormno zagadjuje okolinu, i mentalno i fakticki!

ODGOVORITE
Name

Vstv

10.12.2018 21:23

Transparenc internesl????farsa !mnogo informacija vi imate o kriminalu i korupciji iz oblasti pravosuđa ali nista sudije vam rade u pravosuđu koje su pravosnazno osuđivane!?

ODGOVORITE
Name

Bankar

11.12.2018 06:54

BiH je zemlja bez ikakve perspektive. Guracemo dotle dokle primamo kredite i to je to!

ODGOVORITE
Name

Korupcija u Centralnoj Banci BH

11.12.2018 07:07

Zašto se ne istražuje i procesuira korupcija u Centralnoj banci BH, koja je prijavljena i postoje konkretni dokazi? Prijava ima na desetine i sa svima je upoznat APIK a uskoro će i tužilastva jer je dio vođstva CB potpuno korumpiran.

ODGOVORITE
Name

Svedska

11.12.2018 11:05

Nikakve logike nema prijavljivati korupciju a i kome,isto kao da je neko u vrijeme Al Caponea njemu prijavio nekoga zakorupciju.

ODGOVORITE