Nejasan zakon o upotrebi zastave

Kancelarija ombudsmana za ljudska prava BiH predstavila je specijalni izvještaj o izgledu i upotrebi zvaničnih obilježja. Istaknuto je da postoji veliki broj neprovedenih presuda ustavnih sudova, koje se tiču grbova i zastava.

Bosna i Hercegovina 10.12.2018 | 19:40
Nejasan zakon o upotrebi zastave
Ustavni sud Bosne i Hercegovine je još prije 12 godina presudio da Republika Srpska i Federacija BiH moraju da izmijene grb i zastavu, jer su dotadašnji zakoni proglašeni neustavnim. Republika Srpska je postupila po
presudi, dok u Federaciji BiH to još nije urađeno. Nikada nisu provedene ni odluke federalnog ustavnog suda o obilježjima pojedinih kantona.

Višednevna priča oko postavljanja i skidanja zastave predstavlja stavljanje u fokus formalnih stvari, kaže struka, dok one suštinske, koje se direktno tiču građana i njihovih životnih problema, ostaju po strani.

U Bosni i Hercegovini zakonima uopšte nije jasno utvrđeno kako se koriste i gdje se ističu zastave i obilježja, poručeno je iz Kancelarije ombudsmana za ljudska prava. Na taj način ostavljen je prostor za proizvoljna tumačenja i prepucavanja, koja odvlače pažnju sa realnih problema građana.

(BN televizija)

Komentari / 40

Ostavite komentar
Name

Mila

10.12.2018 13:20

Ne serite kvake.Uvijek vam nesto fali.Treba sirotinju nahraniti pa onda pricajte sta hocete.Nek vas je sramota samo Spoticete mrznju medu narodima.Zavadi pa vladaj.

ODGOVORITE
Name

Re

10.12.2018 16:26

Bitnije je da je zastava okrenut prema njihovoj plati i pausalima negoli poskupljenja goriva, struje, pšenice itd. Ma konji marke dorat

Name

pravda

10.12.2018 17:22

Ko je ubio Davida i Dzenana

Name

Mk

10.12.2018 19:14

Milorada Dodika savršeno zaboli za zastavom 1992 je pobjegao kao zadnja fukara iz RS a sada se dezerter i ratni profiter nasao isticati zastavu pa licemjerstvo tog zdukca prelazi sve mjere a to Tanja Topic njegova komsinica vrlo dobro zna i sta reci nego dzukac onaj avlijski

Name

VAŽNA JE ZASTAVA ,

10.12.2018 20:16

Protivno Posebnom kolektivnom ugovoru radnicima u obrazovanju smanjenje naknade za putne troškove 30%. O tome se ne govori. Stvarno kome je zastava važna.

Name

damir kocovic

10.12.2018 22:50

,erem se na sve zastave,plave ,bele ,zute,crvene,zelene

Name

mars

10.12.2018 23:01

Mars stoko. Ukinuli biste da mozete srpska obiljezja i drzavu a sve pod krinkom srceparajucih floskula. Idemo redom svaka oteta nadleznost srpskoj drzavi koliko joj je poslije pomogla u razvoju. 0%. I zato naprijed Milorade. Dosta smradova i klisea

Name

075

11.12.2018 08:08

Da budem ironičan, halo što se vi zezate sa nama "malim" ljudima u BiH, nama su zastave najbitnije, od zastava se živi!!

Name

Dofu

10.12.2018 13:41

"Onda dolazite do toga da je dozvoljeno sve što nije zabranjeno", Je li moguce da jedna ugledna,skolovana i prije svega osoba na funkciji izvali ovakvu glupost? Po ovome svi mi mozemo traziti stvari koje nisu do kraja regulisane zakonom i koristiti ih kako nama odgovara. Ali ipak,zakon o zastavi jasno kaze da se u zajednickim institucijama BiH moze isticati samo zastava BiH i da pored nje nesmije biti niti jedna druga zastava. U cemu je onda problem? P.S.znate li da od 1.januara ide novi val poskupljenja?

ODGOVORITE
Name

re Dofu i Petar

10.12.2018 13:53

Dofu i Petar tumače zakon a svaki dan uštipci za ručak. Manite se ljudi tumačenja zakona nego da vidimo kako dalje a bolje.

Name

Re Dofu

10.12.2018 17:25

Nije tačno. U članu 4. Zakona o zastavi BiH eksplicitno je navedeno 6 situacija (mjesta) na kojima se uz zastavu BiH ne može postavljati ni jedna zastava iz BiH. Kabinet u predsjedništvu nije obuhvaćen u ovih 6 situacija. Jeste zgrada predsjedništva, ali njena unutrašnjost nije. Tako da je ombudsman u pravu. U svim ostalim slučajevima je dozvoljeno korišćenje i drugih zastava iz BiH, naravno, ako su u skladu sa Ustavom. Da li će se koristiti ili neće, stvar je dobre volje.

Name

Re

11.12.2018 07:02

Ombudsman nije upravu,upravo smo citali zakon o zastavi pa procitajte i vi da bi vam bilo jasno.

Name

Petar

10.12.2018 13:41

Čovjek je lijepo rekao "Ono što zakon ne zabranjuje nije protivzakonito." REPUBLIKA SRPSKA je dio BiH, tako da je zastava REPUBLIKE SRPSKE potpuno legalna, legitimna i neophodna u predsjedništvu BiH. Inače sve drugo je kršenje Ustava BiH.

ODGOVORITE
Name

MRV

10.12.2018 13:57

Petre ovo je Član 5. Zakona o zastavi BiH Zastava Bosne i Hercegovine se zvanično istiće na nivou države Bosne i Hercegovine na slijedeći način: na svim zgradama Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Vijeca ministara i njegova tri ministarstva, Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, Stalnog komiteta za vojna pitanja, Komisije za ljudska prava, Centralne banke i Stalne izborne komisije nakon njenog formiranja, kao i na bilo kojoj drugoj zgradi zajednickih institucija ili institucije kojom upravljaju zajednicke institucije ili koja je odgovorna zajednic kim institucijama; na svim zgradama diplomatskokonzularnih predstavništava Bosne i Hercegovine; prilikom sluzbenog odlaska clanova Predsjedništva Bosne i Hercegovine u inostranstvo i njihovog povratka iz inostranstva u Bosnu i Hercegovinu; na sluzbenim prevoznim sredstvima koja koriste clanovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine; prilikom svih zvanicnih medunarodnih posjeta, takmicenja i drugih skupova (politickih, naucnih, kulturnoumjetnic kih, sportskih i drugih) na kojima Bosna i Hercegovina ucestvuje ili je predstavljena; na granicnim prelazima Bosne i Hercegovine. U svim slucajevima iz prethodnog stava, druge zastave iz Bosne i Hercegovine nece se isticati zajedno sa zastavom Bosne i Hercegovine. Zvanicno isticanje zastave u entitetima i nezvanicna upotreba zastave regulisace se posebnim zakonom. Pročitaj pa razmisli!

Name

Petar

10.12.2018 14:32

Ovaj Zakon čiji član ti navodiš kao i izmjene i dopune istog su protivustavne i nametnuo ga je visoki predstavnik. Ne može Zakon biti veći od Ustava. Ustav je najveći pravni akt jedne države. Uostalom predsjednik Dodik i ne traži da zastava REPUBLIKE SRPSKE bude pored zastave BiH samo traži da bude u prostoriji gdje on predsjedava što nije zabranjeno.

Name

Nostradamus

10.12.2018 14:55

Koliko ce radnicima da kasni plata kad ce se isplacivati regres i bozicnica kad ce biti uplaceni doprinosi kad ce se poceti da postuju osnovna ljudska prava kada ce da se sudi kriminalcima itd itd. Ne obmanjujte narod i pustite ga da slobodno zivi i uziva sva normalna ljudska prava .Prestanite da se ponasate kao najoholiji okupator jer vi ste na putu fasizma ili ste to vec postali.

Name

MRV

10.12.2018 17:18

A kad je to Ustavni sud proglasio neustavnim Zakon o zastavi BiH? Ilije dovoljno da Dodik kaže da je neustavan? To sto dalje pises u komentaru je potpuno besmisleno. U Zakonu piše u kojim institucijama se ističe zastava BiH. Prema tome Dodik kada nastupa kao predsjedavajući ili član Predsjedništva ne možebirati zastavu koju će istaći. Razmisli malo! Da se razumijemo ja zastavu Republike Srpske volim jednako ako ne i više od Dodika i Tebe, ali daj da se ne lažemo više i ne pravimo predstavu od ničega. Mislim da je zloupotreba i skrnavljenje zastave stavljati jenegdje po hodnicima ispred vrata pored otirača za obuću!!! Zar ne?

Name

Petar

10.12.2018 17:50

Ustav BiH kaze da BiH cine 2 Entiteta i to REPUBLIKA SRPSKA I Federacija BiH. Predsjednik koji dolazi iz REPUBLIKE SRPSKE reprezentuje REPUBLIKU SRPSKU. Zakon o zastavi je donio visoki prestavnik Vensterdorf, nametnuo ga a zatim im nije bilo dovoljno pa su 2003. opet protivustavno nametnuli izmjene toga zakona kojima zabranjuje upotrebu druge zastave uz nametnutu zastavu. Visoki predstavnik je postavljen da sprovodi a ne da krsi Ustav. Znaci on sutra donese Zakon da ukida REPUBLIKU SRPSKU i tebi je to O.K. Meni to nije uredu zbog toga sto je to. pravno nasilje.

Name

Re Petar

10.12.2018 19:09

Ne pričaj gluposti, Ustav BiH nigdje ne kaže da Predsjednik iz reda Srpskog naroda reprezentuje Republiku Srpsku nego se bira na administrativnoj jedinici entiteta PC i posao mu je da predstavlja i štiti interese BiH (ne interes PCa) i svih njenih građana, e sad drugi je par opanaka što slušaš Dodika koji konstantno ponavlja laž u nadi da će narod kao ti prepričavati gluposti koje on valja godinama i to prihvatiti kao istinu...

Name

Petar

10.12.2018 19:37

BiH je slozena drzava koju cine REPUBLIKA SRPSKA i Federacija BiH. Clan predsjednistva koji se bira na prostoru REPUBLIKE SRPSKE predstavlja i zastupa stavove naroda koji ga je izabrao, dakle naroda. REPUBLIKE SRPSKE. Ovo najbolje se vidi na primjeru kada clan predsjednistva postavlja pitanje zastite vitalnog interesa. O tome pitanju zatim odlucuje Narodna skupstina RS.

Name

Re MRV

10.12.2018 22:29

Zakon kaže: U svim slučajevima iz prethodnog stava nije dozvoljeno korišćenje drugih zastava iz Bih. S obzirom da nije precizirano, u svim ostalim slučajevima je dozvoljeno korišćenje i drugih zastava iz BiH, naravno, ako su u skladu sa Ustavom. Tako da je Dodik potpuno u pravu!

Name

Brdjanin

11.12.2018 06:35

Petar pusti tu marvu pederalnu. Bice nasa zastava gdje i pripada i tacka.

Name

BD

12.12.2018 09:37

Kako se uvijek zaboravi Brcko Distrikt? I kako neprimjetno prodje emisija na RTRS, gdje gradonacelnik BD rece :" Vlada Brdsko Distrikta je u rangu Vlada¸entiteta.."

Name

zoks

10.12.2018 13:46

Sve zastave, ambleme i himne stavite u jednu garažu i posvetite se boljem životu stanovništva pa kad progledamo očima nikome neće smetati ni jedno ni drugo ni treće. Narod vaam je SIROMAŠAN gospodo. Od mahanja zastavama nema ništa osim svađe.

ODGOVORITE
Name

re

10.12.2018 14:31

A jeste zapeli bolji zivot pa bolji zivot ja neznam sta vam fali uopste fino se zivi u Srbskoj...

Name

Rajko

10.12.2018 15:07

A zna li iko koliko je tisućq ljeta stara ova bih zastava,koji je to bošnjački kralj sa njom mahao,ko je bio idejni tvorac ove zastave?

ODGOVORITE
Name

Penzioner

10.12.2018 15:55

Re re dali ti nisi jedan od 17 savjetnika predsjednika RS pa ti je dobro

Name

Re

10.12.2018 23:08

A ti vikooo... "Majkooo!"

Name

Doris.

10.12.2018 23:37

Srbisu stariji Narod u Bosni od Muslimana, Kojisu primili Islam pod Turskom okupacijom, Zašto se ne poštujte Srpska Zastava ?.

Name

Ана

10.12.2018 17:22

Не занимају нас заставе, а вјерујем ни већину. Мене тренутно сад не интересује ни откуд политичарима(криминалцима) толики новац. У свему овоме битан је само људски живот. Зашто се не хапсе Давидове убице??? Зашто су Лукач, Каран, Илић, Ћулум, Рађен, Ћулум, Кременовић и остали и даље на слободи?? Зашто истрагу и даље воде Лепир и Врећи???Зашто су Тегелтија и Бајић још увијек у врху правосуђа?? Зашто нису смијењени???? То нас све интересује!!

ODGOVORITE
Name

Nostradamus

10.12.2018 18:29

Tako je Ana

Name

Xx

10.12.2018 18:38

Ana pravi ti je komentar .Dali je bitna zastava ?Otvarajte radna mjesta jednu solidnu mjesecnu zaradu da se moze zivjeti .Samo sirite nacioliźam za dobre pare je.o vas tito .

Name

Fat

10.12.2018 19:13

Bravo Ana,koga zanima komad tkanine,normalnog,ne,zanima nas da se pronadji ubice,Davida,i ostalih,da omladinu Dodik ne iseljava,kao Hitler Jevreje,da mladi ljudi upravljaju zemljom,a ne arije Levi,100g,savjetnik DODIka,Pavica,85,g,itd, Cubrilovic

Name

Dred

10.12.2018 19:47

Bravo Ana! Kako vise zivjeti u ovom svijetu kriminala i seljakluka?Slusati ojkace i gledati primitivce kako prijete i psuju? Samo zajedno i ujedinjeni krenuti i cistiti ovo zlo sto nas snadje.Narod se treba probuditi,onaj dio sto voli ovaj grad,vratiti mu ugled i kulturu zivljenja.Hrabro i bez oklijevanja.Dosta vise!

Name

Re Ana i Fat

10.12.2018 22:34

Milorad je vodio kampanju sa sloganom "Pod zastavom Srpske"! Možda Vas ne zanima zastava, ali 370.000 ljudi mu je dalo pidršku da tu zastavu unese u predsjedništvo. Mislite li da treba prevariti te ljude koji su mu dali glas?

Name

Da

10.12.2018 19:47

Evo konstruktivan prijedlog u vezi zastave:Mile ako oni sklone tvoju zastavu ti smotaj njihovu i rukni je kroz prozor i stvar rijesena,ali ima jedan problem,nemas mu.a,vec je lakse zapisav..i Srpsko znamenje, sto si i navikao bitango necuvena!

ODGOVORITE
Name

Demagogija i blef

11.12.2018 06:15

Nema on srca za to. Ta druga zastava je BH-a zastava. Dakle, i njegova. Pa kako da je baci, kako da je skrnavi. Sve što on radi je samo 'politički refleks'. Veliki je to prevarant i veliki kriminalac, pljačkaš, korupcionaš, uzgajivač hobotnica...

Name

Barjaktar

10.12.2018 22:02

U oko diraj u zastavu ne diraj..

ODGOVORITE
Name

izraelac

10.12.2018 22:22

nas od zastava jedino stojadin zanima...

ODGOVORITE
Name

Zasto?

19.12.2018 08:39

A zasto o tome, ovi pametnjakovici iz Ombudsmena, nisu prije pisali? Placeni su za NERAD.A sada su pametni. Ovakve p"pameti" u RS je i previse-I preskupi su.

ODGOVORITE