Korupcija u BiH „guta" milijarde

Za samo šest godina, korupcija u BiH je, prema procjenama, progutala skoro devet milijardi maraka. Da se rješenje ovog problema ne mrda sa mrtve tačke potvrđuje i činjenica da je BiH iz godine u godinu najkorumpiranija u regionu. Zakon o zaštiti lica koja prijavljuju korupciju donesen je prošle godine, ali njegova primjena nije dovela do većeg broja prijava korupcije.

Bosna i Hercegovina 09.12.2018 | 19:31
Korupcija u BiH „guta" milijarde
Najnoviji izvještaj Svjetske koalicije za borbu protiv korupcije Transparensi internešnela BiH (TI BiH) pokazao je da se svake sekunde u BiH na razne oblike podmićivanja izgubi 47 maraka, što znači da korupcija godišnje odnese skoro 1,5 milijardi maraka. U TI BiH kažu da njihov Centar za pružanje besplatne pravne pomoći u borbi protiv korupcije godišnje primi oko 1.000 poziva, što je, kako kažu, zabrinjavajuće.

“Građani najviše prijavljuju korupciju u postupcima zapošljavanja, odnosno sumnje na akte korupcije u procesu zapošljavanja u cijelom javnom sektoru što uključuje i javna preduzeća”, kaže Uglješa Vuković iz TI BiH.

Iako je Zakon o zaštiti lica koja prijavljuju korupciju donesen prošle godine, njegova primjena još uvijek nije donijela konkretne rezultate. U ministarstvu pravde kažu da će podatke o tačnom broju prijava korupcije imati tek u januaru naredne godine.

“Ono što mogu sad da vam kažem je da imamo još uvijek taj podatak o jednoj podnesenoj tužbi pred Osnovnim sudom u Banjaluci i da je odluka na preispitivanju pred Okružnim sudom i da ministarstvo pravde ima podnesenih 10 zajhtjeva za zaštitu lica koja prijavljuju korupciju”, kaže Jelena Vukadinović, pomoćnica ministra pravde Republike Srpske.

Najugroženiji sektori za korupciju su javne institucije, agencije, fondovi, zdravstvo, pravosuđe i policija. U pitanju su djela zloupotrebe službenog položaja ili ovlaštenja, a najčešći načini plaćanja mita su novac i protivuusluge uglavnom kroz javne nabavke i zaposlenje. Iz Transparensija poručuju da zakon još uvijek nije pokazao da je njegovo donošenje uticalo na porast broja prijava korupcije.

Stručnjaci upozoravaju da je najveći problem to što vlast u BiH još nije ni voljna ni spremna da se ozbiljno uhvati u koštac sa korupcijom, koja je jednako ozbiljan problem kao što su nezaposlenost i siromaštvo. Pretpostavlja se da je razlog to što su upravo lideri ključnih političkih partija oni koji, zbog svojih i interesa njima bliskih ljudi, koče početak rješavanja ovog problema.



(BN televizija)

Komentari / 15

Ostavite komentar
Name

Dofu

09.12.2018 19:26

Iz odgovora sluzbenice ministarstva se moze zakljuciti da je ona sama korumpirana. Samo osoba koja nesto krije moze izbjegavati pun odgovor na sta je obavezuje i zakon o transprentnosti podataka za javno dobro. Ali uvijek ce naci izgovor tipa "zakon o zastiti podataka" ili sl. gluposti. U ovom slucaju ne trazimo JMBG,trazimo konkretan broj procesuiranih,s obzirom da TI javlja da su hiljade u pitanju na godisnjem nivou.

ODGOVORITE
Name

Kpd Foca

09.12.2018 19:45

Dodite kod mog direktora Siniše Goljanina ponesute 15.000 km i imate zaposlenje.35 cuvara sto je primljeno svi su dali po 15.000 km za zaposlenje.To svi znaju,i nikome nista.

ODGOVORITE
Name

Re Kpd

09.12.2018 23:29

Pa Foča zna da je Siniša bio goljo Miljevski,ima ubistvo u Trnovu,uzima od svakog posla sto zaposli u kpd_mu!Na sve načine gleda da se ugradi u bilo koji posao!Ali sreća radio je protiv Dodika za izbore,pa ode on lagano sa druge strane!Pa mi svi znamo šta je imao Siniša prije par godina.On je jedna stoka neopjevana!

Name

Kpd Foca

09.12.2018 19:45

Dodite kod mog direktora Siniše Goljanina ponesute 15.000 km i imate zaposlenje.35 cuvara sto je primljeno svi su dali po 15.000 km za zaposlenje.To svi znaju,i nikome nista.

ODGOVORITE
Name

Vlado

09.12.2018 21:18

Očito da ima amin od nekoga ko se pita.

Name

BOBA

09.12.2018 20:23

SASVIM LOGIČNO DA KORUPCIJA GUTA MILIJARDE ALI NIJE ČUDO TREBA POČETI OD VRHA VLASTI PA DALJE.SVI TO ZNAJU. VLAST RADI ŠTA HOĆE A BOGAMI I NAROD SE UGLEDO PA SE BAVI SVIM I SVAČIM, NA TO SVE SVAKU NOĆ NAŠEG VOĐU VELIČAJU MALTE NE DA ĆE VLADATI KAO MILO ĐUKANOVIĆ ODNOSNO TITO DO SMRTI.KO JE KRIV NARAVNO NAROD.RIBA SMRDI OD GLAVE.LAKO JE NA TAJ NAČIN VLADATI.A JOŠ KAD SE OVCE UMNOŽAVAJU JOŠ LAKŠE.SRETNO.

ODGOVORITE
Name

Pip

09.12.2018 22:49

Upravo to se desava u UIO gdje je ogromna korupcija i reket i ide od onog malog od kuzine do direktora.To se zna i zato niko ne odgovara.

Name

Googo

09.12.2018 20:36

Korupcija je glavno kulturno nasledje papaka. Dok takvi vladaju korupcija mora da opstane.

ODGOVORITE
Name

Vera

09.12.2018 21:30

Korupcija je problem samo BiH Kod nas u Srpskoj Republici toga nema Patriote su na vlasti a sve ide potpuno legalnim tokovima pa i pare

Name

LOLa

10.12.2018 00:44

Dabogda se iskopali ovo smo izglasali !

Name

pale

09.12.2018 21:51

Rucki rucki markice i milijarde u ovoj napacenoj drzavi gladnoj vise novca nego hljeba. Koliko smo mi glup narod neskolovan hahahaha

ODGOVORITE
Name

PA ONO

10.12.2018 05:40

Ne mozes ti tu nista kad nas narod voli da ih vodi Burle i Krkan jer kazu ljepse zive od tri prsta nego od posla i pristojne plate za normalan zivot.

ODGOVORITE
Name

Bolan nebio

10.12.2018 06:05

Da su SDS i PDP pobijedili ovo bi bila najpostenija zemlja jer svo postenje je otislo kod njih.

ODGOVORITE
Name

Stojan

10.12.2018 06:11

Ove sluzbenice su vrlo profesionalni radnici u ministarstvu. A ovaj mladic iz Transparensi je obicni muljator jer vidi se na njemu koliko je izoblicen kada govori da bi sto bolje izmisljao. Ljudi moji ako ima gdje veceg lopovluka to su nevladine organizacije i ovaj Transparensi. Jer oni rade po onoj narodnoj drz,te lopova da bi sakrili svoj lopovluk.

ODGOVORITE
Name

Glas Celinca

10.12.2018 07:06

Kad se nekima ukaze prilika preko partije ,dobro je iskoriste za licne inerese . Jedan od takvih je "Vjecni sudent" Miroslav Jankovic iz Celinca koji stranacki dobio poziciju u JP Putevi RS. Upuceni ne mogu da ne primjete koliko je uvecao svoj imovinski karton: kupio je veliki novi stan,novo auto sebi i rotiljeljima koji su penzioneri,naprvio novu vikendicu,asvaltirao put do nje,instalirao novu rasvjetu, kupio je zemjlu pored vode,parcelise i prodaje placeve,to nije sve kupio je plac da gradi kucu .Supruga mu je zavrsila trogodisnju trgovacku skolu ,radila je u trgovini ,vise ne radi jer nema potrebe da radi na tim nisko placenim poslovima.Otvorio privatnu firmu,sebi nabacuje poslove. Zakljucak je za kratko vrijeme dobro je politicki profitirao,gazeci sve oko sebe koristeci dvostruke arsine za svoju korist .Pouzdano znaci za obrazovanje nigdje nema mjesta. Los primjer za mlade talentovane ljude , za njih nema mjesta ,pored ovakvih profitera.

ODGOVORITE