Još uvijek sporni vojni stanovi

Više od dvije decenije je prošlo od rata, a veliki broj srpskih porodica nije ostvario povrat svoje imovine u Federaciji BiH. S ciljem rješavanja ovog problema, ali i ukazivanja na značaj očuvanja srpskog identiteta u Bosni i Hercegovini, večeras je u Bijeljini organizavano srpsko kulturno veče pod nazivom "Tokovi srpske istorije".

Bosna i Hercegovina 07.12.2018 | 22:09
Još uvijek sporni vojni stanovi
Povratak u Federaciju je ostvaren oko sedam odsto, a u Republiku Srpsku 67 odsto, što znači da je Aneks 7. Dejtonskog sporazuma realizovan samo u procesu povratka Hrvata i Bošnjaka u Republiku Srpsku, tvrdi Radovan Grajić, pomoćnik ministra za izbjegla i raseljena lica Republike Srpske.

"Postoje nepravilnosti u knjiženju srpske imovine u Federaciji. Zakon koji to reguliše se različito tumači u Federaciji i Republici Srpskoj, zbog čega je Vlada Republike Srpske uputila apelaciju Ustavnom sudu BiH i tražila da se ukine ovaj zakon koji je distriminirajući u Federaciji", kaže Grajić.

On je istakao da je cilj Vlade Republike Srpske da putem institucija rješava ovaj problem, a ne preko nevladinih organizacija raseljenih lica. Osnovala je šest kancelarija za pružanje besplatne pravne pomoći da bi ta lica lakše došla u posjed svoje imovine.

Srbi su izvršili povrat 50 odsto svoje imovine u Federaciji, ali još uvijek su sporni vojni stanovi, sporna su zemljišta koja su uzurpirana i na kojima su nelegalno napravljeni objekti, tvrde u Savezu udruženja prognanih Srba.

"Pogotovo sada prilikom uspostavljanja novih katastarskih knjiga, pokušava se nekim internim oglasima da se ljudi zavaraju. Šta će onaj u Australiji kada vidi da je u njegovoj opštini rok za uvid u zemljišne knjige 60 dana i naravno poslije toga se preduzimaju radnje koje su na štetu Srba", kaže Ignjat Simić, predsjednik Saveza opštinskih udruženja prognanih i protjeranih Srba Republike Srpske.

O značaju očuvanja srpskog identiteta u BiH, govorio je i istoričar dr Jovan Deretić koji se osvrnuo na tokove srpske istorije na ovim prostorima.

Deretić je istakao da su Srbi vjekovima naseljavali prostore Bosne i Hercegovine i da imaju istorijsku obavezu prema budućim generacijama da čuvaju svoje korijene.



BN TV

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

RS

08.12.2018 07:05

AH STO OVAJ MASTA.NEMAS TI ISTINE U SVOM GOVORU NIMALO.

ODGOVORITE
Name

Nekim

11.12.2018 19:19

Filozofija prošlog vremena.

ODGOVORITE