BiH treba borba protiv korupcije

Komitet za spoljne poslove Evropskog parlamenta izražava žaljenje za nedostatkom napretka u slobodi izražavanja i nezavisnosti medija, te smatra da su neophodni dodatni napori kako bi se poboljšala borba protiv sveopšte korupcije.

Bosna i Hercegovina 06.12.2018 | 11:28
BiH treba borba protiv korupcije
Komitet za spoljne poslove Evropskog parlamenta danas je glasao o nacrtu Izvještaja o Bosni i Hercegovini. Pozvao je vlasti u Bosni i Hercegovini da nastave provoditi ustavne, političke i izborne reforme, kako bi zemlja napredovala u procesu evropskih integracija, objavljeno je nakon sjednice Komiteta održane u četvrtak.

U izvještaju koji ocjenjuje napredak BiH na putu ka mogućem članstvu u Europskoj uniji, članovi Parlamenta su ukazali na to da je od polovine 2017. zabilježen pad u usvajanju reformi koji se odnose na EU put BiH, uprkos predanosti ove zemlje da radi na Reformskoj agendi.

Evroparlamentarci su takođe izrazili zabrinutost činjenicom da su nedavno održani opšti izbori u BiH i predizborna kampanja bili obilježeni etnonacionalnom retorikom te da su se previše fokusirali na podjele iz prošlosti.

"Želimo poslati jasan signal da BiH mora ubrzati reforme kako bi dobila šansu za kandidatski status u skorijoj budućnosti. Provođenje rezultata izbora održanih 7. oktobra i formiranje vlasti bez nepotrebnih odlaganja i blokada su od ključne važnosti. Nakon što se vlasti formiraju, zemlja mora otpočeti ozbiljne razgovore koji se tiču političkih reformi, kako bi se BiH približilla EU standardima u demokratskom predstavljanju", rekao je Izvjestilac Evropskog Parlamenta za BiH Kristian Dan Preda.

Izvještaj koji je usvojio Komitet, a o kojem će se Parlament tek izjasniti naredne godine, između ostalog naglašava potrebu da bh. parlamentarci što prije donesu Poslovnik za EU-BiH.

Parlamentarni odbor za stabilizaciju i pridruživanje, pozivaju domaće vlasti da donesu strategiju o ljudskim pravima, te naglašavaju potrebu za daljim koracima prema zaštiti prava manjina u BiH.

Komitet izražava žaljenje za nedostatkom napretka u slobodi izražavanja i nezavisnosti medija, te smatra da su neophodni dodatni napori kako bi se poboljšala borba protiv sveopšte korupcije.

Evroparlamentarci su pozdravili smanjenje u zaostajanju u procesuiranju ratnih zločina i pohvalili napore bh. vlasti da zaustave odlazak svojih građana na strana ratišta.

Takođe, ocijenjeno je da bh. aplikacija za članstvo u EU koju su domaće vlasti predale 15. januara 2016. godine, predstavlja stratešku odluku i predanost da se napreduje ka Evropskoj uniji.

(N1)

Komentari / 13

Ostavite komentar
Name

Oliver

06.12.2018 10:44

Samo dobar zakon Srbina spasava korupcije i bjede,ali to vlast nece jer ce doci skolovani i odgovorni ljudi na njihova mijesta.

ODGOVORITE
Name

zakon

06.12.2018 12:10

Samo sve sudije i tužioce smeniti i postaviti strance.

Name

Re Oliver

06.12.2018 13:24

A ko kaže da uopšte treba borba protiv korupcije. Ko god je to zagovarao u kampanji, prošao je kao bos po trnju.

Name

Novinar

06.12.2018 13:40

SDSov kadar je toliko godina u rukovodstvu Agencije za borbu protiv korupcije i najvjerojatnije će biti opet

Name

TESKO POSTENIM LJUDIMA

06.12.2018 10:49

Model ovog ponasanja u Republici Srpskoj je uveo Milorad Dodik...To ovi stranci dobro znaju,,,pa ga opet dovode na vlast...

ODGOVORITE
Name

KAZANDZIJA

06.12.2018 10:53

Joj sto je ova Evropa naivna. Ova nasa ekipa na vlasti to odavno radi. vec nam je pola stanovnistva u Evropi. Samo jos ova polovina da ode i mi smo svi u Evropi. Tako reci, uvjek smo korak ispred Evrope

ODGOVORITE
Name

Radojica

06.12.2018 10:57

Ako bi stranci dobili potpuni podanicki polozaj od strane BiH na svim nivoima prestali bi procati o korupciji automatski jer biti korumpiran od strane njih nije grijeh. Grijeh je biti kotumpiran ili biti simpatizer Rusije. Evo recimo Hardanaj. On je lako dokazivo kriv za ratne zlocine i zbog toga lako korimpiran od strane zapada. Njega je lako kontrolisati i on zapadu nije problem. Problem su neposlusnici, oni koji nisu korumpirani od strane zapada.

ODGOVORITE
Name

pop

06.12.2018 11:11

Izmislili su toplu vodu.ko ce to pokrenuti i provesti mozda misle na nase politicare.ovdje su i djeciji vrtici korumpirani.uce djecu od rodjenja

ODGOVORITE
Name

@Роки

06.12.2018 11:13

То све што су набројали власт да уради нема шансе, То су све ствари које би учиниле да им власт не буде занимљива за освајање на изборима. Ако нема пљачке народних пара напустило би их пола политику. А као о изборима нешто напомињу. Избори су такви били да их је требала међународна заједница поништити.

ODGOVORITE
Name

Fluka

06.12.2018 12:02

Milorad Dodik je kovnica za sve pozitivne promjene,ovo sa zastavom,je prelilo casu,on mora da odgovara za sve lopovluka,ne postuje ustav BiH,koji lider,ali on je svercer,nije odgovarao krivično,ako je prekrio ustav, referendum,zastava,sloboda medija, prijetnje na izborima,njega druge,zato sto unistava SRBE,RS,a on ce pobjeci tamo gdje su njegove milijarde,bio Dezerter i on prica o RS,i zastavi,dno

Name

Suco

06.12.2018 17:32

Kako ce se vlast osloboditi navika da uzima svagdje,u sve se ugradili,u sve fondove ruke zavukli itd.

ODGOVORITE
Name

Jovo

06.12.2018 20:00

BIH ĆE U EU DA UĐE u LIMBURU MJESECU ILI MOŽDA NI TADA NAJKORUMPIRANIJA VLAST NA ZEMALJSKOJ KUGLI KO TREBA TAKVI ZEMLJU

ODGOVORITE
Name

MILAN

08.12.2018 14:30

Sto ovo vracate od pre dva dana!Znamo sve,to tamo se prave gluvi i ludi,pa ovo je poslednja rupa u Evropi.Nema ovde nista dobro ni nista novo.Cemer i jad i svi to znamo,sta vredi.Sve je korumpirano,atmosfera uopste za zivot katastrofa.Pocece iz BiH da odlaze u Ruandu i Džibuti jos malo...toliko je ovde sve obezglavljeno da za dugo nema izlaza.Evo ni mladi,pametni ne mogu nista...opsta bezanija...voleli bi da gresimo,ali ovo je fakat,ovo su teski dani,meseci i godine za celu BiH!Srecno narode,valjda bude bolje...

ODGOVORITE