Dreković predat Tužilaštvu BiH

Pripadnici SIPA predali su Tužilaštvu BiH nekadašnjeg komandanta Četvrtog i Petog korpusa Armije RBiH Ramiza Drekovića koji je jutros uhapšen u Sarajevu.

Bosna i Hercegovina 05.12.2018 | 12:15
Dreković predat Tužilaštvu BiH
Član njegovog advokatskog tima Kadrija Kolić kazao je da Dreković nije trebao biti uhapšen, nego da je prvo trebao je dobiti poziv za saslušanje.

"Lišenje slobode je potpuno nezakonito. Tužilaštvo BiH, ne po prvi put, demonstritra neznanje i odlučnost u kršenju principa pretpostavke nevinosti. Lišen je slobode iz razloga što sumnjaju da će pobjeći u Srbiji, a da prethodno nisu provjerili da on nema važeće dokumente Srbije, niti je boravio tamo od 1990. godine, čak nije bio ni na dženazi svojih roditelja. Iznose činjenice o radnjama krivičnog djela za koje se Dreković još nije izjasnio i te činjenice su netačne i lažne, advokat Mirsad Crnovršanin i ja ćemo to oboriti pred Sudom BiH", kazao je Kolić.

Prema njegovim riječima, Dreković u SIPA nije saslušan i saslušanje će se obaviti u Tužilaštvu BiH.

"Zbog toga i iznosim ovakve kvalifikacije na rad Tužilaštva. Moja poruka je VSTV-u je da prestanu imenovati nezanalice na tužilačkim mjestima. Trebalo bi da ga puste pa da se dogovorimo o terminu saslušanja. Tražili smo dokaze na osnovu kojih oni temelje osnov za otvaranje istrage i na osnovu čega temelje stav da će se dati u bjekstvo", rekao je Kolić.

Dreković je uhapšen jutros u svom stanu u Sarajevu upravo po nalogu Tužilaštva BiH koje ga tereti da je počinio ratni zločin u mjestu Kalinovik kod Konjica 1995. godine.

Osumnjičeni će biti ispitan u Tužilaštvu BiH, a nakon toga će biti donesena odluka o daljnjim aktivnostima u predmetu.

Iz Tužilaštva je ranije saopšteno da je Dreković pod istragom Posebnog odjela za ratne zločine i osumnjičen je da je u svojstvu nekadašnjeg zapovjednika 4. korpusa Armije RBiH postupao protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata.

Dreković se tereti da je u proljeće 1995. godine izdao direktnu strogo povjerljivu zapovijed artiljerijskim jedinicama na širem području općine Konjic da izvrše neselektivno granatiranje mjesta Kalinovik, naseljenog stanovništvom srpske nacionalnosti.

Nakon izdane zapovjedi, naveli su iz Tužilaštva, artiljerijske jedinice ARBiH izvršile su granatiranje iz artiljerijskih oružja velike razorne moći, u više navrata, tokom maja i juna 1995. godine te je usljed eksplozije granata ubijeno dijete u dobi od 15 godina, a teže i lakše ranjeno više djece i odraslih osoba te granatiranjem prouzročeno veliko razaranje imovine i objekata.

Osumnjičeni se tereti za krivično djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva.

(NN/Klix.ba)

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

ZMiljenkoE

05.12.2018 11:18

Ujeo vuk magarca!

ODGOVORITE
Name

Neko

05.12.2018 11:54

Iza nasih predaka ostala je ona stara izreka kadija te tuzi kadija ti sudi ,izgleda da se nista nije puno promjenilo od vremena turske okupacije

Name

pravnik

05.12.2018 11:50

Ne mogu da vjerujem koja je optuznica,da li je ovaj tuzilac normalan??

ODGOVORITE
Name

Kiki

05.12.2018 13:26

Treba da se stidi ovaj zlocinac...nakon 26 godina prvi put cujem za njega.

Name

Ja

05.12.2018 12:06

Svim srbima u federaciji odmah dati otkaz sa radnih mjesta pa nek se dodik brine o njima

ODGOVORITE
Name

Zvornik

05.12.2018 12:27

Nemoj tako bolan ima i cesti ti Srba cak i oni koji dadose zivote za BIH.

Name

Ja

05.12.2018 13:03

Ja govorim za ove sto uzimaju platu od BiH a govore kako je nemoguca drzava i kako je nevole...

Name

Tunjo

05.12.2018 17:43

Посто се ради о злоцину,над србима сматрајте да це бити пустен да се брани са слободе,а касније ослободјен.

ODGOVORITE
Name

Gospodin Šefik

06.12.2018 17:09

Oslobođen, pa dragi Srbi šta radite sebi?! hahaha

ODGOVORITE