Zašto je Veliki trg Brisela toliko poseban?

U Kraljevskoj kući u Briselu u toku je izložba u sklopu obeležavanja 20 godina od upisa Velikog trga Brisela u spisak evropske kulturne baštine Organizacije UN za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESKO), preneo je danas begijski sajt Fokus na Belgiju (Focus on Belgium).

Putovanja 05.12.2018 | 10:43
Zašto je Veliki trg Brisela toliko poseban?
Veliki trg u Briselu je glavni trg belgijskog glavnog grada. Na samom trgu se nalaze Kraljevska kuća, gradska skupština i razne privatne zanatske radnje sagrađane krajem 17. veka, a koje predstavljaju jednu od glavnih turističkih atrakcija.

UNESKO je 1998. godine uvrstio trg u spisak evropske kulturne baštine sa obrazloženjem da Veliki trg (La Grand-Place) ilustruje na "izvanredan način evoluciju i uspeh trgovačkog grada na severu Evropu na vrhuncu svog prosperiteta".

Trgovački trg od 12. veka, kasnije se povećao sa zanatskim radnjama i halama sagrađnenim od drveta. Gradska skupština je u gotskom stilu iz 15. veka. Tokom vekova će biti renovinarana i modifikovana.

Tokom cele godine su organizovane manifestacije povodom tog obeležanja, a na proleće su postavljeni bronzani natpisi na sedam ulica koje vode do trga.

B 92
foto:internet

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Putnik

05.12.2018 16:38

Zato sto je trg sa najljepsim zgradama na svijetu, sasvim sigurno. Pa jos kad kupis na njemu jagode umocene u belgijsku cokoladu. Eh!

ODGOVORITE
Name

Boro

18.12.2018 11:54

A kod nas unistise sve. Pod naletom seljacina koje mrze zelenilo, stariju gradnju, kaldrmu. Samo neka je beton i asfalt. Makar rupe imao.

ODGOVORITE