EP: Srpkinje razbile Dansku!

Sjajne Srpkinje nadigrale Dansku! Rukometašice Srbije odigrale su najbolji meč na Evropskom prvenstvu u Francuskoj. U poslednjem meču A grupe pobedile su Dansku sa 30:25.  U poslednjem kolu prve faze na Evropskom prvenstvu u Francuskoj, Srbija pobedila Dansku 30:25 (17:13) i prenela dva boda u drugu fazu.  Fenomenalna Srbija osvojila grupu: Odbrana slomila Dansku, u drugu rundu sa dva boda! Naša reprezentacija takmičenje u Grupi A okončala triumfom 30:25.

Ostali sportovi 04.12.2018 | 22:40
EP: Srpkinje razbile Dansku!
Posle pobede Švedskom nad Poljskom (23:22) i poraza od Švedske, Srpkinje su odigrale fantastično protiv favorizovanih Dankinja i plasirale se u drugu fazu prenevši dva boda.

Bila je to odlična partija izabranica Ljubomira Obradoviča od prvog do poslednjeg minuta. Imale su prednost od samog početka i zasluženo su na kraju slavile sa pet golova prednosti.

Briljirala je Andrea Lekić koja je sa osam postignutih golova proglašena igračicom utakmice, ali ni ostale nisu bile ništa manje impresivne. 

Srbija je u utakmicu ušla svesna da je prošla u drugu fazu pošto je Švedska bila bolja od Poljske, ali je trebalo pobediti jer je jedino to garantnovalo da će se u drugu fazu takmičenja preneti bodovi.

Pobedom nad Danskom, Srbija je osvojila prvo mesto u A grupi, ali su sve tri reprezentacije prenele po dva osvojena boda.

Ušle su naše devojke u meč orne za borbu i igru i od početka su stavile Dankinjama do znanja da ih zanima samo pobeda. Iz minuta u minut igrale su sve bolje i sigurnije, a tako je rasla i prednost.

Od početnih 2:1 do 6:3 u 7. minutu, da bi u finišu prvog dela stigli do plus četirim 14:10.

Ta prednost je bila i posle prvih pola sata igre (17:13), za razliku od meča sa Švedskom kada nisu uspele da se odlepe na više od dva gola, što ih je na kraju koštalo poraza.

U drugom poluvremenu, nošene odličnom igrom Andree Lekić i Katarine Krpež-Šlezak, izabranice Ljubomira Obradovića su se ubrzo odlepile na velikih plus osam (22:14) u 41. minutu.

Posle toga, sve je bilo u pametnom čuvanju prednosti. Uspevale su Dankinje u pojedinim momentima da smanje na pet golova razlike, na kraju meč se i završio tom razlikom (30:35).

U pobedničkoj ekipi najefikasnije su bili igrač utakmice Andrea Lekić i kapiten Katarina Krpež-Šlezak koja nije promašila još nijedan sedmerac na turniru i najefikasnija je igračica posle prve faze turnira sa 26 golova.

Jelena Lavko je postigla četiri, koliko i Jovana Stoiljković, dok je Slađana Pop-Lazić tri puta pogodila cilj.

U timu Danske, Jorgensen i Voler su postigle po četiri gola.

Za koji dan kreće druga faza takmičenja, u kojoj će biti formirane dve grupe sa po šest ekipa. Srbija je u Grupi I sa Švedskom, Danskom, te Rusijom, Francuskom i Crnom Gorom.

Prvi meč Srbija igra protiv Rusije u subotu 8. decembra u 18 časova. Meč će se takođe igrati u Nantu. Dva dana kasnije na redu je susret s Crnom Gorom (21 čas), a zatim sa domaćinom Francuskom, 12. decembra od 21 čas.

Srbija u drugu fazu Evropskog prvenstva prenosi dva boda!

"Orlice" su uz poslednjem kolu Grupe A pružile najbolju partiju u dosadanjem delu šampionata savladavši Dansku 30:25 (17:14). Od prvog do poslednjem minuta izabranice Ljubomira Obradovića odigrale su odlično i zasluženo pobedile, a moglo su i još ubedljivije da slave.

Ni gol razlika nije zanemarljiva, jer će ona odlučivati u eventualnom krugu.

A u Grupi I čeka nas pakleno težak posao. Dueli sa Ruskinjama, Francuskinjama i Crnogorkama, sve samim kandidatima za medalje. Ali, i Srbija nije za potcenjivanje, jer igra moderan i odličan rukomet i kada ima svoj dan, kao što je bio ovog utorka, teško da neko može da je zaustavi.

Sve je u igri Srbije funkcionisalo protiv Danske. Od čvrste odbrane, sjajnih golmanki, do raznovrsnog napada, pečatiranog sjajnom partijom Andree Lekić. Srednji bek našeg tima i kapitena Katarina Krpež Šlezak postigle su po osam golova.

Bekovi Jelena Lavko i Jovana Stoiljković po četiri, Slađana Pop-Lazić tri, Dragana Cvijić dva i jedan Dijana Radojević. Najiskusnija u našem timu, Katarina Tomašević, imala je devet odbrana, a Marija Čolić jednu.

Trine Ostergard Jensen je sa šest golova bila prvi strelac Danske, četiri je postigla Kristina Jorgensen…

Pre tri godine tukle su nas devet razlike na Prvenstvu sveta. Imale su podršku domaće publike. Na neutralnom terenu ide to malo teže, mada ima i do očiglednog napretka naše selekcije, koja je u završnom kolu prve runde takmičenja na Prvenstvu Evrope u Francuskoj vratila Danskoj milo za drago – 30:25.

Posle tri kola u Grupi A u Nantu, tim Ljubomira Obradovića ima razloga za zadovoljstvo, jer je u sledeću rundu, kao prvoplasirani u ovom društvu, preneo dva boda. Koliko i Švedska i Danska, svi timovi su tukli Poljakinje, za koje je turnir gotov, a rezultati protiv najlošijeg sastava iz grupe se poništavaju, pa u novoformirano Grupu I nosimo dva boda.

Još važnije, možemo da se radujemo zbog načina igre, protoka lopte, brzog završetka akcija, a pre svega odbrane, koja je Skandinavke zadržala na samo gola. Kakav je to podvig vidi se na osnovu podatka da je u prva dva kola tim Klavsa Bruna Jorgensena postizao 30 i 28 golova. Danas samo 25, između ostalog zbog sjajnih odbrana našeg golmana Katarine Tomašević.

Na suprotnom kraju terena sjajno izdanje reprezentacije Srbije. Najviše su povukle povratnik AndreaLekić, pokazavši zašto je najbolja na svetu, zatim kapiten Katarina Krpež Sležak (po osam golova),  odlična je bila Jelena Lavko, poput nje četiri puta precizna bila i Jovana Stojiljković, pogađala Slađana Pop Lazić (tri od četiri), dva gola delo su Dragane Cvijić, koja se na poziciji pivota sjajno nosila sa protivnicama, a preostali gol je delo Dijane Radiviojević.

Ispiostavilo se da je meč prelomljen još na početku kad je Srbija stekla opipljivu prednost od tri gola razlike, do poluvremena je ona iznosila četiri (17:13), a ta odbrana sjajno je funkcionisala i u nastavku meča u XXl areni, što nam je na kraju donelo zasluženo slavlje.

Na vrlo dobro izdanje naše reprezenatcije protiv polufinaliste prethodnog Prvenstva Evrope možda su uticale i vesti iz susreta Švedska – Poljska, igranog ranije. Šveđanke su slavile 23:22 i tad je postalo jasno da Poljakinje nemaju šanse da prođu dalje, kao i da je Srbija automatski u narednoj rundi. Preostalo je samo da se sazna koliko će bodova preneti. Ispostavilo se dva. Baš ova iz duela sa Danskom. 

Srbija - Danska 30:25 (17:13)

Hala u Nantu. Sudije: A. Kovalčiuk i M. Kovalčiuk (Moldavija). Isključenja: Srbija 4', Danska 8'.

SRBIJA: Tomašević, Čolić, Radosavljević, Krpež-Šlezak 8, Lekić 8, Števin, Lavko 4, Kovačević, Nikolić, T. Radojević, Pop-Lazić 3, D. Radojević 1, Vukajlović, Stoiljković 4, Cvijić 2, Dmitrović. 

DANSKA: Toft, Rainhard, Pedersen 1, Iversen, Hansen 3, Voler 4, Haindal 1, Hogested, Grigel, Ofendal, Nilsen 3, Tranborg 2, Jorgensen 4, Jensen Ostergard 6, Dornonvile de la Kur, Hojlund 1.

PAROVI 3. KOLA

Švedska - Poljska 23:22
Srbija - Danska 30:25

TABELA

1. Srbija 2 2 0 1 (84:73) 4
2. Švedska 3 2 0 1 (74:73) 4
3. Danska 2 2 0 0 (83:80) 4
4. Poljska 4 0 0 3 (69:84) 0

DOSADAŠNJI REZULTATI: Srbija - Poljska 33:26, Danska - Švedska 30:29, Poljska - Danska 21:28, Švedska - Srbija 22:21.

Izvor: B92/mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar