Trijumvirat kolosa koji spašavaju plemenitu vještinu!

Dionte, Entoni i Tajson! Nakon što je prošle godine Vladimir Kličko i definitivno nakon poraza od Džošue "okačio rukavice o klin" teška kategorije u boksu sada deluje bolje i zdravije nego za gotovo dve decenije često dosadne strahovlade ukrajinske braće.

Ostali sportovi 06.12.2018 | 23:15
Trijumvirat kolosa koji spašavaju plemenitu vještinu!
Malo je boksera, naročito u teškoj profesionalnoj diviziji koji su dostigli taj nivo spreme, što fizičke, što mentalne, pre svega taktičke kao što su to uspeli braća Kličko.

Upareno sa savršenim genetskim nasleđem, koje ih je poteralo do dva metra visine, Vitalij i Vladimir su godinama vladali svetskim ringom. Od kako je pet godina stariji Vitali 1999. uzeo WBO pojas, pa sve do prvo poraza na poene 2015. od Tajsona Fjurija, pa potom nokauta dve godine kasnije od strane Entonija Džošue, koji je naterao sada 42-godišnjeg Vladimira da konačno "okači rukavice o klin", trajala je više-manje bez prekida dominacija kijevske braće.  Mnogi bi rekli,  - hvala Bogu da se završila.

Jer ne samo da su dosadili konstantnim ubijanjem u ringu opozicije, za koju kažu da je u njihovo vreme bila slaba (mada se niko ozbiljan sa tim ne bi složio), već su i gajili prilično dosadan stil boksa, naročito Vladimir. Majstorsko znanje šaha preneli su u ring i matirali redom daleko mentalno, ali i fizički inferiorne protivnike. Tek ih je vreme, kao što i treba, zaustavilo.

DIONTE VAJLDER (SAD)

33 godine
201 cm, 100 kg
41 meč, 40 pobeda (39 KO), 1 remi
WBC šampion

Sada, kada su sišli sa scene, čini se da je situacija u vrhu teške kategorije odlična, što je dokazao nedavni meč između WBC prvaka, Diontea Vajldera i fantastičnog Britanca, Tajson Fjurija. Prvi pakleni udarač, a drugi majstor taktike i "prljavog boksa" napravili su u Los Anđelesu vrhunsku sportsku predstavu koja je završena bez pobednika. Iako je Britanac dominirao, dva puta je ležao na podu ringa u Stejpls centru, u devetoj i posebno u 12. rundi kada je jedva "pretekao" gromove koji su sevali iz rukavica Amerikanca, tako da je remi sasvim pravedan iako se mnogi sa tim nisu složili. Ali, glavno je da su njih dvojica i dalje neporaženi, kao i treći deo pazla ovog novog vladarskog trijumvirata - Entoni Džošua.

TAJSON FJURI (V . BRITANIJA)

30 godina
206 cm, 117 kg
28 mečeva, 27 pobeda (19 KO), 1 remi
Bivši WBA, IBF, WBO I IBO šampion

Dvometraš iz Votforda, nigerijskih korena i impozantnih fizikalija na veliku scenu je stupio nokautiravšiVladimira Klička i poslavši ga tim paklenim aperkatom u penziju. Vembli i 90.000 navijača te noći je priključalo prisustvovaši zaista vrhunskoj borbi u kojoj je i Džošua doživeo nokdaun, ali se nije predao. Bio je to konačni test i to protiv najboljeg, da je veliki borac i zasluženi šampion.

ENTONI DŽOŠUA (V. BRITANIJA)

29 godina
198 cm, 115 kg
22 meča, 22 pobede (21 KO)
IBF, WBA i WBO šampion

Za razliku od Fjurija koji je taktičar i Vajldera koji je udarač, Džošua je kombinacija ta dva i zapravo deluje najzrelije da se izdvoji na vrhu. Ali zato će mu trebati mečevi sa ovom dvojicom, a njih on još nema. To je i budućnost teške kategorije, ukrštanje tri majstora koja će, nadamo se, vratiti draž najtežoj diviziji u boksu izgubljenu u godinama vladavine šahista iz Ukrajine.

Drugi u nizu je verovatno revanš Vajldera i Fjurija koji ćer obojica dobrano naplatiti, a dalje... ostaje da se vidi, ali verujemo da će biti pakleno interesantno. Konačno!

Izvor: mozzartsport

FOTO: Reuters

Komentari / 0

Ostavite komentar