Kinezi uče vaterpolo od Srba!

Imamo bazene, trofeje ne! Vaterpolo savez Srbije potpisao je četvorogodišnji sporazum o saradnji sa Vaterpolo federacijom Kine. Postoji mogućnost da kineski tim zaigra u Regionalnoj ligi, a baza bi im bila u Srbiji.

Ostali sportovi 08.12.2018 | 08:30
Kinezi uče vaterpolo od Srba!
Pomoć Kinezima u vaterpolu od Srba!

Vaterpolo savez Srbije prihvatio je da bude neka vrsta mentora kineskim vaterpolistima i u naredne četiri godine, na koliko je potpisan sporazum o saradnji, Kinezi će učiti ovu igru, koja je Srbiji donela mnogo radosti, od Srba.

Ne samo od Srba, jer je selektor vaterpolo reprezentacije Kine iskusni crnogorski stručnjak Petar Porobić, koji je danas, zajedno sa predstavnicima Vaterpolo federacije Kine bio gost u srpskoj Kući vaterpola.

Plan je, za početak, da u Kini gostuju mlađe kategorije, treneri, sudije, što bi trebalo da pomogne razvoj i popularnost vaterpola u zemlji Dalekog istoka.

"Mislim da vaterpolo u Kini može da bude na većem nivou, ali potrebno je da se neke stvari urade. Prvi uslov da bi se stvari promenile je da se izgradi sistem takmičenja, pošto Kina sada ima četiri muška i sedam ženskih klubova", rekao je Porobić novinarima.

Istakao je da na infrastrukuri i uslovima koje KInezi poseduju može svako da im pozavidi, ali da je problem što nema sistemsko podizanje vaterpola, pre svega kroz ligu i rad sa mlađima.

Kinezi, otkrio je Porobić, imaju ideju da izdvoje jednu od svojih selekcija koja bi trenirala i takmičila se u inostranstvu. Postoji čak mogućnost da Kina zaigra u Regionalnoj ligi, a baza bi im u tom slučaju bila negde u Srbiji. Kao i da kineski igrači zaigraju u srpskim klubovima.

"Ja nisam baš pristalica tog koncepta, ako to ne prati rad i u zemlji. Kinezi mogu da imaju dobru reprezentaciju, vrhunske igrače, igraće u drugim zemljama, ali ako klubovi ne funkcionišu ta baza će se brzo ugasiti. Kina može da bude budućnost i respektabilna zemlja u vaterpolu", uveren je Porobić.

Zanimljiva je bila opaska direktora kineske federacije Lei Minga:

"Srbija je jak i šampionski tim i naš je interes da sarađujemo. Ovde u sali ima mnogo trofeja, dok kod nas ima dosta prostora, ali nemamo trofeje".

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar