Srećko i Uroš su prvaci svijeta!

Kovačevič i Stanković u idealnoj postavi šampionata!

Ostali sportovi 03.12.2018 | 10:30
Srećko i Uroš su prvaci svijeta!
Niti je najtrofejniji klub u Italiji, niti najtrofejniji italijanski predstvnik u evrokupovima, ali je Trentino zato najtrofejniji klub na svetu?!

Italijanski klub je po peti put u istoriji osvojio titulu prvaka sveta pošto je večeras savladao favorizovani Lube sa 3:1 (25:20, 22:25, 25:20, 25:18). Na 14 dosadašnjih SP za klubove, Trentino je osvojio čak pet titula! Što ga čini ubedljivo najtrofejnijim klubom kada su svetska prvenstva u pitanju. Brazilski Kruzeiro ima tri titule...

Generaciju Kazijskog, Huantorene, Rafaela i ostalih koji su dominirali od 2009. do 2012. godine, večeras su nasledili neki drugi momci među kojima su se posebno istakli srpski reprezentativci Uroš Kovačevič i Srećko Lisinac. Za obojicu je ovo najveći uspeh u klupskim karijerema.

Trentino se prošetao do titula na prvenstvu održanom u Poljskoj. U grupi sa domaćom Rešovijom, brazilskim Kruzeirom i iranskim Ardakanom je imao maksimalan učinak, potom bio ubedljiv u polufinalu protiv ruskog Fakela, ali je prilično iznenađenje što je ovako lako izašao na kraj sa Lubeom.

Italijanski i evropski vicešampion je bio favorit u finalu s obzirom da je u grupi na neverovatan način eliminisao dotadašnjeg šampiona Zenit i da je u polufnali srušio domaću Rešoviju. Ali u finalu je Trentino zablistao, a izgleda da je i umor stigao Lube koji i prošle godine poražen u finalu. Očigledno da Lube ima i neki problem sa odlučujućim mečevima jer je u minuloj szeoni u sva tri velika takmičenja gde je napadao titulu, završavao kao drugi.

Predvođen sjajnim napadačima Cvetanom Sokolovim i Osmanijem Huantorenom koji su nekada pisali istoriju baš u Trenitnu, Lube je zakazao baš tamo gde je najjači – u napadu. Blok, servis i greške su bili tu negde na nivou sa rivalom, ali je Trenitno bio mnogo bolji u napadu. Zahvaljujući sjajnim primačima Aronu Raselu i Urošu Kovačeviću. Amerikanac je osvojio 18, Srbin 14. LukaVetori i Srećko Lisinac su ih ispratili sa po 12 osvojenih poena. Na drugoj strani je Sokolov osvojio 17 poena, Simon 14, Huantorena 11, a naš Dragan Stanković sedam.

Fantastični srpski tandem Kovačević – Lisinac je u prvom setu zajedno osvojio 11 poena i vodio Trenitno do vođstva u setovima. U drugom setu se razigrao Simon na drugoj strani, počeli su da pogađaju Huantorena i Sokolov, pa je Lube došao do izjednačenja. Ključni momenat meča se desio u trećem setu na 18:18 kada je Trentino napravio seriju 5:1  i prelomio set. U četvrtom setu je Kovačevič bio fantastičan i stavio je pečat na svetsku titulu Trentina.

Kovačeviću je ovo prvi trofej u drugoj sezoni u Trentinu, dok je Lisinac došao letos kao veliko pojačanje i već počeo da opravdava uložena sredstva i očekivanja. Amerikanac Rasel je proglašen za MVP igrača prvenstva. Idealnu postavu kao primači čine Uroš Kovačević (Trentino) i Dmitrij Volkov (Fakel), tehničar Simone Đaneli (Trentino), sednji blokeri Dragan Stanković (Lube) i Robertlandi Simon (Lube), korektor Cvetan Sokolov (Lube) i libero Ženja Grebenjikov (Trentino). 

Izvor: mozzartsport

FOTO: FIVB

Komentari / 0

Ostavite komentar