EP - Šteta, baš šteta: Srbija pala na 4 sekunde do kraja!

Srbija posustala u finišu, Švedska slavila golom razlike! Posle pobede u prvom susretu nad Poljskom (33:26) rukometašice Srbije su izgubile u drugom kolu na Evropskom prvenstvu u Francuskoj od Švedske, 22:21.  Naše devojke dale su sve što su imale da se vrate sa "minus 2" u dramatičnom finišu, a kada im je to uspelo - odbrana nije izdržala.  

Ostali sportovi 02.12.2018 | 20:40
EP - Šteta, baš šteta: Srbija pala na 4 sekunde do kraja!
Posle odlične igre na premijeri, izabranice selektora Ljubomira Obradovića su imale dobru priliku da zabeleže novi trijumf, ali Švedska je bila bolja u finišu.

Bio je to težak i krajnje neizvestan meč. Srbija je bila bolja u prvom poluvremenu koje je rešila u svoju korist sa 13:11, a Šveđanke u nastavku.

Utisak posle svega je da je propuštena velika prilika da se osvoji makar bod koje su naše igračice po svemu što su prikazale, apsolutno zaslužile. Ali rukomet je takav sport da nekao presuđuju detalji, kao u ovom slučaju, kada su Šveđanke postigle pobedonosni gol pet sekundi pre kraja. 

Šteta jer je prvo poluvreme obećavalo da će Srbija izvojevati još jednu pobedu. Posle startnog vođstva Šveđanki od 1:0 i 2:1, naše igračice su brzo pronašle ritam, stigle do izjednačena, a onda do kraja prvih pola sata, uglavnom vodile. 

Imale su najviše tri gola prednosti, 12:0 i da su tada iskoristile napada da se odlepe na četiri gola, ko zna kako bi bilo u nastavku. Ovako Šveđanke su do odlaska na odmor smanjile na 13:11 i dale sebi šansu da preokrenu u nastavku, što su i učinile.

Ako je odbrana Srbije u prvom delu funkcionisala besprekorno, sada je Švedska pred svojim golom postavila zid. Pre svega zbog sjajnih odbrana Filipe Iden, koja je proglašena igračicom utakmice.

Naše igračice su imale previše propuštenih prilika u napadu, dosta su i grešile u drugom delu, a Švedska je bila za nijansu preciznija.

Iako su imale u samom finišu dva gola prednosti (19:17), Šveđanke su popustile, Srbija je stigla do izjednačenja 21:21, a onda je ostalo nešto više od 20 sekundi za napad Švedske.

Nažalost, visoka Dženi Alm je pet sekundi pre kraja iz skok šuta pogodila za 22:21 i nije bilo dovoljno vremena da se Srbija vrati u igru, tako se sve završilo.

Najefikasnija u našem timu bila je Katarina Krpež-Šlezak sa 7 golova. Četiri je postigla Sanja Radosavljević, a po gol manje Jovana Stoiljković i Slađana Pop-Lazić. Kod Šveđanki, Džen Alm je bila najefikasnija sa pet golova.

U narednom kolu Srbija se u utorak, 4. decembra, sastaje sa Danskom i u toj utakmici će igrati za bodove koje bi eventualno prenela u narednu fazu takmičenja.

Šteta, baš šteta!

Rukometašice Srbije zapele su iz sve snage da nadoknade dva gola zaostatka u poslednja dva minuta utakmice u Nantu, u tome su na kratko i uspele golom neumorne Jelene Lavko na 30 sekundi pre kraja, ali naša odbrana potom nije uspela da odbrani zlata vredan bod u Grupi A.

Jeni Alm peti put je "probušila" našu mrežu udarcem sa distance i dovela ekipu selektora Ljubomira Obradovića u gotovo bezizlaznu situaciju - u te četiri sekunde posle tajm-auta, pokušali smo preko Jovane Stojiljković čiji je udarac sa desetak metara bez problema ukrotila Johana Bundsen.

Golmanka švedskog tima bila je junakinja utakmice sa osam odbrana u drugom poluvremenu i pet ukroćenih "zicera" od kojih bi samo jedan značio i prolazak Srbije u narednu rundu. Ovako - 22:21 (11:13).

U prvoj utakmici na turniru, Srpkinje su nadigrale Poljsku rezultatom 33:26, pa im je i remi ove večeri donosio plasman u drugi krug. Taj cilj naše gracije moraće da ostvare u utorak kada će od 21 čas na istom mestu igrati protiv pobednika Grupe A, Danske.

Švedska je Evropsko prvesntvo u Francuskoj počela minimalnim porazom od Danske (29:30).

To što će Obradovićeve izabranice znati rezultat meča između Švedske i Poljske mogla bi da bude i olakšavajuća i otežavajuća okolnost, no... za priču o tome, biće vremena u narednih 48 sati.

I remi bi garantovao sprkoj reprezentaciji prolazak dalje, bez obzira na ishod druge utakmice u utorak, ali neće biti nevažno i sa koliko bodova će ekipe nastaviti takmičenje. Ono će biti nastavljeno u četvrtak ukrštanjem sa Grupom B, u kojoj se nalaze veoma jake reprezentacije.

U istom terminu, u nedelju od 18 časova, Rusija je u Nansiju pobedila crnogorski tim rezultatom 24:23 (13:15), pa je situacija na tabeli ovakva: Rusija 4 (2-0), Francuska 2 (1-1), Crna Gora 2 (1-1), Slovenija 0 (0-2).

POLUVREME ZA PAMĆENJE, PA...

Naš tim fantastično se branio u prvom poluvremenu, poveo 13:9 u 27. minutu i onda - računajući i početak drugog poluvremena - vezao šest minuta bez postignutog gola što su Šveđanke iskoristile da povedu 13:14, ali ne i preuzmu kontrolu nad susretom.

Srbija je u otvorenoj "razmeni vatre" sredinom drugog poluvremena imala tri puta gol prednosti (14:15, 15:16, 16:17), ali je sastav selektora Henrika Signela tada zaigrao pokretljivu i odgovornu odbranu protiv koje se Obradovićev tim nije snašao - u dva-tri minuta igre već je bilo 19:17 za "tri krune", nakon čega je za našu reprezentaciju i bod (p)ostao vredan kao pobeda.

Dobra stvar je što se Srpkinje nisu predale, čak ni kada je Dragana Cvijić u poslednjem minutu pogodila prečku sa linije šest metara, upisujući treći neiskorišćeni zicer u nastavku meča. Loša stvar je što je naš tim bio statičan i pasivan u najvažnijoj odbrani na turniru, pružajući prostor visokoj i snažnoj Alm da još jednom "zategne" našu mrežu.

Grupa A

Rezultati 2. kola:

Poljska - Danska 21:28 (9:11)
/Kobilinska 7 - Jorgensen 5, Estergard 5/

Švedska - Srbija 22:21 (11:13)
/Gilden 4 - Krpež Slezak 7/

Tabela: Danska 4 (2-0), Švedska 2 (1-1), Srbija 2 (1-1), Poljska 0 (0-2).

Parovi 3. kola (utorak): Švedska - Poljska (18.00), Danska - Srbija (21.00).

U drugu fazu plasiraće se tri od četiri ekipe.

Izvor: B92/mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar