Studenti prijete štrajkom glađu

Studenti Prištinskog univerziteta sa privremenim sjedištem u Kosovskoj Mitrovici održali su danas protest ispred studentske menze sa kojeg su poručili međunarodnoj zajednici da preuzme mjere i natera prištinske vlasti da ukinu takse od 100 odsto na robu iz Srbije.  

Srbija 01.12.2018 | 13:15
Studenti prijete štrajkom glađu
Oni su poručili da će u suprotnom, ako se duže nastavi ova situacija morati da krenu u štrajk glađu, što im kažu neće biti teško, jer će ubrzo ostati bez hrane.

Studenti su golubovima pismonošama poslali poruke u Njujork, Vašington, London, Brisel, Berlin, Pariz u kojima zahtijevaju od međunarodne zajednice da hitno spriječi humanitarnu katastrofu na Kosovu i Metohiji tako što će, kako navode, ekstremiste u Prištini naterati da obustave trgovinsku blokadu za proizvode iz centralne Srbije.

Student Milan Savić je novinarima kazao da je današnji performans samo jedna u nizu akcija sa ciljem da ih međunarodna javnost i EU čuju i da skrenu pažnju na svu represiju koju prištinska vlast sprovodi nad Srbima na KiM i pogotovu nad studentima u Kosovskoj Mitrovici.

– Ovo je jedan od načina da pokažemo da nam studenti iz dana u dana sve više bivaju satjerani u ćošak i da mi ukoliko se ovo ne bude uskoro završilo i ukoliko međunarodna javnost ne preuzme neke korake kako bi natjerali vlasti i zločince iz Prištine da povuku ove sramne mjere, ubrzo ćemo morati da krenemo da štrajkujemo glađu, a to nam neće biti teško obzirom da ćemo ostati bez hrane – kazao je Savić.

Student Nemanja Biševac je rekao da im podrška svakodnevno stiže od kolega iz centralne Srbije, koji su se juče obratili saopštenjima. 

– Gotovo svi državni i privatni univerziteti i studenti tih univerziteta su nam poslali poruke podrške, a medijima saopštenja. Računamo na njih, a oni su spremni i da dođu i pruže podršku na terenu ukoliko bude potrebno – kazao je Biševac.

Savić je dodao da je na juče održanoj sednici Evropske studentske unije koja se održavala u Budvi i Bečićima, doneta rezolucija kojom se osuđuje jednostrano uvođenje taksi od strane Prištine, a koje direktno pogađaju studente Univerziteta u Prištini sa privremenim sjedištem u Kosovskoj Mitrovici.

U saopštenju koje su na protestu podijelili predstavnicima medija, a koje je napisano na srpskom, engleskom i njemačkom jeziku, studenti su naveli da zdravstvenim ustavama u kojima se liječe Srbi ponestaje lijekova, srpskom narodu na Kosovu i Metohiji ponestaje hrane, te da je svako ko sebe smatra dijelom civilizovanog svijeta dužan da reaguje kako bi se spriječio egzodus i nestanak srpskog naroda Sa KiM.

– Pred očima međunarodne zajednice događa se povampirenje fašizma koji je dobio sasvim novi pojavni oblik u zločinačkom albanskom šovinizmu i svijet mora početi da stvari naziva pravim imenom – naveli su studenti.

Dodaju da je cilj jednostrane, protivpravne trgovinske blokade blokada prva Srba na život, i sve opštine u kojima žive Srbi pretvorene su u jedan veliki geto, a Priština im kao jedini izlaz nudi bjekstvo ili smrt.

– Umjesto da nam olakša patnje, međunarodna zajednica je, kroz djelovanje Kfora, postala instrument u hermetičkom zatvaranju srpskih sela i gradova na Kosovu i Metohiji za dotok najosnovnijih životnih namirnica za naš narod. Naše patnje jesu i biće vama na sramotu, a sumrak civilizacije koji se ovdje događa ostaće u istoriji zabilježen kao najveći zločin zapadne demokratije – istakli su studenti.

(Tanjug)

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Golijat.

01.12.2018 13:20

Uf ocete siptarma naskoditi oni to i hoce da uniste srbe na kosovu

ODGOVORITE
Name

Goli životi

01.12.2018 13:41

Šta na sve ovo kažu Vučić i Dačić? Šta je odlučeno za ovaj narod, hoće li ih tek tako pustiti niz vodu? Ovakva indiferentnost zvanične države je ispod svakog nivoa dostojanstva i poštovanja svog naroda. Tužno je što su ljudi prepušteni sami sebi, bez ikakvog oslonca, kao direktne mete neprijateljima. Dok su imali straže i sami se čuvali, bili su sigurniji, sad su ogoljeni, ali je ogoljeno i očigledno sve ostalo...

ODGOVORITE
Name

KFOR za sve!

01.12.2018 14:11

Ta gospoda su samo pijuni u rukama protektorata!

Name

Halo

01.12.2018 13:43

Srbi treba da se prvo izbore za cirilicu. Poslanici njih 10 u Skupstini Kosova to treba odmah da traze. Nisu za to krivi Albanci.

ODGOVORITE
Name

Srpska posla

01.12.2018 14:17

Vučić hoda po EU i prima nagrade za izdaju a narod ima da mu pocrka od gladi,samo se vi kunite u Srbiju i završiti ćete kao RSK,organizujte se i zablokirajte puteve,prelaze na granici sa Srbijom,zablokirajte prilaz Kforu koji vas slika i izdaje šiptarima,dok se ne zapuca nećete imati mira jer to vam je cjena,pustite vi vučića i dačića oni jedu svaki dan i kunu se u EU i Kfor a ništa ne čine po pitanju vaše zaštite.

ODGOVORITE
Name

Sa Strane

01.12.2018 15:26

A da malo studenti počnu da viču Aco Srbine, Avo Srbine pa će im Aco poslati onaj crkveni boz pun svega. Da imaju i malo pameti vidjeli bi da ih je veliki vođa prepustio Šiptarima i njih i Kosovo. I do oni pustaju golubove tzv srpska lista podržava Haradinija i ostavlja ga na vlasti. Od nas Srba nema gore gamadi.

ODGOVORITE
Name

kikiriki

02.12.2018 03:22

Dzabe gladujete, necete nista postici, boli njih briga za vas i vasu gladju. Bolje se najedite dok jos sta ima.

ODGOVORITE