Boks u nokdaunu: Uzbekistanski narko bos je glavni krivac!

Uzbekistanski narko bos glavni razlog izbacivanja boksa sa OI u Tokiju 2020. godine?! Zamrznuto pripremanje olimpijskog turnira u plemenitoj veštini dok se ne sredi katastrofalna situacija u AIBA koju vodi, po sumnjama Amerikanaca, jedan od najvećih svetskih trgovaca heroinom, Gafur Rahimov!

Ostali sportovi 06.12.2018 | 21:30
Boks u nokdaunu: Uzbekistanski narko bos je glavni krivac!
Naredne Letnje olimpijske igre, koje se kroz dve godine održavaju u Tokiju mogle bi da ostane bez turnira u boksu.

Naime, na zasedanju MOK-a je doneta je odluka da se zamrznu radovi na organizaciji olimpijskog turnira u plemenitnoj veštini, s tim da se ipak nastavi tehničko planiranje u slučaju promene odluke koja će ipak teško doći, što se i očekivalo s obzirom na stanje stvari u AIBA (Međunarodna federacija amaterskog boksa). Odavno se boksu "klima stolica" u olimpijskoj porodici, i to ne samo zbog etike, to jest surovosti koja je zapravo svedena na minimum raznim pravilima, te prevelikim rukavicama i zaštitnim kacigama, već i zbog mnogih kontroverzi, kako kažu u MOK "pitanja finansije, upravljanja i etike". Tu se izdvaja pre svega kontroverzni predsednik AIBA, uzbekistanski kontoverzni biznismen, po sumnjama američkih vlasti (mada do sada nije podignuta niti jedan optužnica protiv njega) jedan od najvećih svetskih trgovaca narkoticima, pre svih heroinom, Gafur Rahimov, ali i to što je čak 36 zvaničnika i arbitara bilo suspendovano na OI u Riu 2016. zbog malverzacija.

Boks je jedan od osnovnih i najstarijih sportova u olimpijskoj zajednici ,prvi put je ušao u program na trećim Igrama 1904. u Sent Luisu, 1912. nije ga bilo u Stokholmu zbog švedskih zakona, a od tada je neizostavan. Ženski boks je zvanično ušao u olimpijsku porodicu 2012. u Londonu.

Sličnu sudbinu bi moglo da doživi i dizenje tegova, u kojem vlada bukvalno epidemija dopingovanja koju zvaničnici nikako ne uspevaju (ili pak ne žele) da prekinu, dok je sambo (ruski borilački sport) sve bliže olimpijskoj porodici.

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar