Priča: Bokserski DNK - uspon, pad i uskrsnuće Tajsona Fjurija!

Jedan od najinteresantijih sportskih likova današnjice, Kralj Cigana nakon velikog povrataka u ring, sutra uveče u Los Anđelesu protiv američkog razbijača i WBC šampiona, Diontea Vajldera.

Ostali sportovi 30.11.2018 | 22:50
Priča: Bokserski DNK - uspon, pad i uskrsnuće Tajsona Fjurija!
Sudbine bokserskih prvaka od onih prvih do ovih poslednjih uglavnom su teške, često i tragične. Od rasturenih porodica, preko mučenja sa preživljavanjem, prevarama, kriminalom, tragičnim ljubavima, siromaštvom...

Životna spirala koja ih poput vira vuče ka vrhu, zahvaljujući karakteristikama, pre svega kvalitetima koje traži ovaj surovi, ali ujedno i plemeniti sport, pa do konačnog pada koji se uglavnom završava tek na samom društvenom dnu. Mnogo je takvih priča ispričanih kroz vek i po, dva od kako je boks ušao u doba modernog sporta.

Ali, Tajson Fjuri, koji će u noći između subote i nedelje u Stejpls centru u Los Anđelesu ima zaista posebnu priču pošto se sa dna podigao do vrha, pa tresnuo na dno, ali je nakon dve godine lutanja i traženja rešenja dopao ponovo na dohvat večnosti. Britanski bokser je sve samo ne običan. On je jedinstven još od rođenja, pošto je po poreklu Traveler. U pitanju je etnička skupina sa Britanskih ostrva, pre svega Irske čiji naziv bi mogao da se slobodno prevede kao "Čergari", Najpoznatiji Traveler je Roni Vud, legendarni gitarista Rolingstonsa, a proslavio ih je reditelj Gaj Riči, to jest Bred Pit rolom paklenog borca u čuvenom filmu "Sneč". Pežorativno ih zovu Ciganima, (mada zapravo najverovatnije ne vuku korene od te etničke skupine) jer se veoma slobodoumno ponašaju. Slično našim Romima, na margini su društva, često bez razloga iz čistog rasizma i straha od drugačijeg.

U tom i takvom okružju rastao je jedan od najboljih boksera današnjice, u porodici koja je živela od pesnica, ali bukvalno. Džon "Ciganin" Fjuri, Tajsonov otac se borio po ringovima 80-ih godina prošlog veka, ali je karijeru započeo u brutalnim borbama bez rukavica. Rođak mu je bivši šampion sveta u srednjoj kategoriji, Irac Endi Li, kao i teškaš Hjui Fjuri. Hjuijev otac Piter je i Tajsonov trener. Daleki rođak mu je i čuveni Barli Gorman, "kralj Cigana" i neporaženi šampion u mečevima golim rukama. Ime je, naravno dobio po, kome drugom nego Majku Tajsonu.

Sa takvim DNK i porodičnom reputacijom Tajson je bukvalno morao da postane ono što je danas. I to se vidi iz svakog njegovog udarca, kretanja i ponašanja u ringu, ali i van njega. Boks je ods njega načinio legendu, ali mu i on vraća zaista vrhunskim predstavama. Fjuri se pre svega, ne plaši nikoga, a i kako bi kada nikada nije izgubio profi meč (27-0, 19 KO). Najveća žrtva u karijeri mu je Vladimir Kličko od kojeg je jula 2015. na poene, zaista maestralnom izvedbom preoteo šampionske pojaseve.

I upravo tada je krenuo njegov dvogodišnji pad pošto je prvo odbio da pruži revanš Ukrajincu iako je to morao po ugovoru. Usledilo je oduzimanje pojaseva i nastavak pada uz veliku "pomoć" kokaina i alkohola, te teška depresija zbog koje je lamentirao nad životom i razmišljao o samoubistvo.

Ali, šampionski gen, ako i trud cele porodice Fjuri je pobedio i on je ponovo navukao rukavice i ušao u ring. Proces je bio mukotrpan pošto je potpuno ispao iz forme, te je morao da skine neverovatnih 50 kg! Nikada ovog 30-godišnjaka  nećemo videti stesanog i utegnutog, ali današnje izdanje ovog zaista interesantnog momka od čak 206 cm visine i skoro 120 kg težine je fizički najpribližnije idealnom.

A takav i mora da bude pred meč sa jednim od najvećih nokautera koji su zavladali svetom plemenitog sporta, WBC šampionom Dionteom Vajlderom. Mozzart naravno prati i ovaj meč, te su pred vama i kvote koje kažu da je Amerikanac bez sumnje favorit. Ali, Kralj Cigana se neće tako lako predati tako da ne treba očekivati kratak meč i brzu egzekucio "Bronzanog bombardera" iz Alabame o kojem ćemo malo više pisati sutra.

Izvor: mozzartsport

FOTO: Reuters

Komentari / 0

Ostavite komentar