EP: Spremne za velika dela!

Ženska rukometna reprezentacija startuje na Evropskom prvenstvu protiv Poljakinja.

Ostali sportovi 30.11.2018 | 16:45
EP: Spremne za velika dela!
Na papiru, Poljska je najslabija reprezentacija u Grupi A, ali moraće srpske rukometašice da ulogu blagog favorita dokažu i na parketu dvorane u Nantu. Za izabranice Ljubomira Obradovića danas kreće Evropsko prvenstvo. Sistem takmičenja je takav da je svaka pobeda bitna, trijumf nad Poljakinjama otvara vrata druge runde što je primarni cilj Srbije na šampionatu u Francuskoj.

Prošle godine, naša selekcija je na Svetskom prvenstvu u Nemačkoj bila odlična u grupnoj fazi, ali su Crnogorke bile kobne u osmini finala. Na tom prvenstvu najbolja igračica Srbije Andrea Lekić je bila rovita, nije bila maksimalno spremna, a kada ne igra nova zvezde ĆSM Bukurešta onda i Srbija teško može da računa na visok plasman.

"Nema favorita u našoj grupi, sve reprezentacije su približnog kvaliteta. Dobro poznajem reprezentaciju Poljske. Ključ pobede je zaustavljanje njihove najbolje rukometašice Karoline Kudlač Gloc", rekla je Lekićeva za sajt Rukomtnog saveza Srbije.

Slično razmišlja i selektor Ljubomr Obradović.

"Igramo protiv ozbiljne reprezentacije. Poljakinje su snažne, iskusne. Tri beka su dosta visoka i pokretna. Kudlač igra dugo godina, Bizdra Arčuk je bila u Budućosti, imaju desnog beka Kobilinsku iz nemačkog Mecingena, visokog pivota, u odbrani igraju 6-0. Imamo mi svoje adute i kvalitete. Spremni smo i na promene zonskih formacija. Na pripremama je bilo dosta stvari kojima možemo da budemo zadovoljni. Jovana Stoiljković je ostala sama na poziciju levog beka posle svih povreda, tu sada Tamaru Radojević i Andreu Lekić adaptiramo, a raduje me povratak Dragane Cvijić koja će nam biti od koristi u oba pravca", rekao je Obradović pred start Evropskog prvenstva.

Prvi rival reprezentacije Srbije u grupi A u Nantu najbolje rezultate ostvario je na Svetskim prvenstvima 2013. u Srbiji i 2015. u Danskoj. Predvođene danskim trenerom Larsom Rasmusenom, Poljakinje su dva puta bile četvrte na planeti. Upravo ih je reprezentacija Srbije savladala 24:18 u polufinalu SP 2013. godine u beogradskoj Areni. To je i jedini zvanični meč dveju reprezentacija. Pre četiri godine, Poljska je slavila protiv Srbije 27:25 u prijateljskom meču.

Poljakinje su u padu prethodnih godina. Na poslednjem Evropskom prvenstvu u Švedskoj nisu prošle u drugi krug, završile su takmičenje na 15. mestu. Najbolji plasman na EP je peto mesto 1998. godine. Najveća zvezda ekipe je bek Karolina Kudlač Gloc, koja je najbolji strelac nacionalnog tima svih vremena sa 884 postignuta gola. Put Nanta krenulo je 17 igračica Srbije, ali u protokolu ima mesta za 16. Za debi na šampionatu Starog kontinenta prekobrojna je treći golman Marina Pantić.

U drugom meču grupe prštaće u deulu Skandinavki, Dankinja i Šveđanki. Prošle godine Švedska je bila bolje na SP u Nemačkoj 26:23. U pripremnim mečevima pred start EP Šveđanke su poražene dva puta na svom terenu od Crne Gore 32:30 i 30:28. Danska je prošle nedelje ubedljivo pobedila Mađarsku 23:16, ali je poražena od dva glavna favorita za titulu, Norveške 28:22 i Francuske 22:20.

Crna Gora je rukometna velesila kada su u pitanju dame i uvek ide na medalju. U odnosu na šampionat sveta u Nemačkoj prošle godine švedski stručnjak na klupi Crnogorki Per Johansen sada će moći da računa na Majdu Mehmedović i Anđelu Bulatović. U dva meča u Švedskoj, gde su zabeležene pobede blistala je Đurđina Jauković koja je postigla čak 20 golova. Pred šampionat nekadašnje evropske šampionke imale su problema sa povredama. Milena Raičević nije igrala poslednji meč u Ligi šampiona zbog problema sa ramenom, ista povreda je dugo mučila Katarinu Bulatović. Ipak, dva vrhunska beka biće spremna za utakmicu sa Slovenkama, kojima se daju najmanje šanse za prolazak dalje iz “grupu smrti” u kojoj su još svetske šampionke Francuskinje i olimpijske pobednice Ruskinje.

Slovenke će predvoditi kapiten, desni bek Ana Gros, koja brani boje francuskog Bresta i talentovani levi bek Tjaša Stanko. Većina igračica brane boje najboljeg slovenačkog kluba Krim Merkatora.

Izvor: mozzartsport

Foto: MN Press

Komentari / 0

Ostavite komentar