Makron hoće da pomogne Srbiji

Predsjednik Francuske Emanuel Makron boraviće u Beogradu 5. i 6. decembra, a od posjete nije odustao ni zbog demonstracija i nereda posljednjih dana na ulicama Pariza povodom povećanja poreza na gorivo, piše “Blic”.  

Srbija 30.11.2018 | 09:26
Makron hoće da pomogne Srbiji
Poznavaoci prilika kažu, navodi list, da je pozitivna poruka i to što je francuski predsjednik odlučio da prenoći u Beogradu, a da je veći dio programa posjete sam sastavio.

Makron će se sastati s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, a tokom prvog dana posjete biće upriličen zvaničan doček. Nakon sastanka s Vučićem, biće održana zajednička konferencija za štampu, a potom i večera na kojoj će domaćin biti predsjednik Srbije.

Drugi dan biće uglavnom posvećen žrtvama Prvog svjetskog rata, navodi list.

Francuski predsjednik dolazi samo u Srbiju, a njegov dolazak nije dio neke šire balkanske turneje. Iako je njegov raspored već tokom ljeta bio ispunjen do kraja godine, Makron je naložio saradnicima da neki od termina oslobode kako bi se realizovala posjeta Beogradu, navodi “Blic”. 

– Sve je isplanirano tako da se pokaže jasno poštovanje za srpske žrtve iz Prvog svjetskog rata, posebno nakon skandala i propusta koje je nedavno u Parizu napravio njegov protokol. Očekuje se da se Vučić i Makron obrate građanima na Kalemegdanu, ispred Spomenika zahvalnosti Francuskoj – rekao je izvor “Blica” upoznat s programom posjete.

Makron će, kako se očekuje, tokom razgovora s predsjednikom Vučićem podržati svaku ideju razgraničenja, odnosno prijedlog koji Srbija iznese kao prihvatljiv za konačno rješenje kosovskog pitanja, piše “Blic”.

Navodi se da je on to već poručio Vučiću tokom njegove posjete Francuskoj, a sigurno će biti riječi i o sve učestalijim provokacijama Prištine u posljednjih nekoliko nedjelja, posebno po pitanju podizanja taksi na 100 odsto.

Iako je Makron prije nekoliko mjeseci izjavio da Evropska unija ne treba da prihvati novu članicu sve dok se taj blok dublje ne integriše i ne sprovede temeljne reforme, izvor “Blica” tvrdi da Makron nije protiv proširenja, već smatra da je prije svega neophodno srediti stanje u EU.

– On je samo zagovornik toga da se EU mora utegnuti, da nema iskakanja poput onog što čine Poljska, Slovačka, Hrvatska ili Mađarska, koje se ponašaju kao članice samo onda kada njima to odgovara, dok pružaju otpor kada treba da podrže određene prijedloge Unije, poput onog o upravljanju migrantskom krizom – navodi sagovornik lista.

(Tanjug)

Komentari / 14

Ostavite komentar
Name

As

30.11.2018 08:58

Nema tu pomoci Srbiji.Svi gledaju svoje interese.

ODGOVORITE
Name

слобода

30.11.2018 09:07

Немој нам само ти помагати кеве ти! Не треба хвала!

ODGOVORITE
Name

Samo Conkretno

30.11.2018 09:11

Ucinite neki konkretanpotez da to prepoznamo. Procitajte knjigu V. Draskovica "Aleksandar od Jugoslavije", pa se onda izjasnite.Ulog SRBA, u 19.vijeku, bio je izuzetno velik i to ako cijenite, gospodine Macron, povucite konkretan potez na osnovu koga ce srbi prepoznati da ih cijenite. Puno je srba dalo svoje zivote za ugodan zivot cijele Evrope. Budite, javno i konkretno, na tome zahvalni i mi cemoVas cijeniti....

ODGOVORITE
Name

realno

30.11.2018 11:34

To je istina. Na zrtvi ovih naroda u bivskoj Jugi, oni lagodno uzivaju. Mi smo centar svijwta. Mi amo kicma preko koje aw lome njihovi intwresi. Mi imamo najzahvalniji komadic zemlje na planwti. Svi imaju apetitw,vijekovima,a kao fol ne bitni. Pamet i mudrost nam trebaju.

Name

Hvala gopodinu Makronu!

30.11.2018 09:14

Cijeli svijet hoće da pomogne Srbiji, da je izvede na pravi put, udalji od fašizma i smiješnih mitova, ali je to jako mukotrpan posao. Svi balkanski narodi bi od toga profitirali, ali Srbi i dalje glorifikuju svoje fašiste, slave svoje poraze, veličaju počinjene pokolje i genocide, revizioniraju svoju istoriju. Ja mislim da gospodin Makron dolazi s najboljim namjerama, ali će biti jako teško, Srbi se svojih mitova nikad neće odreći, jer ako se odreknu, šta im ostaje? Jedno veliko ništa i prihvatanje činjenice da Srbija nije postojala u srednjem vijeku i da su izmišljena nacija, koja vuče korijenje od srednjovjekovnog sluganskog staleža „srblja“.

ODGOVORITE
Name

RE

30.11.2018 10:14

Ti druže previše lupetaš gluposti!

Name

hm

30.11.2018 11:54

Ta politika unisti, otmi, prisili, pa kao pomogni je licemjerna i toga smo se nagledali.... Politika i ekonomija na obostranu korist, ravnopravnost, uvazavanje je vec nesto!

Name

?!

30.11.2018 12:27

A kakva je uloga Francuske bila, a kakva je sada u Libiji!?

Name

DDR'ac

30.11.2018 09:18

..nemojte da se brinete za Srbiju, kome ste vi pomagali taj je otišao u "p...m..."!

ODGOVORITE
Name

Žalosna Sova

30.11.2018 09:27

Ovaj Makron ni samome sebi ne može pomoći. A koliko cijeni srpske žrtve i Srbe vidjeli smo ne tako davno u Parizu. Nikada Francuzi Srbima nisu bili prijatelju. Sve su naplstili u Velikom ratu pa i pertle na vojničkim cokulama.

ODGOVORITE
Name

Na strani pobjednika

30.11.2018 09:55

Pozdravljam.Reakcije u Francuskoj su ga opametile.Neke stvari se moraju cijeniti.Cer,Kolubara i Solunski front.3 najvece bitke i vojne pobjede u 1.s.r.

ODGOVORITE
Name

sta

30.11.2018 10:21

Nemoj nam ljubim te pomagati.

ODGOVORITE
Name

zuka

30.11.2018 14:00

Nisu oni podigli takse vec carinu!

ODGOVORITE
Name

Dario

30.11.2018 15:05

To ce Srbiji bas puno znaciti sto joj u posjetu dosao poslusnik i potrcko porodice Rotsild i sl.bjelosvjetske bagre.

ODGOVORITE